EGE’DEN ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI, BALIK, MADENCİLİK, TÜTÜN İHRACATI ARTTI

07.10.2013 12:19

Egeli ihracatçılar, Eylül ayında 1 milyar 76 milyon dolarlık ihracat yaptılar. İhracatın yıl sonunda 12 milyar dolara çıkması umuluyor.

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “İhracatı artan ürünler arasında Milas’ın temel ürünlerinin de bulunması sevindirici” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri, 2013 yılı Eylül ayında yüzde 14’lük artışla 1 milyar 73 milyon 508 bin dolarlık ihracat rakamını kayda aldı. Egeli ihracatçılar bu ihracat rakamı ile aylık bazda tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşmış oldu. Bundan önceki aylık bazda en yüksek ihracat ise 1 milyar 68 milyon 965 bin dolarlık tutarla 2012 yılı Mart ayında gerçekleştirilmişti.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak – Eylül döneminde yaptığı ihracat yüzde 5’lik artışla 8 milyar 959 milyon 580 bin dolara çıkarken, son bir yıllık ihracat ise yüzde 4’lük yükselerek 11 milyar 876 milyon 57 bin dolara ulaştı ve 12 milyar dolar barajına çok yaklaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri Eylül ayında 586 milyon 891 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç ederken Egeli ihracatçılar sanayi ürünleri ihracatlarını yüzde 12 geliştirdi. EİB’nin tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 11’lik artışla 374 milyon 695 bin dolar oldu. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 43’lük rekor artışla 111 milyon 921 bin dolara fırladı.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 9 tanesi 2012 yılı Eylül ayına göre ihracatlarını arttırma başarısı gösterirken 3 tanesi 2012 yılı Eylül ayı performanslarının gerisinde kaldı.

Zeytinyağı ihracatındaki artış hız kesmesine rağmen geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 63’lük artış sağlandı. 2013 yılının ihracat artış rekortmeni Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ihracat artış oranı 2013 yılında ilk kez üç haneli rakamların altına düştü. Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları 2012 yılı Eylül ayına göre ihracatlarını yüzde 63 arttırdı ve 19 milyon 924 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 139 milyon 215 bin dolarlık ihracat rakamıyla yeni rekora en büyük katkıyı koyarken ihracatı 2012 yılı Eylül ayına göre yatay bir seyir izledi.

Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta ikincilik için Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği yarıştı. Ege Maden İhracatçıları Birliği 111 milyon 921 bin dolarlık ihracatla ikinci sektör olurken, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 111 milyon 472 bin dolarlık dışsatımla üçüncü sırada yer buldu.

Yeni sezona giren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2013 yılı Eylül ayında 107 milyon 961 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı ve Ege Bölgesi’nden en fazla ihracat yapan dördüncü sektör oldu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 17’lik artışla 70 milyon 824 bin dolara çıkardı ve beşinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 14’lük ihracat artışı ile 57 milyon 432 bin dolara erişti ve EİB’de altıncı sektör oldu.

Ege Bölgesi’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütün ihracatı ise 50 milyon 213 bin dolar oldu. Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin yıllık ihracatı yüzde 9’luk artışla 875 milyon 943 bin dolara çıktı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 26 geliştirerek 43 milyon 294 bin dolara yükseltti.

İhracatta önemli artışlardan birisine de Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği imza attı. Egeli hububat ihracatçıları yüzde 45’lik ihracat artışıyla 22 milyon 500 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

2012 yılı Eylül ayına göre ihracatı yüzde 2 gerileyen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 18 milyon 330 bin dolarlık dışsatım yaparken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 20’lik artışla 9 milyon 314 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2013 yılı Eylül ayında 1 milyar 73 milyon 508 bin dolarlık ihracat rakamıyla aylık bazda tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşmasının mutluluk verici olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, bu artışın devam etmesini beklediklerini Ekim ayında yıllık bazda 12 milyar doları aşmayı hedeflediklerini söyledi.

Dolar ve Avro kurunun geldiği seviyenin piyasalar tarafından test edildiğini ve doların 2 TL, Avro’nun ise 2.7 TL bandında oturmasını beklediklerini kaydeden Türkmenoğlu, “Döviz kurlarındaki aşırı zikzaklar ihracat hedeflerine zarar verir, dış ticaret açığında artışa yol açar. Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 60’ın altına düştüğü bir ortamda dolar kurunun 1.8 TL’ye gerileyeceğine ilişkin söylemler, ihracatçının istemediği volalitelerden biridir.” diye konuştu.

REŞİT ÖZER : İHRACATTAKİ ARTIŞ MİLAS İÇİN SEVİNDİRİCİ

Ege İhracatçı Birliklerinin Ege’den Eylül ayında yapılan ihracatla ilgili açıklamasını değerlendiren MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ege’nin ihracatının artmış olmasının Milas için de büyük anlam ve önem taşıdığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İhracatın arttığı ürünlere baktığımızda bunlar arasında Milas’ın temel ürünleri olan zeytin, zeytinyağı, balık ve mermer ile feldspatın da içinde bulunduğu maden ürünleri olduğunu görüyoruz. Ayrıca geleneksel tarım ürünlerinden tütünün ihracatında da artış gözleniyor. Bu, belki de Milas’ta tütüncülüğün yeniden canlanması için büyük önem taşıyor. İhracat verileri Ege için olduğu kadar Milas için de bu yanıyla büyük bir önem kazanıyor. Milas’ta zeytinden, zeytinyağından balığa, feldspattan mermere ihracatın artması ilçemiz ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu nedenle ürettikleri ürünlerle ihracatımızın artmasına katkı sağlamış olan üyelerimize, üyelerimizin ürünlerini değerlendirerek ihracatını başarıyla arttıran ihracatçılarımıza MİTSO adına teşekkürler ediyorum”.