DOLAR
34,5245
EURO
36,1375
ALTIN
2.963,01
BIST
9.367,77










TOBB üyesi Muğla Borsası ve Odaları ortak açıklama yaptılar: “PANDEMİ SÜRECİNE İLİŞKİN TALEPLERİMİZ!”

TOBB üyesi Muğla Borsası ve Odaları ortak açıklama yaptılar: “PANDEMİ SÜRECİNE İLİŞKİN TALEPLERİMİZ!”
07.05.2021 12:56
0
A+
A-

Muğla’daki TOBB üyesi odaların ve borsanın başkanları, pandemi sürecinde üyelerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla ortak bir açıklama yayınladılar. Açıklamada üyelerinin KOSGEB kredilerinden yararlanabilmesi, KOSGEB’in “Hızlı Destek Programı“na turizm işletmelerinin de dahil edilmesi, senet protestolarına çözüm bulunması, güvenli turizm belgesine sahip olmayan işletmelerin sahiplerinin ve çalışanlarının turizm sezonu öncesinde mutlaka aşılanması, yoğunluk nedeniyle 7 mayıs‘a kadar geçerli olan izin belgelerinin süresinin 17 mayısa kadar uzatılması isteniyor.

 

Muğla Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ve Marmaris Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:

“Muğla ili Borsa ve Odaları olarak üye işletmelerimizin mağduriyetlerini giderecek, onlara fayda sağlayacak bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikli konu KOSGEB kredileri. Üyelerimizden KOSGEB kredilerinden yararlanamadıklarına ilişkin bilgiler alıyoruz. Bu zor dönemde üyelerimizin fayda sağlayabilmesi adına koşulların ve değerlendirmelerin daha sağduyulu gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca 3-21 Mayıs tarihleri arasında başvuruları alınan KOSGEB Hızlı Destek Programına, turizm işletmelerinin dahil edilmesi, turizm sezonu öncesi can suyu olacaktır.

Güvenli turizm belgesi olmayan 0-40 arası yatak kapasiteli resort oteller 400 TL, 41-999 arası yatak kapasiteli resort oteller 1500 TL, 0-40 arası yatak kapasiteli şehir oteller 400 TL, 41-199 arası yatak kapasiteli şehir oteller 1200 TL ödeme yapmaktadırlar. Bu özellikle küçük otel işletmeleri için ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Ayrıca güvenli turizm belgesine sahip olmayan işletmelerin sahipleri ve çalışanlarının, turizm sezonu öncesi mutlaka aşılama sistemine dahil edilmesi gerekmektedir.

Çeklerle ilgili gerekli düzenleme açıklandı ancak sistem şuan da senetlerin protestosuna olanak vermektedir. Senetlerle ilgili de çalışma yapılması gerekmektedir.

İşletmelerin muafiyet durumuna göre, çalışanları e-devlet üzerinden izin belgesi çıkartmakta. Ancak muhtemelen yoğunluk ve sistemden kaynaklı olarak e-devlet’e girilememekte. İşletmelerin ve çalışanların mağduriyet yaşamaması adına 7 mayıs’a kadar geçerli mevcut izinler 17 mayıs’a kadar uzatılmalıdır. Ayrıca tam kapanma döneminde çalışma izni için yapılan başvurularda aynı şirket içinde bazı çalışanlara izin çıkarken bazı çalışanlara izin çıkmadığı görülmektedir. Bu konuda da ivedilikle bir çalışma bir düzenleme yapılması gerekliliği söz konusudur. Üye işletmelerimizin, bu zor günlerde daha fazla mağduriyet yaşamaması adına sorunları ilgili kurum kuruluş ve kamuoyunun bilgisine önemle sunarız.”

 

Yazı detayını buraya yazınız