DOLAR
34,2861
EURO
37,1078
ALTIN
3.064,27
BIST
8.945,80










ÇİNLİ İŞADAMLARI YATIRIM İÇİN MUĞLA’YA GELDİLER.

ÇİNLİ İŞADAMLARI YATIRIM İÇİN MUĞLA’YA GELDİLER.
30.12.2014 13:58
0
A+
A-

*Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk – Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği’nin işbirliğinde Muğla’ya gelen Çinli işadamları dört gün boyunca Muğla ve ilçelerinde yatırım olanaklarını araştırdılar. 

*Ziyaret sonrasında Türk ve Çin işadamları arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. 

 *Çinli işadamları, MİTSO’nun evsahipliğinde Milas’ta Zeybekler Zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettiler.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Türk – Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER)’in işbirliğinde bir grup Çinli işadamı, Muğla yöresindeki yatırım olanaklarını araştırmak ve incelemek amacıyla Muğla’ya geldi. Çinli işadamlarına Muğla’daki yatırım olanakları hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Muğla’da dört gün kalan Çinli işadamları bu süre içinde mermer, yat yapımı, zeytin ve zeytinyağı, narenciye, bal üretimi, eko turizm, medikal turizm ve alternatif turizm konularında incelemelerde bulundular.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk – Çin İpekyolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği işbirliğinde Muğla’ya yatırım olanaklarını araştırmak amacıyla gelen 13 kişilik Çin işadamları heyetini bilgilendirmek amacıyla MUTSO’da bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Muğla Valisi Amir Çiçek, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile ev sahibi MUTSO yöneticileri katıldılar. Toplantıda Muğla’nın ekonomik olanakları konulu bir sunum yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş Muğla’nın kültür, turizm, alternatif turizm, medikal turizm, eko turizm, yat imalatı, tarım, arıcılık, sığla, narenciye üretimi, mermer üretimi gibi yatırım alanları olduğunu söyledi. Bülent Karakuş Muğla’nun sahip olduğu iki havalimanıyla ulaşım kolaylığına sahip olduğunu da belirterek Türk Vergi Sistemi ve Muğla’da Devlet Destekleri konularında da açıklamalarda bulundu.

TUÇİDER Yönetim Kurulu Başkanı Zeyneş İsmail ise konuşmasında TÜÇİDER olarak Türkiye Çin arasında bir köprü görevi gördüklerini ve bunu sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Zeyniş İsmail: “Türk milleti köklü bir millet, eski bir uygarlıktır. Yeni gelişen bu dünyada ortak kültüre sahip bu iki ülkenin birleşmesi gerekmektedir. Bu birlik işbirliğidir. Kültürel işbirliği, sağlık işbirliği, eğitim işbirliği gibi konularda bu iki ülke işbirliği yaparsa, Anadolu daha da güçlenecek, Çin daha da güçlenecek, iki ülkenin zenginliği, iki ülkenin halkının birliği dünya uygarlığına, dünya barışına büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Muğla Valisi Amir Çiçek de yaptığı konuşmada Çinli işadamlarının yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak yatırım yapabileceklerini ifade etti.  Vali Amir Çiçek, Çinli işadamlarının sorusu üzerine Muğla’da yatırımcı için güvenlik sorunu da bulunmadığını belirterek “Bir iş adamının yatırım yapmayı planladığı yerdeki önceliği, o bölgede huzurun ve güvenliğin olup olmamasıdır. Bu merakınızı anlıyor ve hak veriyorum. Ancak ilin yöneticisi olarak size açık yüreklilikle şunu söyleyebilirim ki Muğla, yatırımcı için, üreten için huzur veren huzurlu bir ildir, hiçbir güvenlik açığımız yoktur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Türk-Çin işadamları arasında ekonomik iyi niyetleri belirten işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Muğla’da 4 gün kalan Çinli işadamları bu süre içinde Fethiye, Ortaca yöresindeki narenciye ve tarım üretimi, Yatağan’da mermer üretimi, Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretimi, Bodrum’da yat yapımı için ziyaretler yaparak incelemelerde bulundular. Zeybekler Zeytinyağı Fabrikasında incelemelerde bulunan Çinli işadamlarına taze sıkılmış zeytinyağı armağan edildi. Milas’ta yaklaşık 10 milyon zeytin ağacı ve 83 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu öğrenen Çinli işadamları Milas zeytinyağının lezzeti çok beğendiler.

IMG_4453