2 bin 300 faal üyesi olan MİTSO’ya

25.01.2017 16:06

“NEFES KREDİSİ” İÇİN 65 BAŞVURU OLDU

*TOBB ve aralarında MİTSO’nun da olduğu üye oda ve borsaların işbirliğiyle başlatılan “Nefes Kredisi” için sadece oda üyesi KOBİ’ler başvurabiliyor.

*MİTSO, Milas’taki oda üyeleri için Nefes Kredisi’nin üst sınırını 50 bin TL olarak belirledi.

*TOBB tarafından yapılan protokol gereğince T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank’tan bir yıllık vade ile alınabilen Nefes Kredisi için yıllık % 9.9 faiz uygulanıyor.

Ekonomik durumdan etkilenen Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) yeni bir atılım yapabilmeleri için TOBB ve üyesi oda ve borsaların katılımıyla başlatılan Nefes Kredisinden yararlanmak üzere Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bugüne kadar 65 oda üyesi başvuru belgesi aldı. Bunların 20’sinin T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank’tan nefes kredisi aldığı öğrenilirken diğer başvuruların bazıların reddedildiği bazıları için ise incelemelerin ilgili bankalarca sürdürüldüğü belirlendi. Yıllık 9.9 faizli ve bir yıl vadeli Nefes Kredisinden sadece TOBB’a bağlı odaların üyesi KOBİ’ler yararlanabiliyor.

Ekonomik durumdan olumsuz etkilenen KOBİ’lere yeni bir girişim şansı tanımak ve finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’lere yardımcı olmak üzere TOBB’nin girişimiyle Nefes Kredisi projesi başlatılmıştı. Ekonomide yeni bir canlanma yaratmak ve yüksek ticari kredi faizleriyle karşı karşıya olan KOBİ’leri rahatlanmak amacıyla TOBB tarafından önce üyesi olan odalara bir çağrıda bulunularak odaların kendi kaynaklarıyla bir kredi fonu oluşturulması önerisinde bulunuldu. Bunun üzerine üye odaların da katkılarıyla KOBİ’lere nefes kredisi olarak verilmek üzere 500 milyon TL kaynak oluşturuldu. Projeye Milas Ticaret ve Sanayi Odası150 bin lira ile katkı sağladı. MİTSO gibi odaların katkıları ve TOBB’nin kendi katsıyla oluşturulan kaynağa, yapılan görüşmeler sonucunda Kredi Garanti Fonu da % 85 oranında Hazine garantili kefalet sağladı. Bunun üzerine T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank ile nefes kredisi için görüşmeler yapılıp bir protokol imzalandı. Yapılan protokol gereğince T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank, TOBB ve üye odaların kendilerine yatırdıkları toplam 500 milyon TL’nin 10 katı oranı olan 5 milyar TL Nefes Kredisini KOBİ’lere vermeyi üstlenmiş oldu.

Daha sonra, MİTSO da Nefes Kredisi olarak kullanılmak üzere TOBB’a taahhüt ettiği 150 bin lirayı T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank’ın Milas şubelerine 75’er biner lira olarak yatırdı. Buna karşılık her iki bankanın Milas Şubeleri, MİTSO üyesi KOBİ’lere, kendilerine yatırılan 75’er bin liranın 10 katı olan 750’şer bin TL Nefes Kredisi vermeyi üstlenmiş oldu.

KOBİ’lere nefes kredisi kapsamında TOBB üyesi odalar, KOBİ’lere verilecek kredi miktarını 50 – 100 – 150 bin TL olarak kendileri belirleme hakkı tanınmıştı. Bu kapsamda MİTSO, oda üyesi KOBİ’lere verilecek Nefes Kredisi miktarını 50 bin TL olarak belirledi.

Nefes Kredisi için başvuru süreci başladığında, bir yıl vadeli, yıllık % 9.9 faizli bu krediden yararlanmak için başvuru belgesi almak üzere MİTSO’dan bugüne kadar oda üyesi 65 KOBİ başvuru belgesi aldı. Bu belgelerle Nefes Kredisi protokolüne sahip T.C. Ziraat Bankası ve Denizbank’ın Milas şubelerine başvuruda bulunan KOBİ’lerden 20’sine kredi çıktı. Diğer başvuruların bazıları ilgili bankalarca reddedilirken bazıları için incelemelerin sürdüğü öğrenildi.

TOBB ve aralarında MİTSO’nun da bulunduğu üye oda ve borsalar tarafından oluşturulan 500 milyon TL’lik kaynağın 10 katı olan 5 milyar TL kredi fonu, Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı % 85’lik Hazine garantili kefaletle ancak TOBB üyesi odalara üye olan KOBİ’lere verilebiliyor. Nefes Kredisinden yararlanacak KOBİ’lerde en az bir yıldır faaliyette bulunmaları isteniyor. İşletmelerin “KOBİ” kapsamında değerlendirilebilmeleri için de yıllık cirolarının 40 bin TL’nin altında, çalışan sayılarının ise 250’den az olması gerekiyor.

Reşit Özer: Nefes Kredisi TOBB ve odaların işbirliği ile oluşturuldu

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ekonomik sıkıntı içindeki KOBİ’lere destek sağlamak için oluşturulan Nefes Kredisi projesinin TOBB ve aralarında MİTSO’nun da bulunduğu 365 oda ve borsanın işbirliğinde gerçekleştirildiğini söyledi. TOBB ve tabandaki MİTSO gibi odaların üyelerinin ortak çıkarlarını korumak, mesleki sorunlarının çözümlenmesine katkıda bulunmak için çalıştıklarını ve bunun için var olduklarını anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Odalarımız, borsalarımız, odalarımızın üst yapısı olan TOBB, üyelerimizin ortak çıkarlarını savunmak için var. Sorunlarına çözüm bulmak için var” dedi. 365 oda ve borsanın düzenli olarak TOBB üyelik ödemesinde bulunduğunu anlatan Reşit Özer “Ekonomide yaşanan bazı sorunlar nedeniyle üyelerimize nasıl yardımcı olabiliriz düşüncesiyle TOBB tarafından Nefes Kredisi uygulaması başlatıldı. TOBB’a üye 365 oda ve borsanın da katkısı ve desteği ile KOBİ’lere toplanda 5 milyar TL tutarında % 9.9 gibi piyasa koşullarında düşük faizli kredi olanağı sağlandı. Biz de MİTSO olarak kredi kullanmak isteyen üyelerimize 50 bin TL’lik kredi olanağı sağladık. MİTSO üyelerimiz istedikleri takdirde T.C. Ziraat Bankası veya Denizbank Milas şubelerine başvurarak nefes kredisi olanağından yararlanabilirler” dedi.