“RİVYERA ZEYTİNYAĞI DA ÇİÇEK YAĞLARINDAN ÜSTÜN BİR YAĞDIR”
*MİTSO’yu ziyaret eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, zeytinyağının ilaç diye tanıtılmasının etik olmadığını söyledi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet son dönemde zeytinyağı üzerinden yanlış ve yanıltıcı tanıtımlar yapıldığına dikkat çekerek “Zeytinyağını ‘ilaç’ diye tanıtmak etik değildir” dedi. Zeytinyağının sağlıklı bir gıda olduğunu belirten Ümmühan Tibet “Zeytinyağı sağlıklı bir gıdadır. Ancak ilaç değildir” diye konuştu.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Kimyager Ümmühan Tibet ve Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun, MİTSO’yu ziyaret ettiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınması ve zeytinyağının tanıtımı konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Tibet ve Tolun, bu yıl 5’incisi yapılacak Milas Zeytin Hasat Şenliği’ne destek vereceklerini belirterek şenlik için yürütülen çalışmalar için önerilerde bulundular.
Ziyaret sırasında zeytinyağı sektöründe yaşanan gelişmeleri de değerlendiren UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Kimyager Ümmühan Tibet son dönemde zeytinyağı üzerinden yanlış ve yanıltıcı tanıtımlar yapılmakta olduğuna dikkat çekti. Bazı kişiler tarafından zeytinyağının bir “ilaç” olduğunun söylenmekte olduğunu anlatan Tibet “Zeytinyağını ‘ilaç’ diye tanıtmak etik değildir. Zeytinyağı sağlıklı bir gıdadır, ancak ilaç değildir” dedi. Bazı kişilerin rivyera zeytinyağının kötü olduğunu sadece erken hasat, soğuk sıkım sızma zeytinyağının iyi olduğunu söylemekte olduğunu belirten Ümmühan Tibet “Rivyera zeytinyağı da, erken hasat, soğuk sıkım, sızma zeytinyağı kalitesinde olmasa da değerli bir zeytinyağı türüdür. Hele diğer çiçek yağları ile kıyaslandığında rivyera zeytinyağı da bu yağlardan kat kat üstün bir yağdır” diye konuştu.
Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasının çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Ümmühan Tibet, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i kutladı. Tibet “Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardığınız için sizi kutlarım. Çok büyük bir iş başardınız. Fakat şimdi çok büyük tehdit altındasınız; çünkü piyasada Milas zeytinyağının pek çok taklidi çıkacaktır. Bunlarla mücadele etmeniz gerekecektir” dedi.
Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun da zeytinyağının tanıtımında etik davranmak gerektiğini vurgulayarak “Zeytinyağında etik davranmamız gerekiyor. Zeytinyağına ilaç, diyerek insanları yanıltmamalıyız, umutlarını çalmamalıyız. Yapılan yönetmelik değişikliği ile zeytinyağının “gıda” kapsamından çıkarılmasını da eleştiren Dudu Gönül Tolun “Biz itiraz ettik. Bize ‘fonksiyonel gıda’ içine alacaklarını söylediler, fakat henüz alınmadı. Bu konunun üstünde durmak gerekiyor” diye konuştu. Tolun, zeytinyağının tanıtımına ve kalitesinin arttırılmasına önem verilmesini gerektiğini de sözlerine ekledi.
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ve Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun’un ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, kendilerinin de kalitenin yükseltilmesi ve tanıtım için çok büyük bir çaba içinde olduklarını anlattı. Bu yıl 3 / 4 Kasım tarihlerinde Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin 5’incisini yapacaklarını da belirten Reşit Özer, şenliğin daha da başarılı geçmesi için Tibet ve Gönül’ün önerilerini kaydetti.
Ziyaret sırasında MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ümmahan Tibete bir anı tabağı armağan ederken Tibet de Özer’e bir zeytindalı rozet armağan etti.