DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89










Almanyada Türk zeytinyağı hakkındaki ortak kanı: KALİTESİ ÇOK İYİ, TANITIMI ÇOK KÖTÜ

Almanyada Türk zeytinyağı hakkındaki ortak kanı: KALİTESİ ÇOK İYİ, TANITIMI ÇOK KÖTÜ
06.08.2013 17:45
0
A+
A-

*Almanya’daki Türk firmalar kalitenin düşeceği kaygısıyla Türkiye’de fason ürün üretmekten kaçınıyorlar.

*Almanların, Türklerden daha çok zeytinyağı tükettiği bildirildi.

Almanya’da Türk zeytinyağı hakkındaki ortak kanının kalitesinin çok iyi, tanıtımının ise çok kötü olduğu belirtilirken Almanya’daki Türk firmaları, kalitenin düşeceği kaygısıyla Türkiye’de fason üretimden kaçındıkları bildirildi.

Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen Uluslararası Bremen Deniz Ürünleri Fuarı’na katılan Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yöneticileri ve Milaslı işadamları, fuarda Milas’ın toprak havuzlarda üretilen çipura ve levrek balığını ve zeytinyağını tanıtmak için girişimlerini sürdürüyor. Almanya’daki Euro Gıda Süpermarketler zinciri sahibi Celal Ilgın ile görüşen MİTSO yöneticileri ve Milaslı işadamları, Türkiye’deki kültür balığı üretiminin yüzde 70’inin sağlandığı ve zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 20’sinin bulunduğu Milas’ın kültür balığı ve zeytinyağı ihracat olanaklarını araştırdılar. Milaslı oda yöneticilerine ve işadamlarına Türkiye’den ürün almayı ilke olarak benimsediklerini belirten Euro Gıda Süpermarketler zinciri yöneticisi Celal Ilgın, Türk ürünlerinin en büyük sorununun tanıtım eksikliği olduğunu bildirdi. Tanınmış markalar adına Türkiye’de fason üretime girmekten kalitenin düşebileceği kaygısıyla kaçındıklarını anlatan Celal Ilgın şunları söyledi:

“Bizim; Berlin’de 600 ile 1500 metrekare arasında 8 alışveriş merkezi var. Bunlar için Avrupa ülkelerinden ürün tedarik ediliyor. Türkiye’den artık alışveriş yapılmıyor. Çünkü gümrük koşulları bizi zorluyor ve fiyatlar çok oynuyor. Buna rağmen bu alışveriş merkezlerinde satılan sebzelerin yüzde 20’si Türkiye’den geliyor. Zeytinyağını Türkiye’den almak isteriz. Ancak Türk zeytinyağı kalite olarak çok iyi olmasına rağmen tanıtımı çok kötü. Almanya’daki Türk firmaları Türkiye’de fason üretim yaptırmak da istemiyorlar. Çünkü kalitenin düşeceğinden kaygılanıyorlar.”

MİTSO Yöneticileri ve beraberindeki Milaslı işadamları; Almanya’da faaliyet göstermekte olan Baktat Gıda adlı Türk firmasının Berlin Brandenburg Temsilcisi Şenol Polat ile de bir görüşme yaptılar. Görüşme sırasında Milas heyeti Şenol Polat’a Milas’tan başta balık olmak üzere zeytin, zeytinyağı ve bal verebileceklerini anlattılar. Kuruluşlarının Almanya’da 26 yıldır faaliyetini sürdürmekte olduğunu bildiren Baktat Gıda Berlin Brandenburg Temsilcisi Şenol Polat, pazarlamakta oldukları besin ürünlerin yüzde 80’inin Türkiye’de üretilmekte olduğunu, Almanya’daki çay piyasasının ihtiyacının yüzde 40’ının dağıtımını yaptıklarını, pazarladıkları et ve sür ürünlerinin ise Almanya’da üretilmekte olduğunu anlattı. Şenol Polat, “Almanya’da zeytinyağına çok rağbet yok. Buna rağmen Almanlar biz Türklerden daha çok zeytinyağı tüketiyorlar. İlerdeki dönemde Milas’tan zeytin ve zeytinyağı almayı düşünebiliriz. Konuyu değerlendireceğiz” dedi.

Görüşmelerde Milas’ın Türkiye’deki kültür balığı üretiminin yüzde 70’ine sahip olduğunu ve Türkiye’de tek örnek olarak toprak havuzlar içinde çipura ve levrek gibi deniz balıkları üretilmekte olduğunu anlatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milas’tan istenilen nitelikte balık ihracatı yapabileceklerini bildirdi. Türkiye’deki zeytin ağacı varlığının yüzde 20’ye yakınının Milas’ta bulunduğunu da vurgulayan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, son yıllarda zeytin ve zeytinyağı üreticisi ile zeytinyağı fabrikası işletmecilerinde nitelikli zeytinyağı üretme konusunda bir bilinçlenme olduğuna dikkat çekti. Enver Tuna “Görüyoruz ki, Avrupa’ya ihracat yapabilmek için kaliteyi daha çok arttırmalı ve tanıtıma önem vermeliyiz. Bu da Milas’taki gerek kültür balığı üretiminin, gerek zeytin ve zeytinyağı üretiminin ve gerekse bal üretiminin markalaşmasıyla mümkün olabilir” diye konuştu.