SU ÜRÜNLERİNDE VERİMLİLİĞİN ARTTIRILMASI VE İHRACAT ELEMANI YETİŞTİRİLMESİ İÇİN İLK EĞİTİM ÇALIŞMASI BAŞLADI.

06.08.2013 17:43

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO)’nın; Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın “İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında sağlamış olduğu hibe desteğiyle başlattığı “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamındaki ilk eğitim çalışması yapıldı. Muğla Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin verdiği ilk derste iç su ürünleri ve ihracat konularındaki temel kavramlar üzerinde duruldu. Proje kapsamında eğitim çalışmasına katılacaklara iç su ürünleri konusunda 48 saat, ihracat elemanı olarak yetiştirileceklere de 40 saat eğitim verilecek.

MİTSO’nun proje sahibi, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği ve Milas Ziraat Odası’nın da proje ortakları olarak destek verdikleri “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamındaki eğitim çalışmaları başladı. MİTSO’nun toplantı salonunda başlayan eğitim çalışmalarının açılışını yapan MİTSO’nun eğitim projelerinden sorumlu personeli Gülay Aytaç, açılış konuşmasını yapmak üzere MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Mat’ı mikrofona davet etti. Proje ortaklarına, proje kapsamında eğitim çalışmasını yapacak olan Muğla Üniversitesi’nden öğretim üyelerine ve kursa katılımcılarına hoş geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Hüseyin Mat; MİTSO’nun projesinin GEKA’ya yapılan 184 proje başvurusu arasından hibe desteği almaya hak kazanan 24 proje içinde 8. sıradan hibe desteği kazandığını söyledi. Hüseyin Mat bunun MİTSO ve Milas yöresindeki kültür balıkçılığı işkolu ve Milas ekonomisi adına büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak “Projemizin toplam maliyeti 238 bin 960 TL.’dır. Projeye GEKA’dan sağlanan hibe desteği ise 179 bin 220 TL.’dır. Bu rakam, toplam proje maliyetinin yüzde 75’idir” dedi. Hüseyin Mat daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“MİTSO Yönetimi olarak GEKA’nın sağlamış olduğu destekten yöremiz ekonomisi ve üyelerimiz yararına nasıl destek sağlayabiliriz diye bir arayış başlattık. Sonuçta, yöremizin; ülkemizin kültür balıkçılığında en hızlı gelişen ve büyüyen bölgesi olduğunu gördük. Bu işkolunun sorunlarını, beklentilerini, önceliklerini araştırdığımızda gördük ki, yöremizdeki denizdeki veya karadaki havuzlarda balık üretilmesi sürecinde yüzde 35’e varan verim kayıpları oluyor. Hiç kuşkusuz herhangi bir üretim aşamasında bu denli yüksek bir üretim kaybı, çok önemli bir kayıptır. Bu nedenle Milas çevresindeki kültür balıkçılığı üretim tesislerinde verimliliği arttırmayı ve ihracatı arttırmayı amaçlayan bir proje hazırlayarak su ürünleri işkolunda üretimi ve yöremizde genel anlamda ihracatı artırmak bir eğitim çalışması yapmaya karar verdik”.

Daha sonra bir konuşma yapan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Türker, fakülteleri hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin Türkiye’deki 19 Su Ürünleri Fakültesinden birisi olduğunu belirten Doç. Dr. Türker bu yıl üniversite sınavları sırasında bu fakültelere öğrenci alımıyla ilgili ders gruplamasında değişiklik yapıldığını ve böylece daha önce “A 4” gruplamasına göre öğrenci alınırken bunun değiştirilerek fizik, kimya ve biyoloji dersleri ağırlıklı “A 2”ye göre öğrenci alınmasına karar verildiğini, ancak bu durumda taban puan belirlemesi yapılamadığından 19 Su Ürünleri Fakültesi’ne hiçbir öğrencinin başvuruda bulunmadığını, kendilerinin de Muğla Üniversitesi’nde bu dönemde 10 öğrenci ile öğretimi sürdürdüklerini söyledi. Konuşmasında denizlerdeki ve iç sulardaki çevre temizliğine de dikkat çeken Doç. Dr. Ali Türker su temizliğinin korunabilmesi için “Doğal üründür, nasıl olsa suyu kirletmez. Üstelik bazı .balıklar da yiyor” diyerek denizlere ve iç sulara elma artığı ve ekmeğin bile atılmaması gerektiğini bildirdi.

İç Su Ürünlerinde verimliliğin arttırılmasıyla ilgili ilk derse kayıtlı 52 kurs öğrencisinden 39’u katıldılar. Bu bölümde, hafta sonları olmak üzere toplam 48 saat ders verilecek.

İhracat elemanı yetiştirilmesi için düzenlenen eğitim çalışmasında ise Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Baldemir ile yöne aynı bölümden Öğretim Görevlileri İsmail Metin ve Hakan Bakan ilk derslerini verdiler. İlk derste kayıtlı 22 katılımcıdan 9’u katılırken bu bölümde yine hafta sonları olmak üzere 40 saat ders verilecek.