DOLAR
35,6542
EURO
37,1607
ALTIN
3.150,00
BIST
10.030,11










MİTSO’nun Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı.

MİTSO’nun Haziran ayı meclis toplantısı yapıldı.
30.06.2014 09:02
0
A+
A-

*MİTSO’nun Haziran ayı olağan meclis toplantısında 250 gramlık ekmeğin 1 liradan, 300 gramlık Ramazan pidesinin ise 1.5 liradan satılmasına oy çokluğu ile karar verildi.

 

*Meclis toplantısında odanın Mayıs ayı kat’i mizanı da oybirliği ile kabul edildi.

 

*Meclis toplantısının ardından Altema Elektrik Enerjisi Genel Müdürü Saffet Pakkan, yenilenebilir enerji kaynakları ve rüzgar / güneş enerjisi üretimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan meclis toplantısında ekmek ve pide fiyatları yeniden belirlenirken odanın Mayıs ayı gelir gider durumunu gösteren kati mizanı oybirliği ile kabul edildi.

 

MİTSO’nun Haziran ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından açıldı. Gündemin ilk maddesi gereğince Genel Sekreter Kazım Sarıoğlu tarafından odanın Mayıs ayı gelir gider durumunu gösteren kati mizanı okundu. Odanın Mayıs ayı gelir ve giderinin 286 bin 783 TL oluğu belirtilen kati mizan yapılan oylamada oybirliği ile kabul edildi.

 

Meclis gündeminin ikinci maddesi gereğince odanın 2 No’lu meslek komitesinin ve yönetim kurulu kararları ile meclise sunulan teklif okundu. Teklifte 250 gramlık ekmeğin 1 TL, 300 gramlık Ramazan pidesinin ise 1.5 liradan satılması isteniyordu. Teklif üzerine leyhte ve aleyhte yapılan konuşmalardan sonra Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, çevrede yapmış olduğu araştırmada bazı il ve ilçelerden ekmek ve pide fiyatlarını aldığını, son olarak una birkaç gün içinde 5 lira daha zam geldiğini belirterek “Bu nedenle arkadaşların talebini haklı buluyorum ve oylamaya sunuyorum” dedi. Yapılan oylamada iki karşı bir çekimser ve 16 kabul oyuyla bundan sonra Milas’ta 250 gram ekmeğin 1 liradan, 300 gramlık pidenin de 1.5 liradan satılmasına karar verildi.

 

Daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, son bir aylık dönemde yapılan çalışmalar hakkında oda meclisi üyelerine bilgilendirmede bulundu. Reşit Özer, Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic ile İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu’nun eşleriyle birlikte MİTSO’nun konuğu olarak Milas’ı ziyaret ettiklerini ve çok etkilendiklerini söyledi. Reşit Özer, Dünya Mutfakları Şeflerinin davetlisi olarak Yunanistan’ın İstanköy Adasına gittikleri ve çok iyi karşılandıklarını belirterek Milas’ta ortaklaşa bir ot yemekleri festivali yapılması konusunda görüş birliği sağlandığını anlattı. Reşit Özer ayrıca Milas zeytinyağının patentinin alınması için Patent Enstitüsü’ne başvurunun yapıldığını, Milas’ta bir zeytincilik şenliği yapılması için de Milas Kaymakamlığında bir toplantı yapıldığını ve Aralık ayında festivalin yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

 

Oturumda başka söz almak isteyen olmayınca oturum Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından kapatıldı.

 

Daha sonra odanın toplantı salonuna geçilerek burada MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel’in davetiyle Milas’a gelen ve Altema Enerji Makineleri Genel Müdürü Saffet Pakkan tarafından yenilenebilir enerji kaynakları ve rüzgar – güneş enerjisi üretimi ile ilgili bilgilendirmede bulunarak rüzgar enerjisi üretmek için türbin alırken dikkat edilmesi gereken konuları ve üretimin yasal durumunu anlattı.

 

Altema Enerji Makineleri Genel Müdürü Saffet Pakkan, Türkiye’nin rüzgar enerjisi üretme potansiyelinin pek çok Avrupa ülkesinden daha çok olduğunu belirterek “Türkiye’nin rüzgar enerjisi üretme potansiyeli 116 TWh/yr, buna karşın İngiltere’nin 114, İspanya’nın 86, Almanya’nın 34 ve Danimarka’nın 29 TWh/yr rüzgar enerjisi potansiyeline sahipler. Böyle olmakla birlikte bu ülkeler Türkiye’den üç dört kat daha çok rüzgar enerjisi üretiyorlar” dedi. Saffet Pakkan, rüzgar enerjisi santralinin illa fabrikanın bahçesine kurulmasının gerekmediğini vurgulayarak “Örneğin rüzgar Denizli’de çok ise siz santralinizi Denizli’de kurup ürettiğiniz enerjiyi enterkonnekte sisteme vererek Muğla’daki fabrikanızda bu enerjiden yararlanabilirsiniz. Yıl sonunda yapılacak değerlendirmede eğer kullandığınızdan çok enerji üretmiş iseniz devletin belirlediği rakamlar üzerinden fark parasını alabilirsiniz veya ürettiğinizden çok tükettiyseniz aradaki farkı TEDAŞ’a ödersiniz” dedi. Saffet Pakkan, bir rüzgar enerjisi üretimi için kurulacak tesisin kendi kendini ödeme süresinin 8 – 8.5 yıl olduğunu, ancak 11. yılda tesisin büyük bir bakım ve onarımdan geçirilmesinin de unutulmaması gerektiğini ifade etti. Saffet Pakkan sunumunda, rüzgar enerjisi kurulum maliyetleriyle de ilgili üretim gücüyle orantılı maliyet fiyatlarını da verdi.

 

EMSAL EKMEK VE PİDE FİYATLARI :

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Türkiye’nin her yerinde 1 kg. ramazan pidesinin fiyatının 5 TL’yi geçmeyeceğini açıkladı.
İSTANBUL   Ramazan pidesi : 300 gr. 1.5 TL
ANKARA –  Ramazan pidesi : 300 gr. 1.5 TL
AYDIN –        Ramazan pidesi : 250 gr. 1.25TL, 500 gr. 2.50 TL
SÖKE –          Ramazan pidesi : 300 gr. 1.5 TL

BODRUM –   Ramazan pidesi : 300 gr. 1.5 TL, Ekmek 250 gr. 1.00 TL

MARMARİS Ramazan pidesi : 300 gr. 1.5 TL, Ekmek 250 gr. 1.00 TL
MALKARA – Ramazan pidesi : 350 gr. 2 TL

 

HAZİRAN MECLİS  (4) HAZİRAN MECLİS  (3)