SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR, MİTSO HATIRLATIYOR: PAZAR YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ
PAZAR YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Pazar yerleri toplu bulunulan yerlerden olduğu için COVID-19 bulaşma açısından
risklidir. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için aşağıdaki önlemlere
uyulmalıdır.
11.1. Pazar Yerlerinde Alınacak Önlemler
» Barındırdıkları risk açısından pazar yerlerinde kurallara uyum çok sıkı
denetlenmelidir.
» Pazar yerlerinin tüm giriş ve çıkışları kontrol altına alınmalıdır
» Pazar yerlerinin girişlerinde ve pazar içerisinde uygun yerlere kurallar,
sosyal mesafe, maske kullanımı ve el temizliğiyle ilgili afişler asılmalıdır.
» Pazar yerlerine girişte maske zorunlu olmalıdır. Pazar yerinde kesinlikle
maskesiz çalışan esnaf veya müşteri bulunmamalıdır. Maskelerin doğru
şekilde kullanılması (çene ve burunu kapatacak şekilde) sağlanmalıdır.
» Pazar yerleri/alanında, sergi, tezgâh ve/veya tahtalar araları en az 3 metre
olacak şekilde yerleştirilmelidir.
» Pazar yerlerindeki satıcılar ve müşteriler dâhil kişi sayısı her 4 metrekareye
1 kişi olacak şekilde veya tezgah sayısının iki katı kadar müşteriyle
sınırlandırılmalıdır. Hesaplama yapılarak pazar yerinin kapasitesi girişlere
asılarak ilan edilmelidir.
» Pazar yerine giren müşteri sayısı belirlenerek (görevlinin sayması veya
turnike benzeri sistemler konulması) müşteri kapasitesine ulaşıldığında
yeni müşteriler alınmamalı, sosyal mesafe (en az 1 metre) kurallarına göre
bekletilmelidir.
» Pazar yerlerinin tüm girişlerinde ve her tezgâhta el antiseptiği (kolonya vb.)
bulundurulmalıdır.
» Tezgâh olmadan yerde satış yapılmamalıdır.
» Tezgâhtarlar sık sık ellerini antiseptik ile temizlemelidir.
» Tezgâh aralarındaki geçiş yerlerinde sıkışıklığa neden olacak kasa ve
ambalajlar bulundurulmamalıdır.
» Pazar tezgahlarının önünde zemine sosyal mesafenin korunmasını
sağlayacak işaretler konulmalıdır.
» Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin
tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen
koşullarına dikkat edilerek satışının yapılması sağlanmalıdır. Müşteri
tarafından ürün seçimine izin verilmemelidir.
» Kapalı pazar yerlerinin havalandırılması sağlanmalıdır.
» Pazar yerlerinde çöpler açıkta bırakılmamalı, kapalı poşetlerle uygun
şekilde toplanmalıdır.
» Satışlar sona erdikten sonra pazar alanının temizliği toplu yaşam alanlarında
yer temizliğinde kullanılan esaslar çevresinde su ve deterjanla yapılmalıdır.
11.2. Pazar Yerlerinde Müşterilere Yönelik Önlemler
» Pazar yerine maskesiz girişlere izin verilmemelidir. Maske pazar yerinde
bulunulduğu sürece çıkarılmamalıdır. Ağız ve burnunu kapatacak şekilde
maske takmalıdır.
» Pazar yerlerinde sosyal mesafeye (en az 1 metre) uymaları konusunda
uyarılmalıdır.
11.3. Pazarcı Esnafına Yönelik Önlemler
» Pazar yerlerinde çalışan ve görev yapan herkes COVID-19, sosyal mesafe,
maske kullanımı ve el temizliği konusunda bilgilendirilmelidir.
» Pazar yerlerine girişte pazarcı esnafının ateşi ölçülmeli, ateşi 38oC üzerinde
olanlara tıbbi maske takılmalı, pazar yerine girişine izin verilmemeli ve sağlık
kuruluşuna yönlendirilmelidir.
» Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı olan pazarcı esnafının pazar
yerine girişine izin verilmemelidir.
» Pazarcı esnafı ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske takmalıdır.
Nemlendikçe ya da kirlendiğinde maske değiştirilmeli, maskenin dış
yüzüne dokunulmamalıdır. Maske değiştirmeden önce ve sonrasında el
antiseptiği kullanılmalıdır.
» Tezgâh arkasında satış yaparken diğer pazarcılarla arasındaki mesafenin en
az 1 metre, 3-4 adım olmasına dikkat etmelidir.
» Pazarcı esnafı ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelere tüketicilerin temas
etmesini önlemeli, doğrudan kendileri hijyen koşullarına dikkat ederek
poşetlemeli ve satışını yapmalıdır.
» Pazar esnafı bağırarak satış yapmamalıdır.
» Pazar esnafı yemek yerken sosyal mesafe kurallarına dikkat etmelidir.
11.4. Lavabo ve Tuvaletler
» Tuvaletlerde %70 alkollü el antiseptiği bulundurulmalıdır.
» Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir.
Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriş kapılarını kolları çok sık dezenfekte
edilmelidir.
» Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya
başlıkları, kapı kolları sık sık temizlenir, dezenfekte edilmelidir.
» Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilmelidir ve görünür şekilde
asılmalıdır.
» Tuvaletlerde eksik malzeme olmamalı, devamlı sıvı sabun, tuvalet kağıdı ve
kağıt havlu bulundurulmalıdır.
» El kurutma fanları kullanıma kapatılmalıdır. Tek kullanımlık kağıt havlular
kullanılmalıdır.
» Tuvalet temizliği yapacak personel eldiven, maske ve gözlük/siperlik
kullanmalıdır.
» Tuvaletlerde hijyen bilgilendirme ve uyarı afişleri olmalıdır.
MİTSO : ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE UYALIM…
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması olan “COVID-19 SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ“nde işkollarına yönelik olarak belirlenmiş olan işyerlerinde uygulanacak hijyen önlemlerine titizlikle uyulması gerektiğini belitti. Özer, salgının her ne kadar yavaşlama sürecine girmiş olsa da riskin devam ettiğini hatırlattı ve “İşyeri sahiplerinin, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlıkları için bu kurallar titizlikle uygulanmalı” dedi.