DOLAR
34,4916
EURO
36,2345
ALTIN
2.961,18
BIST
9.367,77










TOBBdan Pakistana yardım eli

TOBBdan Pakistana yardım eli
06.08.2013 17:33
0
A+
A-

TOBB Yönetim Kurulu olarak Pakistan’a, yaşanılan felaketten ötürü 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım yapma kararı aldıklarını açıklayan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yardım kampanyası başlattı. İş dünyası başta olmak üzere herkese bu zor günlerinde Pakistan halkına destek olma çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, “81 il ve 160 ilçedeki Oda ve Borsalarımız kanalıyla, bu yardım faaliyetlerinin duyurulmasını ve yaygınlaşmasını amaçlıyoruz” dedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yardım kampanyasını Pakistan Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin, TOBB Başkan Yardımcıları Murat Yalçıntaş ve Faik Yavuz’un katıldığı basın toplantısı ile duyurdu. Hisarcıklıoğlu konuşmasına, “Yakın dostumuz Pakistan halkı, ülke tarihinin en büyük felaketi ile karşı karşıyadır. Öncelikle hayatını kaybeden Pakistanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, mağdurlara sabır ve acil şifalar diliyorum” sözleriyle başladı.

-“Milyonlarca insan açlık ve salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabilir”

Temmuz ayı sonlarında başlayan muson yağmurları sonrası meydana gelen seller sonucunda, Pakistan’ın önemli bir bölümünün sular altında kaldığına işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 600 bine yakın ev ve iş yerinin hasar gördüğünü, ölenlerin sayısının 2 bini, etkilenenlerin sayısınınsa 20 milyonu bulduğunu hatırlattı.
Birleşmiş Milletler’in, 6 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını ve insani yardıma muhtaç durumda olduklarını bildirdiğini söyleyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Ayrıca 3 milyon çocuğun, su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığı uyarısında bulunmuştur. Zira seller nedeniyle su kaynaklarının büyük kısmı kirlenmiştir. Sadece tarım arazileri ve tahıl depoları değil, ulaşım altyapısı da büyük hasar almıştır. Pakistan’ın yalnız bırakılması halinde, milyonlarca insan açlık, susuzluk ve salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Hatta çıkacak kargaşa ve çatışmalar, hem Pakistan’ı hem de bu bölgeyi, çok daha büyük tehlikelere sürükleyebilir.
Esasında Pakistan’ın yaşadığı felaket, Haiti depreminden daha büyüktür. Ama uluslararası yardım henüz oradaki seviyede değildir. Küresel dünyada yaşamanın bir kuralı olmalı. Sadece iyi günde, fırsatlara odaklanmak yetmez. Kötü günde sorunlara cevap üretebilmek, dertlere derman, yaralara merhem olabilmek gerekir.”

-“Türk iş dünyası olarak harekete geçiyoruz”

Doğal afetlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını ancak hiç olmazsa bu felaketlerin daha hafif atlatılması için uluslararası ve etkin bir yardımlaşma sistemi kurabileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Pakistan, dünya liderlerinin, sivil toplum örgütlerinin ve uluslararası kuruluşların gelecekle yüzleşmesi olacaktır. Bu yüzleşme olmazsa, geleceğe yol alamayız. Pakistan’a yapılan yardımlar şu anda çok yetersiz. Bu yüzden, Türk iş dünyası olarak, harekete geçmek istedik” diye konuştu.
TOBB olarak 2004 yılında Endonezya’nın Sumatra ve Java adalarında yaşanan tsunami felaketinde ve 2005 yılında yine Pakistan’da meydana gelen deprem felaketinde, nakdi yardımda bulunduklarını bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Şimdi yeniden Pakistan’ın yanında yer almak, acılarını paylaşmak ve destek olmak istedik. Bu çerçevede 1 milyon dolar tutarında nakdi yardım yapmak üzere, yönetim kurulumuz karar aldı. Ayrıca Türkiye’nin her tarafından bu yardım kampanyasına katılımı sağlamak amacıyla, bir yardım hesabı açılmıştır. 81 il ve 160 ilçedeki Oda ve Borsalarımız kanalıyla, bu yardım faaliyetinin duyurulmasını ve yaygınlaşmasını da amaçlıyoruz. 11 yıl önceki Marmara deprem felaketinde ilk yardımımıza koşanların başında, Pakistanlı kardeşlerimiz vardı. 11 yıl sonra şimdi, şu mübarek ramazan ayında, yardım etme sırası Türkiye’dedir. Türk iş alemine de buradan sesleniyor, katkılarını bekliyorum” ifadesini kullandı.

-Hisarcıklıoğlu’ndan herkese çağrı

Bu banka hesabında toplanan yardımların, devletimizin resmi kanalları üzerinden Pakistan’a ulaştırılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde, suların çekilmesinden sonra, Pakistan’ın ihtiyaç duyacağı, müteahhitlik, enerji, ulaşım, tarım ve altyapı hizmetlerinin rehabilite edilmesi konusunda da destek olmayı planladıklarını anlattı.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Benzer acıları daha önce yaşamış olan halkımızın, sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının ve ulusal ve yerel basınımızın da, bir insanlık görevi olan bu yardım kampanyalarına gönüllü olarak her türlü destek ve yardımı sağlayacaklarına inancımız tamdır.”

-Büyükelçi Azizuddin: “Bu çapta felaketle tek başımıza savaşamayız”

Pakistan Büyükelçisi Sardar Tariq Azizuddin de, Pakistan’daki sel felaketiyle ilgili Hisarcıkloğlu’nun çizdiği tabloya ekleyecek bir şeyi bulunmadığını, ülkenin çok zor durumda olduğunu ifade ederek, altyapıda da büyük hasarlar meydana geldiğini ve bazı tahminlere göre ülkenin 70 yıl geriye gittiğini söyledi.
Selin yarattığı etkinin uluslararası camia tarafından yeterince fark edilmediğini kaydeden Azizuddin, mevcut verilere göre ülkede 2 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, ancak asıl tablonun sular çekildikten sonra daha net ortaya çıkacağını söyledi.
Yaşamını kaybeden kişi sayısının, görece diğer büyük afetlere göre az sayılabileceğini, ancak bu insanların ailelerini, evlerini, hayvanlarını, geçim kaynaklarını yitirdiklerini anlatan Azizuddin, ”Bu çapta bir felaketle tek başımıza savaşamayız, böyle bir kapasitemiz yok” dedi.

-”Pakistan halkını kurtarmaları için seslenmek istiyoruz”-

Pakistan’a ilk yardım elini uzatan ülkelerin başında ”kardeş ülke” Türkiye’nin geldiğini ifade eden ve konuşması sırasında teşekkürlerini yineleyen Azizuddin, diğer ülkelerin de yardım sağladığını, ancak yardımların yetersiz kaldığını ifade etti. Azizuddin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun bugün Pakistan’daki sel felaketine dikkati çekmek amacıyla özel bir toplantı yapacağını söyledi.
Azizuddin, ”Bizler Türk kardeşlerimize çok teşekkür etmek istiyoruz. Kalbinde insanlık olan herkese teşekkür etmek istiyoruz ve Pakistan halkını gelip kurtarmaları için buradan seslenmek istiyoruz” diye konuştu.
Pakistan’a yardımın 2 boyutu olduğunu, ilk etapta gıda, su gibi acil ihtiyaçları bulunduğunu, ikinci adımda da altyapının rehabilitasyonu gerektiğini kaydeden Azizuddin, yüzbinlerce kilometre yolun, demiryolu ağının, elektrik hattının sular altında kaldığını, maliyetin hesaplanabilmesi için de yardım gerektiğini belirtti.

-”Yardım için yarın geç olabilir”

Hisarcıklıoğlu ve Azizuddin, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ülkenin altyapı ihtiyacıyla ilgili soru üzerine Azizuddin, tablonun sular çekildikten sonra netleşeceğini yineleyerek, Türk müteahhitlerinin dünyada çok başarılı işler ortaya çıkardıklarını, altyapının rehabilitasyonu aşamasında destek beklediklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu da, yardımın niteliğiyle ilgili soruya karşılık, Başbakanlık genelgesi çerçevesinde tüm yardımların tek elden yürütüleceğini ifade ederek, toplanan yardımların başbakanlığa iletileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, hızlı hareket etmek gerektiğini de vurgulayarak, ”Bugün yardımcı olamazsak, yarın geç olabilir” dedi.

TOBB’un başlattığı yardım kampanyası için belirlenen hesap numarası şöyle:

HALK BANKASI ANKARA-ÇUKURAMBAR ŞUBESİ
HESAP NO: TR110001200131100016100002