Fuarın Öncüleri Teşekkür Etti
Milasta çok büyük ilgi ve coşkuyla karşılanan Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarını ziyaret edenlerin sayısı 200 bine yaklaşırken fuarın gerçekleşmesinde pay sahibi olan Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay ve fuarın düzenleyici firması Expolink Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan düzenledikleri basın toplantısıyla fuara katkıda bulunan, emeği geçen, yardımı dokunan, fuarın gerçekleşmesinde sorumluluk üstlenen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiler. Basın toplantısında fuardaki büyük başarının temel nedeninin Milastaki kurumlar arasındaki uyumlu çalışmanın olduğu vurgulanırken şimdi aynı uyum içinde hiç zaman kaybetmeden kolları sıvayarak yeni ve daha büyük hedeflere yürünmesi gerektiği belirtildi. Fuarın büyük başarısı nedeniyle Milasın artık Güney Egenin tarım ihtisas fuarı merkezi oluşunun kesinleştiği ve bundan asla geri dönüşün olamayacağı bildirilen toplantıda Milasın markalaşan bir şehir ve markalaşan bir fuar olma yolunda olduğunun altı çizilerek bu fuarın 3 yıl sonra uluslararası bir fuar niteliği kazanacağı ifade edildi.
Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarına öncülük eden, katkıda bulunan, emeği geçen, yardımı dokunan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında dile getirilen görüşler özetle şöyle;
MİLAS KAYMAKAMI M. BAHATTİN ATÇI:
* Milasta güzel şeyler yaparsanız oluyor ve Milasa yakışıyor.
* Bu fuarın Milasta yapılmasını bize ilk kez öneren Sayın Valimizdir.
* Aslında herkes üzerine düşen her şeyi yaptı. Bu elbirliği ile her şeyi en iyi şekilde başarabiliriz.
* Hedefimiz, bu fuarın uluslararası bir fuar haline gelmesidir.
* Fuar şimdiden Milasa çok şeyler kattı.
Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı organizasyonumuz çok kısa bir sürede harınlandı ama çok güzel bir organizasyon oldu. Milasta güzel şeyler yaparsanız, oluyor. Hani ne giyse yakışıyor deyiminde olduğu gibi, Milasta, güzel şeyler yaparsanız oluyor ve Milasa yakışıyor. Fuar da çok güzel oldu. Fuar süresince ve sonrasında dışarıdan bizleri arayan pek çok firma da haberimiz olsaydı gelirdik dediler. Bu başarı sonrasında önümüzdeki yılarda talebin daha çok olacağını da şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu fuarın Milasta yapılmasını bize ilk kez öneren Sayın Valimizdir. Sayın Valimizin bu önerisiyle düğmeye büyük bir zevkle basıldı. Bu arada teslim etmek gerekir ki, belediyemizin bu fuarın gerçekleşmesinde çok büyük bir katkısı oldu. Asıl ağırlığı Belediye çekti. Sonuç da güzel oldu. Elbette organizasyonu yapan firmamızın da, Milas Ticaret ve Sanayi Odamızın ve Ziraat Odamızın da katkıları çok büyüktür. Ayrıca başta İl Tarım Müdürlüğümüz olmak üzere İlçe Tarım Müdürlüklerimiz de çok iyi çalışmalar yaptılar. Ayrıca TARİŞ Yönetim Kuruluna da çok teşekkür ederim. Depolarının kullanılmasına onay verdiler ve bunun karşılığında bizden hiçbir talepte bulunmadılar. Aslında herkes, üzerine düşen her şeyi yaptı. Bu elbirliği ile her şeyi en iyi şekilde başarabiliriz. Bafa ve Güllük Belediyeleri de fuara katılarak destek verdiler. Bafa Belediyesi çok da güzel bir stant kurdu. Bundan sonra diğer belediyelerle birçok kurumun fuara katılmasını temin edeceğiz. Hedefimiz, bu fuarın uluslararası bir fuar haline gelmesidir. Fuarın Milasın ekonomisine de katkıları oldu. Sanırım bunu önümüzdeki günlerde daha iyi göreceğiz. Fuardan Milas esnafının da çok memnun olduğu haberleri geliyor. Fuar şimdiden Milasa çok şeyler kattı. Bundan sonraki organizasyonlarda bazı eksikliklerimizi de gidererek daha derli toplu bir fuar gerçekleştireceğimize inanıyorum. Emeği geçen herkese, fuarın duyurulması ve tanıtılması için katkıda bulunan basın mensuplarına, yoğun katılım nedeniyle yaşanan trafik sıkışıklığına rağmen hiçbir sorun yaşanmaması nedeniyle Milaslı hemşerilerime teşekkür ediyorum.
MİLAS BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET TOKAT:
* Fuara, hedeflerin çok ötesinde bir katılım söz konusu.
* Bu fuarın üreticinin ufkunu açtığını düşünüyorum.
* Bundan sonra fuarın hedefini daha büyük tutmak zorundayız. Yine hep birlikte davranırsak bunu başarabiliriz.
* Buradaki başarıda kurumlar arasındaki uyumlu çalışmanın çok büyük payı var. Şimdi aynı uyum içinde daha büyük hedeflere yürümeliyiz.
* Bu fuarla Milasın tarihine bir not düşülmüştür.
* Bu fuar bizim de ufkumuzu açtı.
Fuar öncesinde, daha önce televizyonda yayınlanan bir programı tekrar izledim. Programda fuar konusu ele alınırken yetkililer olarak o zaman yapılan değerlendirmeleri bir kez daha izledim. Hepimizin fuarın başarısı konusunda ne kadar tedirgin olduğumuzu bir kez daha gördüm. 30 40 bin ziyaretçiyi ve 60 70 katılımcı firmayı başarı olarak göreceğimizi belirtiyorduk. Oysa şu anda resmi kayıtlı 181 bin kişinin ziyaret ettiğini biliyoruz. İlk gün sağlıklı bir kayıt tutulamadı. Bu nedenle fuarı ziyaret edenlerin sayısının 200 bini aşmış olması sonucu ile karşı karşıyayız. Fuarda 142 firma da stant açmış. Yani, fuara hedeflerin çok ötesinde bir katılım söz konusu. Bu durumun ilçenin tanıtılması açısından çök önemli olduğunu düşünüyorum. Trakyadan, Karadenizden fuara katılımlar olduğu bildiriliyor. Esnafımız da Milasa bu kadar ziyaretçi gelmesinden çok memnun. Kuşkusuz bu ilk fuarımızda pek çok eksiklikler olmasına karşın, bu muhteşem tablo karşısında hiç kimse bu eksikleri görmek de istemiyor. Herkes o kadar güzel duygular içinde. Bu fuarın üreticinin ufkunu açtığını düşünüyorum. Bundan sonra fuarın hedefini daha büyük tutmak zorundayız. Bu da elbette kolay değil. Yine hep birlikte davranırsak bunu başarabiliriz. Zaten bu başarı da Milaslı bütün kurumların ortak uyumlu çalışmalarının zaferidir. Bu uyumu devam ettirdiğimiz sürece daha büyük hedefleri de başarabiliriz. Bildiğiniz gibi, fuarda yerli katılımcı sayımız azdı. Milaslı pek çok firmayı göremedik. Ama şimdi onlar da pişmanlar. Kuşkusuz sonraki fuarlarda onlar da yer alacaklar. Bu bile Milasın kabuğunu kırdığının bir göstergesidir. Pek çok firmanın katılmama nedeni, fuarın bu kadar başarılı olabileceğini düşünmemeleridir. Ayrıca ekonomik kriz ortamında masraf yapmak istemeyişleri de etkili olmuştur. Ben, başta Sayın Valimiz, Kaymakamımız, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ziraat Odamız ve organizatör firmamıza çok teşekkür ediyorum. Buradaki başarıda bence kurumlar arasındaki uyumlu çalışmanın çok büyük payı var. Bu uyum sürdüğü sürece Milasın kabuğunu kıracağını söyleyebiliriz. Şimdi aynı uyum içinde daha büyük hedeflere yürümeliyiz. Ben 43 yaşındayım ve ilk kez Milasta bir konunun bu kadar yaygın konuşulduğuna tanık oluyorum. Bu organizasyonla Milasın tarihine bir not düşülmüştür. Bu fuar bizim de ufkumuzu açtı. Biz de bundan sonra fuarlara katılacağız. İlk önce Bodrum ve Marmaristeki fuarlarda Labranda suyumuzun tanıtımını yapacağız.
TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ENVER TUNA:
* Milas bir marka olacaktır.
* Bu fuar sayesinde herkes gördü ki, Milasta zeytin var.
* Milas bu fuardan başarıyla çıkmıştır ve geleceğe yönelik güzel işaretler vermiştir.
Bu fuarla gerçekten Milasın tarihine bir not düşülmüştür. Geçmişten beri Milasın sorunu bir vizyonunun olmayışıdır. Milas bu sorunu aşmak zorundadır. Aslında Milas olarak her şeyimiz var. Fakat bir türlü kendimizi tanıtamıyoruz. Biz, Ankaraya TOBB toplantısına gittiğimizde bize soruyorlardı; Milasta zeytin mi var, diye. Bu fuar sayesinde herkes gördü ki, Milasta zeytin var. Ancak fuara katılan Milaslı firma sayısı çok azdı. Çeşitli nedenlerle bu katılım düşük oldu. Bu durum bizi üzdü. Fakat gelecek yıllarda bu katılım daha çok olacak. Bu fuar Milasın tanıtımına büyük katkı sağladı. Milas bir marka olacaktır. Milas, artık tanıtımını yapacaktır. Tanıtım için halı önemli bir ürünümüzdür. Halıcılığımızın geliştirilmesi için geçen gün Kaymakamımızın başkanlığında burada bir toplantı da yaptık. Fakat ne yazık ki fuarda sadece Karacahisar köyümüzün halıları yer aldı. Diğer halıcı köylerimiz fuarda yoktu. İnşallah gelecek fuarlarda onlar da yer alacaklardır. Bu fuara büyük katkıları nedeniyle, büyük yükü omuzlayan Milas Belediye Başkanımız başta olmak üzere Sayın Valimize, Kaymakamımıza, Ziraat Odamıza, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine, çok teşekkür ediyorum. Milas bu fuardan başarıyla çıkmıştır ve geleceğe yönelik güzel işaretler vermiştir.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI İSMAİL ATICI:
* Fuara çok güzel katılımlar gerçekleşti.
* Artık fazla rehavete kapılmayalım. Ne yapacaksak bir an önce kararını verelim ve kolları sıvayarak şimdiden çalışmaya başlayalım.
17 Ziraat Odasının katılımıyla Aydında bir toplantı yapılmıştı. Orada bu fuar kararımızı anlatmıştım ve hepsini davet etmiştim. Sağ olsunlar, hepsi de geldiler, katıldılar. Daha sonra Muğlada 7 Ziraat Odasının katımıyla bir toplantı yapmıştık. Orada da anlattım ve kendilerini davet ettim, onlar da geldiler, sağ olsunlar. Fuara çok güzel katılımlar gerçekleşti. Basınımız aracılığıyla tüm katılanlara teşekkür ediyorum. Bu fuar çiftçilerimiz açısından da çok faydalı oldu. Çiftçilerimizin yeni ürünlerle, yeni araç gereçlerle tanışmaları açısından çok iyi oldu. Çiftçilerimizden aldığım sinyaller çok önemli ve olumlu. Böyle bir girişim için Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu arada, yıllardır atıl kalan TARİŞ tesislerimiz de onarıldı ve çok güzel bir fuar mekanı haline geldi. TARİŞ yöneticilerimize de teşekkür ediyorum. Şubat ayı Milas için çok verimli oldu. Şubat ayında yapılan bir çok yayın nedeniyle ülkede Milas ile yatıldı, Milas ile kalkıldı. Sonuçta bu iş başarıldı. Artık fazla rehavete kapılmayalım. Ne yapacaksak bir an önce kararını verelim. Organize Sanayi mi, başka bir iş mi, gelecek yıllardaki fuar çalışmaları mı, bir an önce karar verelim ve kolları sıvayarak şimdiden çalışmaya başlayalım.
MİLAS İLÇE TARIM MÜDÜRÜ ALİ AKAY:
* Emeği geçen herkesi kutluyorum.
Milas için gerçekten güzel bir fuar oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Sayın Valimize, Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Ticaret ve Sanayi Odamıza, Ziraat Odamıza böyle güzel bir çalışmaya destek verdikleri için, gerçekleştirilmesini sağladıkları için teşekkür ediyorum. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz de fuarın tanıtımı ve katılımın arttırılması için üzerlerine düşeni yaptılar. Onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gelecek yıllarda daha büyük katılımlarla bu fuarı gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. O fuar alanı, yani TARİŞin pamuk depoları 10 yıldır boş duruyordu. Orayı çok kısa bir süre içinde fuar alanı olarak düzenlediler. Bu nedenle Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.
EXPOLİNK FUARCILIK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZEKİ ERDOĞAN:
* Milasta böyle bir ekip olmasaydı, böyle güzel bir organizasyonu kimse yapamazdı.
* 181 bin ziyaretçi sayısına ulaştık. Katılımcı firma sayısı da 142 oldu.
* Gelecek yıllarda markalaşan bir şehir, markalaşan bir fuar olma yolundayız.
* Artık Milas, Güney Egenin tarım ihtisas fuarı merkezidir. Bunu hiç kimse değiştiremez.
* Üçüncü yılda burası uluslararası bir fuar olacaktır.
* Bundan sonra Milas, Muğla burada bir fuar yap, dediklerinde bunu bir emir telakki edeceğiz.
* Bu fuar, fuarcılık tarihinde bir ilktir. Hiçbir ihtisas fuarında hiç kimse ilk yılda böyle bir ziyaretçi ve katılımcı sayısına ulaşamamıştır.
İlk önce katılımcı ve ziyaretçi sayısı bakımından hepimizde bir tedirginlik vardı. Ayrıca temkinli olmakta da yarar vardı, elbette. Hepimiz ilk başta ziyaretçi ve katılımcı sayısı bakımından temkinliydik. Fakat sonuç ortada. Ama Milasta böyle bir ekip olmasaydı böyle güzel bir organizasyonu kimse yapamazdı. Başlangıçta Milasta kayıtlı 40 bin çiftçi var. Çiftçi sayısı kadar ziyaretçimiz olsa iyi olur diyorduk. Katılımcı firma sayısı da 60 kadar olsa yeter, diyorduk. Fakat ilk günü gördükten sonra ziyaretçi sayısı tahminimizi 80 100 bine çıkardık. Sonuçta 181 bin ziyaretçi sayısına ulaştık. Katılımcı firma sayısı da 142 oldu. Birçok firma daha şimdiden gelecek yılki sergi alanını büyütmeye çalışıyor. Katılımcı firma sayısı da çok artacak. Gelecek yıl 400 firmaya yer vermek durumunda kalacağız. Gelecek yıllarda markalaşan bir şehir, markalaşan bir fuar olma yolundayız. Tarım ve fuarcılık sektöründe fısıltı gazetesi çok iyi çalışır. Bu fuarın başarısı şimdiden her yere yayılmış durumda. Mersindeki fuarda firmalar sinek sallarken bizim fuarın başarısını duydular. Daha şimdiden söyleyebiliriz ki, gelecek yılki fuarda sadece mekanizasyon konusunda 6 bin metrekarelik bir alan lazım olacak. Bu fuarla şunu samimiyetle söyleyeyim ki, artık Milas, Güney Egenin tarım ihtisas fuarı merkezidir..Bunu hiç kimse değiştiremez. Dolayısıyla bu sektörün firmaları artık Milastan vazgeçemezler. Hatta bu yıl gelmeyen birçok firma bundan sonra mutlaka geleceklerdir. İkinci fuar, birinci fuardan çok daha muhteşem olacaktır. Kısa sürede, yani 3. yılda burası uluslararası fuar olacaktır. Milasın hava ve deniz yolu ulaşımı nedeniyle avantajlarını değerlendirerek, bu fuarın çok büyük bir fuar olacağını söylemek mümkün. Bu Fuara, 47 ilden gelen olmuş. Bu çok önemli bir şey. Aydından İl Tarım Müdürlüğünün otobüsleriyle 250 kişi geldi. Kocaeliden gelenler oldu. Muhtarların büyük katkısı oldu. Kanın kılcal damarlarla tüm vücuda ulaşması gibi muhtarlarımız sayesinde fuarımız tüm köylere ulaştı ve tüm köylerden gelenler oldu. Bu fuarın bir kahramanı yok. Birçok kahramanı var. Biz Expolink Fuarcılık olarak bundan sonra Milas, Muğla bu fuarı burada yap, dediğinde bunu bir emir telakki edeceğiz. Bu güzel çalışmanın tanıtılması ve tüm yurda duyurulması nedeniyle basın mensuplarına ve firmamızın vefakar, cefakar çalışanlarına da teşekkür ediyorum. Bu fuar için pek çok yükün altına girilmiştir. Bizim daha yaygın bir tanıtım çalışması yapabilmemiz için billboardlardan yararlanmamız sağlanmıştır. Ama harcanan paraların ötesinde Güney Egede böyle bir fuarın düzenlenebilmesi için vizyon önemlidir. Belediye başkanımızın asıl katkısı burada ortaya çıkar. Ben bir kez daha sayın Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, Milas Ziraat Odası Başkanımıza, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize, Muhtarlarımıza çok teşekkür ederim. Bu fuar, fuarcılık tarihinde bir ilktir. Hiçbir ihtisas fuarında hiç kimse ilk yılda böyle bir ziyaretçi ve katılımcı sayısına ulaşılamamıştır.