DOLAR
34,5069
EURO
36,1244
ALTIN
2.973,39
BIST
9.367,77










MUĞLA BORSASI MİTSO’DA

MUĞLA BORSASI MİTSO’DA
02.01.2018 16:08
0
A+
A-

Milas’ta buluşan MİTSO, MAYBİR ve Muğla Borsası yönetimi Muğla ili sınırları içinde elde edilmekte olan çam balına bir an önce coğrafi işaret alınması için görüş birliğine vardılar. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda MAYBİR ve Muğla Borsası yöneticilerinin de katıldığı görüşmede Muğla ilinde elde edilmekte olan çam balına coğrafi işaret alınması için Muğla’daki tarafların bir araya gelerek konuyu değerlendirmesi ve uzlaşarak sorunun çözümlenmesi çağrısında bulunuldu.

Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Kamil Gül, Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Rodos, Borsa Meclisi Başkan Yardımcısı Uğur Özen ve Borsa Genel Sekreteri Sadettin Özer, MİTSO Yönetimine nezaket ziyaretinde bulundu. Muğla Arıcılar Birliği (MAYBİR)’in MİTSO yönetimi ile yaptığı toplantı sırasında gerçekleşen ziyarette Muğla ilinde üretilmekte olan çam balına coğrafi işaret alınması konusu da değerlendirildi. Her üç kurumun yöneticileri çam balına bir an önce coğrafi işaret alınması konusunda görüş bildirdiler. Coğrafi işaretlerin ürünlere yurt içinde ve dışında önemli bir pazarlama değeri kazandırdığını ifade eden MİTSO, MAYBİR ve Muğla Borsası yöneticileri ilçeler arasında yaşanan bu konudaki anlaşmazlığın bir an önce giderilmesinin bal üreticileri ve Muğla ekonomisine artı değer kazandıracağını bildirdiler.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer‘in konuk ettiği Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen ve borsa yöneticileri ile MAYBİR Başkanı Ziya Şahin ve MAYBİR yöneticileri Muğla’daki bal üretiminin durumunu değerlendirdiler. Dünyanın çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 92’sinin Dilek Yarımadası ve Muğla ili sınırları içinde elde edilmekte olduğu belirtilen toplantıda arıcıların sorunları da görüşüldü.

Muğla balının “dökme bal” olarak Muğla’dan toplanarak Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan bala karıştırıldığını belirten Muğla Borsası Başkanı Hasan Gökmen, “Bu şekilde Muğla balı gerçek değerinin altında satılıyor. Hak ettiği değeri bulamıyor. Muğla balının yöremizin adıyla pazara sürülmesi değerine değer katacaktır” dedi.

MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin de “Bugün MİTSO’nun verdiği destekten sonra Muğla Borsası’nın da Muğlalı arıcılara destek verdiğini görmekten çok mutlu olduk” dedi. Muğla’da elde edilmekte olan çam balına coğrafi işaret alınması için mutlaka uzlaşma gerektiğini de ifade eden Ziya Şahin “Bir her türlü öneriye ve uzlaşmaya açığız. Hep birlikte değerlendirerek bir orta yol bulunmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de bir süredir bal konusunda çalışmalar yürüttüklerini ve arıcılara destek vermek istediklerini ifade ederek “Biz böyle bir girişim içindeyken konunun önde gelen taraflarından birisi olan hem MAYBİR’i, hem de Muğla Borsası’nı aynı anda odamızda ağırlamak iyi bir rastlantı oldu. Böylece konuyu birlikte değerlendirebilme şansımız oldu. Şimdi amacımız Muğla’nın çam balını iyi bir yere getirmek olduğuna hep birlikte bu işi başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Görüşmede çam balına coğrafi işaret alınması konusunda tarafların bir araya getirilerek bir uzlaşı sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı.