BİR TARİH HAZİNESİ BEÇİN KALESİ” BELGESELİ MUĞLA’DA TANITILDI

30.11.2021 16:37

UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası Listesindeki Beçin Ortaçağ Kenti ve Kalesi’nin tanıtımını yapmak amacıyla Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlatılan ve yönetmenliğini Bülent Sağlam’ın yaptığı “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgesel filmi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın da katıldığı bir törenle tanıtıldı. Törende Muğla Valisi Orhan Tavlı, Beçin ve Herakleia kazılarına verdiği destek nedeniyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teşekkür etti.Beçin Kalesi belgeselinin tanıtım törenine Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra eski Muğla Valisi Amir Çiçek, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çay, Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, filmin yönetmeni Bülent Sağlam, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Koray Özcan,Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve gazeteciler katıldılar.Muğla Valisi Orhan Tavlı, Beçin belgeselinin tanıtımı töreninde yaptığı konuşmada Muğla ilinin sahip olduğu potansiyeli daha ileri taşıyarak dört mevsim turizm hedefini gerçekleştirmek istediklerini belirterek “Her fırsatta sektör temsilcileri, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, oda ve meslek örgütleri ile bir araya gelerek ortak akılla, işbirliği içinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.”Bu çalışma tarihe saygı çalışmasıdır” dedi. Muğla ilinde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, ilimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek gerek ulusal, gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile kamu kurumlarımız ile kazı başkanlıkları arasında destek protokolleri imzalanmıştır. Bugün tanıtımını yaptığımız bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi Belgesel Film ve kitabı bu kapsamda yürütülen çalışmalardan birisidir” diye konuştu. Vali Orhan Tavlı konuşmasının devamında Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 2020 – 2021 yıllarında restorasyon, kazı, bakım-onarım ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar için toplam 14 milyon 237 bin 839 TL destek sağlandığını ayrıca GEKA tarafından Stratonikeia ve Knidos Antik Kentleri ile Beçin Ören Yeri kazı çalışmaları, roleve, restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile diğer tarih değerlerin kültür turizmine kazandırılması projelerine son 6 yılda yaklaşık 7 milyon TL destek sağlandığını ifade etti.Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de toplantıda yaptığı konuşmada pandemi döneminde bile Milas Bodrum Havalimanın dış hatlar yolcu sayısının bir milyonu aştığını vurgulayarak bunun bölgenin çok ciddi turizm potansiyeli olduğunu gösterdiğini ifade etti ve hazırlanan belgeselin arkeolojiye yönelik büyük adım olduğunu belirtti. Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş ise konuşmasında 60’lı yıllardan bu yana süren Beçin kazılarında kendisinin dördüncü kazı başkanı olduğunu belirterek “Bu kazılarda Beçin’in dörtte biri kazılmış durumda. Çalışmalar biraz ağır gidiyor gibi görülebilir, fakat ayrılan ödeneklerle bu iş biraz daha ivme kazandı. Valimiz Orhan Tavlı’nın destekleri bizim için çok önemli. Çok verimli bir belgesel çalışması yaptık. tanıtıma ihtiyacımız var. Deniz, kum, güneş ticaretinden ayrılıp biraz daha kültüre yatırım yapmak gerekiyor. Bu belgesel bu anlamda atılmış çok önemli bir adımdır. Destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.Toplantıda MİTSO’nun Beçin ve Herakleia arkeolojik kazılarına destek verdiğini belirten Vali Orhan Tavlı destekleri nedeniyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e teşekkür etti.