AB Coğrafi işaretinin Milas zeytinyağının ekonomisine etkilerini inceleyen Prof. Dr. Gökovalı: “ŞİMDİDEN ÇOK CİDDİ ETKİLERİ HİSSEDİLİYOR”

25.08.2021 16:15

*Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı, AB coğrafi işaretinin Milas zeytinyağına sağladığı ekonomik faydaları incelemek üzere bir araştırma başlattı.

AB coğrafi işaretinin Milas zeytinyağının ekonomisine potansiyel faydalarını incelemek üzere akademik bir çalışma başlatıldı. Milas zeytinyağının AB coğrafi işaretinin patent sahibi olan Milas Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile görüşen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı araştırmanın yaklaşık bir yıl süreceği bildirildi.

Daha önce “Coğrafi işaretler ve Ekonomik Etkileri Türkiye Örneği” başlığıyla coğrafi işaretlerin ekonomiyle ilişkileri konusunda kapsamlı bir araştırma yapan Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı şimdi de “AB coğrafi işaret tescili alan Milas zeytinyağının ekonomiye potansiyel fayda analizi” başlıklı bir araştırma başlattı. Araştırma için çalışma arkadaşı Dr. Mustafa Terzioğlu ile birlikte Milas zeytinyağının AB coğrafi işaret patentinin sahibi olan MİTSO’yu ziyaret eden Prof. Gökovalı, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile görüştü. AB coğrafi işareti öncesi Milas zeytinyağının üretim ve pazarlama süreçleriyle ilgili olarak Reşit Özer‘e sorular yönelten Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı başlattıkları çalışmanın kapsamlı bir çalışma olacağını ve yaklaşık bir yıl süreceğini tahmin ettiklerini belirterek araştırmanın akademik özellikteki bir dergide yayınlanacağını ifade etti.

Henüz araştırmanın başında olduklarını belirten Prof. Dr. Ummuhan Gökovalı, “Henüz çalışmanın başında olmamıza rağmen Milas zeytinyağına alınan AB coğrafi işaretinin ekonomiye çok ciddi etkilerinin olduğu açıkça hissediliyor” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas ve Milas zeytinyağı özelinde bir akademik çalışma başlatılmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek “AB coğrafi işaretinin üretimde kaliteyi ve markalaşmayı arttırdığını ve buna bağlı olarak ihracata da olumlu etkileri olduğunu görüyoruz” diye konuştu.