MİTSO’DA HİJYEN EĞİTİMİ İÇİN KURUMLAR ARASI TOPLANTI

18.12.2013 08:45

*Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında yapılması gereken eğitim çalışmalarının düzenlenmesi amacıyla MİTSO’da ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

*5 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; başta gıda olmak üzere insan sağlığı ile ilgili her iş kolunda çalışanların en az 8 saat süreli eğitim alması gerekiyor.

*Yönetmeliğin kapsadığı işyerlerinde çalışanların daha önce almış oldukları belgeler geçersiz sayılırken en az 8 saatlik eğitim belgesi olmayanlar, yönetmeliğin kapsadığı işlerde çalışamayacaklar.

5 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince başta gıda olmak üzere insan sağlığıyla ilgili işkollarında çalışanların en az 8 saatlik hijyen eğitimi alması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, daha önce alınmış olan hijyen eğitimi belgeleri geçersiz sayılırken insan sağlığı ile ilgili işyerlerinde eğitim kursunu bitirmemiş personel çalıştırılması yasaklanıyor. Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin sahiplerinin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde çalışanlarının yönetmelikte belirtilen eğitimleri almalarını sağlamaları gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın işbirliği ile “gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten işyerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği işyerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, işyeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve hastalıkların iyileşme halini tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemek” amacıyla bir yönetmelik çıkarıldı. 5 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre insan sağlığı ile ilgili işyerlerinde çalışanların, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren bir yıl içinde zorunlu olarak en az 8 saatlik hijyen eğitimi kursuna katılması ve kursa katıldığına ilişkin belge alması gerekiyor. Yönetmelik gereğince daha önce hijyen eğitimi kursuna katılmış olanların aldıkları belgeler geçersiz sayılırken ilgili işyeri sahipleri de çalışanlarının hijyen eğitimi almalarından sorumlu sayılıyor.

Yönetmelikle ilgili Milas’taki durumu değerlendirmek amacıyla Milas Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde yönetmeliğin uygulanmasına yönelik yapılabileceklerin değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Milas İlçe Sağlık Müdürü Duygu Sarı, Milli Eğitim Müdür Vekili Veli Han, Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Kaplan, Mesleki Eğitim Müdürü Mehmet Uzman, Tarım İlçe Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Oktay Çelik, Milas Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Çevre Mühendisi Naciye Demirkol, Milas Belediyesi Zabıta Komiseri Bekir Güney, Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Tayip Kömür, Milas TARİŞ Pamuk Birliği’nden Ali Aydın katıldılar. Toplantıda, yönetmelik gereğince yapılması gereken hijyen eğitimiyle ilgili kursların açılması, katılımın sağlanması konusunda görüş alışverişinde bulunulurken çalışmaların eşgüdüm içinde sürdürülmesi kararlaştırıldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yönetmelik gereğince, insan sağlığı ile ilgili işyerlerinde çalışanların daha önce almış oldukları hijyen eğitimi aldıklarına ilişkin belgelerin geçersiz sayılmış olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Üç Bakanlığın birlikte çıkardıkları yönetmelik gereğince, insan sağlığıyla ilgili işkollarında çalışanların, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren bir yıl içinde en az 8 saat süren hijyen eğitimi almaları ve eğitim aldıklarına ilişkin belge sahibi olmaları gerekiyor. Olmayanların işyerlerinde çalıştırılması mümkün olmayacak. Bu nedenle biz üyelerimizin ve çalışanların bir an önce eğitim almalarını ve belge sahibi olmalarını sağlamak için MİTSO olarak gerekli çalışmaları başlatacağız ve hijyen eğitimi kursları açacağız. Açacağımız hijyen eğitimi kurslarıyla ilgili duyuruları yaptığımızda üyelerimizin ve ilgili çalışanların kurslarımıza mutlaka katılması gerekiyor. Bu konuda diğer kurumlarla ve ilgili meslek odalarıyla da işbirliği içinde olacağız.”