DOLAR
34,5208
EURO
36,1756
ALTIN
2.980,15
BIST
9.367,77










REŞİT ÖZER, MUĞLA’NIN EN ÖNEMLİ 3 ORTAK SORUNUNU BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NA SUNDU

REŞİT ÖZER, MUĞLA’NIN EN ÖNEMLİ 3 ORTAK SORUNUNU BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NA SUNDU
15.04.2015 23:19
0
A+
A-

*TOBB’de yapılan toplantıda birlik üyesi oda ve borsaların kendi illeriyle ilgili olarak ortak bir çalışmayla belirlemiş oldukları en önem 3’er sorun ve çözüm önerisi, her ilden bir oda başkanı tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunuldu.

*Muğla odaları ve ticaret borsasının ortaklaşa belirlediği 3 ortak sorun ve çözüm önerisini ise MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer Ahmet Davutoğlu’na sundu.

*TOBB’deki toplantıda MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile de bir süre görüştü.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve ticaret borsasının ortak toplantısı Ankara’da, TOBB binasında yapıldı. Toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.  Toplantıda illerin oda ve borsaların ortak belirledikleri 3’er sorun ve çözüm önerisi bir oda başkanı tarafından 3 dakika içinde Başbakan Davutoğlu’na sunuldu. Muğla odaları ve ticaret borsasının katılımıyla yapılan toplantılarda belirlen ortak 3 sorun, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından Başbakan Davutoğlu’na sunuldu.

TOBB’nin çağrısı üzerine Muğla Ticaret, Ticaret ve Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ile Ticaret Borsası ortaklaşa yaptıkları toplantılarda ili ilgilendiren sorunları ve çözüm önerilerini belirlediler. Önce her oda kendi bölgesindeki sorun ve çözüm önerilerini saptadı. Daha sonra yapılan toplantılarda bu sorunlar değerlendirildi. Muğla odalarının belirlemiş olduğu toplam 30 sorun, daha sonra yapılan toplantılarla 3’e indirgenerek ortak bir metin haline getirildi. Bodrum’da yapılan Muğla Odaları 25. ortak toplantısında TOBB’de yapılacak toplantıdaki sunumun MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından yapılması kararlaştırıldı.

Ankara’da dün yapılan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantıda, 81 ildeki TOBB üyesi odalar, illerinin en önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini 3 dakikalık bir süre içinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundular.

Muğla odalarının belirlemiş oldukları üç ortak sorunu ve çözüm önerisini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer dile getirdi. Reşit Özer’in yaptığı Muğla odaları ortak sorun ve çözüm önerileri şöyle:

MUĞLA İLİ’NİN EN ÖNEMLİ ORTAK 3 SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ortak Sorun 1: Ulaşım ve Lojistik ile ilgili sorunlarımız.

  1. Türkiye’de üretilen Feldspat Madeninin %90 nı ve ihraç edilen mermerlerin %40 bölgemizde üretilmektedir.
  2. Yıl içinde bölgemize yurtiçinden 3,5 Milyon ve yurtdışından 3,5 Milyona olmak üzere yaklaşık 7 milyon insan gelmektedir. Bunların lojistiğinin tamamı karayollarından sağlanmaktadır.
  3. İlimizdeki karayolları, hem ilimiz içinde hem de çevresinde bulunan Turizm merkezlerini bağlayan yollar niteliğindedir.
  4. İlimizde 250.000 ton yaş sebze ve meyve, 83.000 ton balık ve 16.000 ton bal, 100.000 ton zeytin olmak üzere, Tarımsal ürünlerimiz ile Ekonomiye yaklaşık 5,6 Milyar TL’lık katkı sağlamaktayız.
  5. Turizm merkezlerimizdeki kara yolları genellikle kaplama olup her yıl bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Belediyelerin imkânları ile yapılması mümkün görünmemektedir.

Çözüm 1:

1- Denizli – Aydın istikametindeki mevcut demir yolu hattına bağlanan, Çine, Kavaklıdere ve Güllük Demir Yolu bağlantısı bir an evvel tamamlanmalıdır.

2- İlimizde bulunan Milas-Bodrum ve Dalaman Hava Limanlarında biran evvel Kargo Gümrüğü kurulmalıdır.

3- Turizm merkezlerimizdeki kara yolları, uluslararası standartlarda devlet tarafından yaptırılmalıdır.

4- Milas’ın Güllük Limanı ile Kazıklı Koyu arasında uygun bir yere denizlerdeki balık çiftliklerine lojistik destek amacıyla bir iskeleye yapılmalıdır.

Ortak Sorun 2: Kırsal Kalkınma

  1. Muğla’nın toplam yerleşik nüfusunun yaklaşık % 56’sı kırsalda yaşamakta ve tarımla uğraşmaktadır. İlimiz gelişmişlik sıralamasında üst sıralarda yer almakta ve kırsal kalkınmada öncelikli illere sağlanan avantajlardan yararlanamamaktadır.
  2. Zeytinlik alanların her türlü yapılaşmaya karşı korumasız olduğu ve birçok yerde tahribata uğradığı görülmektedir.

Çözüm 2:

1- Teşvik ve destekler yeniden gözden geçirilmeli, İlimizde, kırsal ve kıyı kesimi ayrımı yapılmalıdır. Muğla, birçok kırsal kalkınma programı ve teşvik içeren IPART kapsamına alınmalıdır.

2- Zeytinlik alanların tespiti yapılmalı, envanteri çıkarılmalı ve planlara işlenmelidir. Zeytinlik alanlar her türlü yapılaşma ve madencilik faaliyetlerine kapatılmalıdır.

Ortak Sorun 3: Turizm ile İlgili sorunlarımız.

  1. Türkiye’nin en çok turist çeken üçüncü ili Muğla’da bulunan üç termik santrali ciddi boyutlarda hava ve çevre kirliliği yaratmaktadır. Bodrum yarımadasında planlanan Rüzgar Enerjisi santralleri Bodrum turizmi için bir tehdit oluşturmaktadır.
  2. En özgün turizm faaliyetimiz olan Tekne Turizmi, koyların yanlış kullanımı ve yapılaşmaya açılması ile tehdit altındadır. Büyük ahşap teknelerimizin konaklayacağı ve bakımının yapılacağı tesislerimiz yoktur.
  3. Bütünleşik kıyı planı olmadığı gibi, kıyıdan çekme mesafesi dikkate alınmadan, emsal fazlası yapılar ile doğa tahrip edilmekte, görüntü kirliliği oluşmaktadır. Yanı sıra önemli turizm merkezlerinde (ölüdeniz, hisarönü gibi) altyapı sorunları vardır.
  4. Şemsiye, şezlong, güneşlenme terası ve kıyıya ulaşım amaçlı kıyı ve kumsal kullanımına fahiş Ecrimisil tahakkukları birçok tesisin faaliyetini durma noktasına getirmiştir.
  5. İlimizde 6 ay olan turizm sezonu nedeniyle hem atıl kapasite hem de istihdam sorunları oluşmaktadır.

Çözüm 3:

1- İlimizde temiz enerji üretimi teşvik edilmeli fakat Güneş ve Rüzgâr Enerji santralleri kıyıdan görülmeyen alanlarda planlanmalıdır.

2- Kıyıların Bütünleşik Planı yapılmalı, Koyların imara açılmasının önüne geçilmeli, Koylar için yönetim planı yapılmalıdır. Fethiye ve Marmaris’e kurvaziyer limanı, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de ahşap tekneler için barınak ve çekek yeri inşaa edilmelidir.

3- Kıyı işgalleri ve emsal fazlası yapılaşma acilen önlenmelidir. Önemli turizm merkezlerine alt yapı yapılmalıdır.

4- Geniş kumsallara sahip olmayan kıyılarımızda turistin ve halkın kıyı kullanımı engellenmemeli, Ecrimisil fiyatları adil ve makul hale getirilmelidir.

5- Atıl kalan tesislerin kullanımı ve istihdam için Turizmin 12 aya yayılması gerekmektedir. Yürüyüş yolları, Arkeolojik Kazılar, Konferans ve Fuar alanları, dalma alanları, festival ve yat yarışları gibi projelere kamu desteğinin sağlanması elzemdir.

a1 a2