GEKA, 16 Milyon Liralık Mali Destek Sağlıyor
* Muğla, Aydın ve Denizli illerindeki girişimcilere Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından toplam 16 milyon liralık mali destek sağlanacak.
* GEKAnın karşılıksız olarak sağlayacağı mali destekten yararlanabilmek amacıyla hazırlanacak projelerin 10 Şubat 2011 tarihine kadar kurumun Denizlideki merkezine iletilmesi gerekiyor.
* Her kuruluş, GEKA desteğinden yararlanabilmek için dört projeyle başvuruda bulunabiliyor. Ancak bunlardan sadece ikisine mali destek sağlanabiliyor.
* GEKA ile ilgili ayrıntılı bilgi ajansın www.geka.org.tr adresinden alınabiliyor.
T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansının İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı MİTSO Labranda Konferans Salonunda düzenlenen bir sunumla tanıtıldı. Sunumda, Muğla, Aydın ve Denizli illerini kapsayan Güney Ege Kalkınma Ajansının girişimcilere toplam 16 milyon liralık mali destek sağlayacağı bildirildi. GEKAnın İkitisadi Kalkınma Mali Destek Programından yararlanmak isteyenlerin son başvuru tarihi 10 Şubat 2011 olduğu belirtildi. Girişimciler, GEKAnin mali desteğinden yararlanabilmek amacıyla dört ayrı projeyle başvuruda bulunabiliyorlar. Ancak her girişimci ancak iki projesine mali destek alabiliyor.
GEKA Uzmanı Songül Başer, Yeliz Sarıbaş, Mehmet Yasin Kartal ve İrfan Sezgin tarafından MİTSO Labranda Konferans Salonunda gerçekleştirilen sunuma MİTSO üyesi Milaslı işadamları ile Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez ve Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı da katıldı. GEKA Uzmanı Songül Başerin aktardığı sunumda Kar Amacı Güden Kuruluşların hazırlayacakları projelere toplam 7 milyon TL, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara 3.3 milyon TL ve Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine ise 5.7 milyon TL olmak üzere toplam 16 milyon TL destek sağlanacağı anlatıldı.
Kar Amacı Güden Projeler kapsamında 1. önceliğin AR-GE ve yenilikçiliğin yanı sıra enerji verimliliğinin arttırılması, alternatif enerji kaynakları ve ileri teknoloji kullanılması gibi projelerin yer aldığını anlatan Songül Başer, bu alandaki 2. önceliğin ise işletmelerin üretim, hizmet ve kurumsal altyapılarının güçlendirilmesi, tarım, sanayi ve turizm sektörlerinde üretim verimliliğinin ve ürün çeşitliliğinin arttırılmasıyla yeni tesisler kurulması, geliştirilmesi ve modernize edilmesi gibi projelere tanındığını söyledi.
GEKA Uzmanı Songül Başer, Kar Amacı Gütmeyen Projeler kapsamında bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini arttıran, üretimi, hizmet ve kurumsal altyapısını güçlendiren ve çevreye duyarlı projelerle sürdürülebilir iktisadi kalkınmasına katkı sağlayacak projelerin bulunduğunu anlattı. Başer, bu konudaki 1. önceliğin işletmelerin kümelenmesi, birleşmesi ve uygun ölçekli işletmelerin oluşturulması yönündeki girişimciliğin teşvik edilmesi, enerji verimliliğinin arttırılması, alternatif enerji kaynaklarının ve yüksek teknolojinin kullanımı ve geliştirilmesi gibi projelere tanındığını bildirdi. Bu konudaki 2. önceliğin ise tarım, sanayi ve turizm sektörlerinde verimliliğin ve çeşitliliğin arttırılması, sektörel altyapılarının iyileştirilmesinde olduğunu vurgulayan Songül Başer, 3. önceliğin ise çevreye duyarlı iyileştirme faaliyetlerini kapsayan projelere tanındığını anlattı.
KAR AMACI GÜTMEYEN KURULUŞLARA SAĞLANAN DESTEKTEN KİMLER YARARLANABİLECEKLER?
Bu kapsamdaki Mali Destek Programından kamu kurum ve kuruluşlarının, birliklerin, kooperatiflerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, yükseköğretim kurumlarının, araştırma enstitülerinin, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin, OSBlerin ve Küçük Sanayi Sitelerinin yararlanabileceğini anlatan Songül Başer, proje başına en az 50 bin TL, en çok da 600 bin TL mali destek sağlanabileceğini söyledi. Başer, hiçbir projeye, proje maliyetinin yüzde 25inden az, yüzde 75inden çok mali destek sağlanamayacağını da sözlerine ekledi.
Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine sağlanacak Mali Destek Programından yararlanmak üzere valiliklerin, belediyelerin, il özel idarelerinin ve OSB müdürlüklerinin başvurabileceklerini anlatan Songül Başer bu kapsamdaki projeler arasında 1. önceliğin sağlıklı, yaşanabilir bir çevre için altyapı ve iyileştirme faaliyetlerine tanındığını ifade etti. 2. önceliğin ise turizmin çeşitlendirilmesine, verimliliğinin arttırılmasına ve mevcut turizm alanlarının iyileştirilmesine yönelik altyapı çalışmalarında olduğunu vurgulayan Songül Başer, bölgenin endüstriyel üretim ve hizmet altyapısının güçlendirilmesinin 3., kensel ve kırsal alandaki sosyal altyapının iyileştirilmesi ve modernizasyonu ile ilgili projelerin ise 4. öncelikli destekleme kapsamında olduğunu anlattı.
GEKAnın İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destekten yararlanmak isteyen kuruluşların son başvuru tarihi olan 10 Şubat 2011 tarihine kadar hazırlamış oldukları proje dosyalarını kurumun Denizli adresine yapılması gerektiğini vurgulayan Songül Başer başvuru projelerinin nasıl hazırlanabileceği konusunda eğitim çalışması yapacaklarını sözlerine ekledi.