DOLAR
34,5611
EURO
36,2903
ALTIN
2.994,19
BIST
9.338,33










MUĞLA ODALARI VE BORSA, İLİMİZİN 7 MİLLETVEKİLİ İLE İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER

MUĞLA ODALARI VE BORSA,  İLİMİZİN 7 MİLLETVEKİLİ İLE İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER
31.10.2018 17:10
0
A+
A-

*TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa’nın 2006 yılından bu yana sürdükleri geleneksel ortak toplantı bu kez Muğla Borsa’sının ev sahipliğinde yapıldı.

*Muğla Odalarının ortak toplantısında ilimizin 7 milletvekili konuk edildi.

*Ortak toplantıda milletvekillerine sunulmak üzere  Odalar ve Borsa tarafından birer dosya hazırlandı. Hazırlanan dosyalar birer klasörle milletvekillerine verildi.

*Muğla milletvekilleri bu toplantıların kendilerinin ev sahipliğinde Ankara’da yapılmasını önerdiler ve Odaları Ankara’ya davet ettiler.

 

Muğla ilinin TOBB üyesi Ticaret, Ticaret ve Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ile Borsa’sının başkan ve yöneticilerinin 2006 yılından bu yana her üç ayda bir, bir araya gelerek ortak sorunlara ortak çözüm önerilerinin değerlendirdiği geleneksel ortak toplantıları bu kez Muğla Borsa’sının ev sahipliğinde Borsa binasında yapıldı. Toplantıya ilk kez tüm Muğla Milletvekilleri de katıldılar. Her oda ve borsanın sorunları ve önerilerini içeren dosyalar birer klasör halinde Muğla milletvekillerine sunuldu. Toplantının çok verimli geçtiğini belirten Muğla milletvekilleri, bir sonraki toplantının kendilerinin ev sahipliğinde Ankara’da Meclis’te yapılmasını önererek Borsa ve Oda başkanlarını Ankara’ya davet ettiler.

TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsa’nın geleneksel ortak toplantısı 26 Ekim Cuma günü Muğla Borsası’nın ev sahipliğinde Borsa binasında yapıldı. Toplantıda MİTSO’yu Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer temsil ettiler.Toplantıya ilk kez tüm Muğla milletvekilleri de katıldılar. Muğla AK Parti Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir, CHP Milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin, İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun yaptıkları konuşmalarda Muğla Odalarının ortak toplantı geleneğinin önemini vurguladılar. Toplantı sonunda,  Odaların ve Borsanın hazırladıkları sorun ve çözüm önerilerini içeren dosyalar birer klasör haline getirilerek Muğla milletvekillerine verildi.

Muğla Odaları Ortak Toplantısı Atatürk ve şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın hep birlikte okunmasıyla başladı. Oturumu yöneten Muğla Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen‘in açılış konuşmasıyla başladı. Uğur Özen konuşmasında Borsanın sadece tarımsal ve hayvansal ticareti kayıt altına almakla yetinmediğini belirterek “Bizler ürünü tanıyabilen, böylelikle doğru üretim yapabilen üretici ve doğru ürünü talep edebilen tüketici profilleri oluşturmaya çalışmaktayız” dedi. 2006 yılından bu yana her üç ayda bir yapılmakta olan ortak toplantıların ilk kez tüm Muğla milletvekillerinin katılımıyla yapılmakta olduğunu ifade eden Uğur Özen “Bugün bir ilki gerçekleştirerek Borsamızın ev sahipliğinde ilimizin tüm milletvekillerini ve iş dünyamızı bir araya getiriyoruz. Bu toplantıda birlik, beraberlik mesajlarının verilmesi, Muğla’mızın bundan böyle tüm alanlarda tek yumruk olarak sesinin daha güçlü çıkacağını bize müjdelemektedir” dedi.

Muğla Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen’in konuşmasının ardından Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Türe “İşte Erbab” projesini anlatarak Odalarla ortak eğitim çalışması yapmak istediklerini ifade etti.

Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk de konuşmasında “Bugün hiçbir siyasi görüş ve farklılık ayırt etmeksizin bütün Muğla sevdalılarının beraber olduğu bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Bu toplantıyla Muğla’mızın sorunlarını vekillerimizle birlikte çok daha güçlü bir şekilde ele alma fırsatı yakalamış bulunmaktayız” dedi. Hurşit Öztürk, Muğla’nın bir turizm kenti olduğu kadar aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu da belirterek “Bizler tarım ve hayvancılıkta üretim kayıplarını, kaynak israfını önleyerek ezber bozmalıyız. Örneğin hayvancılıkta şarbon, tüberküloz gibi hastalıklardan kaynaklanan hayvan kayıplarımız bir yana, sadece buzağı ölümlerini % 15’ten % 5’e düşürebilmemiz bile et ithalatını sona erdirmemiz için yeterlidir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Muğla Oda başkanları konuşma yaptılar. İlk konuşmayı yapan Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Serdar Kocadon, Muğla Odalarının ortak toplantılarının ilk kez 2006 yılında Bodrum’da başladığını belirttiği konuşmasında turizm sektöründeki KDV oranının yüzde 10’dan yüzde 8’e inmesinin turizmi olumlu yönde etkilediğini belirtti. Bodrum’a gelen turist sayısının 1 milyon 373 binden 780 bine düştüğünü ve bu düşüşün Türkiye genelinde yaşandığını belirterek “Sadece Bodrum’un değil, Türkiye’nin turizmde ciddi döviz kayıpları var” dedi. Kocadan, işyeri fazlalığına da dikkat çekerek açılacak işyeri konusunda bir kısıtlama yapılmasını ve bu konuda Odalara yetki verilmesini istedi.

Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç ise konuşmasında yat turizminde yüzde 18 olarak uygulanmakta olan KDV oranının yüzde 8’e indirilmesini talep ettiklerini ifade etti ve mavi yolculuk teknelerinin 25 – 30 yaşında olduklarını ve artık yaşlandıklarını belirterek yenilenebilmeleri için devletten destek istediklerini anlattı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı konuşmasında 2010 yılından bu yana Babadağ projesiyle uğraşmakta olduklarını o yıllarda Babadağ’dan yapılan atlayış sayısının 40 bin olduğunu, bu yıl ise bu rakamın 200 bine çıkacağını belirterek projenin bir an önce tamamlanması ve ön izninin alınması gerektiğini ifade etti. Osman Çıralı 2020 yılında Uluslararası Hava Oyunlarının Fethiye’de yapılacağını da belirterek Babadağ’dan atlayış yapanların Belcekız Plajına iniş yaptıklarını ve bu nedenle de plajın işletme hakkının FTSO’ya devredilmesi gerektiğini ifade etti.

Fethiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan‘ın konuşmasının ardından Marmaris Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Barış Güntekin bir konuşma yaptılar. Konuşmalarda yat turizminin yapılmakta olduğu denizlerdeki kirliliğine dikkat çekilerek teknelerin verdiği atıkların arıtma tesislerinde yeterince arıtılmadan denize boşaltılmakta olduğu anlatıldı. Mavi yolculuk yapılan koyların yapılaşmaya karşı mutlaka korunması gerektiği de vurgulandı. Her iki Deniz Ticaret Odası temsilcilerinin konuşmalarında konaklama hizmeti veren teknelerde uygulanmakta olan KDV oranının diğer konaklama tesislerinde olduğu gibi yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini istendi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise konuşmasında zeytinyağının önemini vurgulayarak yüksek kaliteli zeytinyağına daha çok pirim verilmesini, Milas’a ve Milas OSB’ye doğalgaz getirilmesini ve Milas’a modern bir fuar alanı ve kongre merkezi kazandırılması gerektiğini anlattı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan da konuşmasında AVM’lerin şehir dışına çıkarılmasını, yer tespitlerinde Odaların da söz sahibi olmasını, eğitim sektörünün KOBİ kapsamına alınmasını istedi.

Oda başkanlarının konuşmalarının ardından Muğla milletvekilleri, ilk kez tüm Muğla milletvekillerini Oda başkanlarıyla buluşturun böyle bir toplantı düzenlendiği için Borsa yönetimine teşekkür ettiler. Milletvekilleri daha sonra toplantıyla ilgili görüş ve önerilerini anlatarak bir sonraki toplantının Ankara’da, Meclis binasında yapılmasını önererek Oda başkanlarını Ankara’ya davet ettiler.