MUĞLA\’DA YAPILAN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİNDE MİTSO İZ BIRAKTI
Muğla’nın coğrafi işaretli ürünleri, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde yapılan Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinde görücüye çıktı. Zirve, TOBB üyesi Muğla Odaları ve Borsası ile Türkiye’nin birçok bölgesinden farklı kurum ve kuruluşlardan, değişik kesim ve profillerde üyelerden oluşan ve gönüllülük ilkesiyle çalışan bir araştırma kuruluşu olan YUciTA işbirliğinde yapıldı. MUTSO’nun bahçesinde kurulan stantlarda Muğla Odaları açtıkları stantlarda coğrafi işaretli ürünlerini tanıttılar. MİTSO, kendi standında sergilediği coğrafi işaretli yemekleriyle adeta bir lezzet şöleni sunarken zirveye katılanların takdirini kazandı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, zirvede yaptığı konuşmada MİTSO’nun 11’inci coğrafi işaretli ürününün Milas çıntar kavurması olduğunu belirterek “Ayrıca 7 ürünümüz için de başvurumuzu yaptık, incelemeler devam ediyor” diye konuştu.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası (MTB), Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Marmaris Ticaret Odası (MTO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Ve Muğla Tarım İl Müdürlüğü İşbirliğinde düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Muğla Zirvesi 20 Ekim Cuma günü MUTSO ev sahipliğinde yapıldı.
Zirveye Muğla Valisi İdris Akbıyık, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak katıldılar. Zirvede Muğla Odaları ve Borsasını MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MTB Meclis Başkanı Uğur Özen, MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Seher Şeniz Çahan ve kadın girişimciler, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu başta olmak üzere YÜciTA temsilcileri, akademisyenler ve diğer ilgililer katıldılar.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Muğla’da ilkini 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu’nun ikincisi niteliğindeki bu organizasyon ile daha katılımcı ve daha kapsayıcı bir çalışmayı sizlerle buluşturmayı hedefledik” dedi ve katılımcılara teşekkür etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise, Muğla’nın geniş coğrafyası ve kültürel çeşitliliği nedeniyle Muğla’nın marka değeri yüksek ürünler varlığının zengin olduğuna değinerek Muğla’nın ürünlerine coğrafi işaretler kazandıran odaların başkanlarına ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Zirvenin paydaşlarından YÜciTA Başkanı Prof Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Coğrafi işaret açısından eşsiz bir ülkemiz var. Bio çeşitliliğimiz çok yüksek. Türkiye adeta bir gen merkezi. Aynı coğrafyada hem turunç hem çay hem fındık hem muz üretebiliyorsunuz. Anadolu pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu gastronomi için çok değerli. Olağanüstü bir zenginlik söz konusu. Büyük bir potansiyel var. En çok coğrafi işaretli ürüne sahip ülkeyiz. İyi yoldayız ama sorunlarımız var. Tescilden öteye gidebilmeliyiz. Coğrafi İşaret yönetişim ve denetim işidir. Buna ağırlık vermemiz gerekiyor” diye konuştu.
BM Tarım ve Gıda Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise konuşmasında kırsal nüfusun giderek azaldığına ve kırsal kesimdeki nüfusun yaşlanmakta olduğuna dikkat çekerek “Bu süreç bu şekilde devam ettikçe tarımsal mirasımız unutulup gidiyor. Coğrafi işaret demek ürünün, o yöreye ait olduğunu, kimliğini karakterini belirlemek demek. FAO olarak Türk Patent Enstitüsü ile işbirliği yaptık. Ürünlerin AB’de de tescillenmesi adına çalışmalar devam ediyor” dedi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Merkez ilçe Menteşe’nin kentsel sit alanında Türkiye’nin en iyi korunan ilçesi olduğunu belirterek “Muğla’ya tarım, kültür kenti diyoruz. İstiyoruz ki, deniz turizmi için ilimize gelen turistler, kültür turizmi için merkeze gelsinler” diye konuştu.
Yöresel ürünlerin tescillenmesinin çok değerli olduğuna dikkat çeken AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete ise konuşmasında yöresel ürünlerin üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Muğla Valisi İdris Akbıyık, konuşmasında yerel ürünlerin önemine dikkat çekerek “Birbirine benzemeye başlayan ürünlere ve teknolojik üretim metotlarına karşı yöresel ve geleneksel ürünlerin ve üretimlerin korunması giderek önem kazanmıştır. Bu nedenle sahip olduğumuz kültürel değerlerimize sahip çıktığımız zaman birçok faydasını hep birlikte yaşayacağız. Coğrafi işaret tescili ile beraber insanlar bu ürünleri tanıyacak ve ürünlerimize güvenecek. Diğer taraftan da geleneksel ve kültürel ürünlerimizi yaşatarak gelecek nesillere aktarmış olacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, açılış konferansını UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu Prof. Dr. Jean-Louis Rastoin yaptı. ‘Küresel Gıda Sistemlerinde Post-Covid Gelişme Eğilimleri, Tarım ve Coğrafi İşaretler’ konusunda bir sunum gerçekleştiren Rastoin, sunumunda “Sağlık, iklim değişikliği, ekonomik ve silahlı çatışmaların olduğu, jeopolitik sorunların olduğu bir dönemdeyiz. Bu krizlerin gıda alanında olası çözümleri, çiftçi, esnaf ve ticaret erbapları, tüketiciler ve yasal prosedürü oluşturması noktasında devleti kapsamaktadır. Bu noktada elimizdeki en iyi unsur Coğrafi İşaret ve Akdeniz’deki gıda rejimi olacaktır. İnsanoğlunun mevcut yaşam süresinin değişmemesi adına köklü değişikliklere ihtiyacımız var” dedi.
Daha sonra zirvenin ilk oturumunda Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin yönetiminde yapılan oturumda Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ‘Neden Coğrafi İşaretler’ konusunda, Doç. Dr. Mehmet Zanbak ‘Coğrafi İşaret Yönetişimi’ konusunda, Cem Kösemeci ‘Coğrafi İşaret Denetimi’ konusunda, Dr. Kemalettin Taşdan ‘Coğrafi İşaretler Ve Kırsal Kalkınma’ konusunda, Dr. Pınar Nacak ‘Coğrafi İşaretlerde Avrupa Birliği Uygulamaları’ konusunda sunumlarını yaptılar.
Zirvenin ikinci oturumda ise Fikri Mülkiyet Haklarının Destinasyon Markalaşması, Turizm ve Kırsal Kalkınmada Rolü konusu, YüciTa Kültür ve Turizm Kurulları Başkanı İrfan Önal‘ın yönetiminde yapılan oturumda Önal ‘Turizm Destinasyon Analizi: Muğla Örneği’ konusunda, Sud De France Temsilcisi Rene Moreno ‘Destinasyon Markalaşması ve Coğrafi İşaretler’ konusunda, Prof. Dr. Gül Güneş ‘Türkiye’de Gastronomi Turizminin Sürdürülebilirliğine Yönelik Öneriler’ konusunda, Yücita Üyesi Vedat Başaran ‘Muğla Gastronomisinin Turizmle İlişkilendirilmesi İçin Bir Yol Haritası konusunda, Yücita Üyesi Derya Kılıç ‘Fikri Mülkiyet Hakları Ve Turizm’ konulu sunumlarını yaptılar.
Coğrafi İşaretlerde Uluslararası, Ulusal Ve Kurumsal Yaklaşımlar’ konulu üçüncü oturum BM Tarım ve Gıda Örgütü FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık‘ın yönetiminde yapılırken FAO Politika Memuru Dmitry Zvyagıntsev ‘FAO ve Coğrafi İşaretler’ konusunda, Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet Uzman Yardımcısı Esra Kaya Aydın ‘Türkiye’nin Coğrafi İşaretler Yaklaşımı’ konusunda, Metro Gıda Kategori Müdürü Birol Uluşan ‘Metro ve Coğrafi İşaretler’ konusunda, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ‘YÜciTA’nın Coğrafi İşaretler Yaklaşımı’ konusunda sunumlarını yaptılar.
Coğrafi İşaretlerde İlham Veren Kadın Girişimciler konulu dördüncü oturum YÜciTA üyesi Dr. Pınar Nacak‘ın yönetiminde yapıldı. YÜciTA Üyesi Ebru Kocaacar ‘Antalya’nın Coğrafi İşaretlere Uzanan Eşsiz Reçelleri’ konusunda, Meral Seçer ve Eylem Bozdoğan ‘Gelenekselden İnovasyona Coğrafi İşaretler ve Örnek Köylerle Kalkınma’ konusunda, YÜciTA Üyesi Özlem Sarı ‘Kapıdağ Mor Soğanı: Bir Kuruluş, Bir Kurtuluş Öyküsü’ konusunda, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehtap Şeniz Çahan ‘Coğrafi İşaretlerin Markalaşmasında Kadın Girişimciliğin Rolü’ konusunda konuşmalarını yaptılar.
Programın son oturumunda, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon odalarının coğrafi işaretlerle ilgili çalışmalarından örnekler anlattılar. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytinyağı ile Milas yağlı zeytininin AB coğrafi işareti aldığını vurgulayarak başladığı konuşmasında bugüne kadar 10 Milas ürününe coğrafi işaret aldıklarını dün itibariyle Milas çıntar kavurmasının da coğrafi işaret tescilinin yapıldığını bildirdi. Özer, “On bir ürünümüzün yanı sıra 7 ürünümüz için de coğrafi işaret başvurusunu yaptık ve işlemler devam ediyor” dedi.
Yazı detayını buraya yazınız