İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonundan

06.08.2013 17:31

Muğla’da bir Yunan konsolosluğu açılması için destek arayışına çıkan Muğla İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonu üyeleri Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler. MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna Muğla’da Yunanistan konsolosluğu açılmasının iki ülke arasında özlenen barışa da katkıda bulunacağını söyledi.
MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, bir süre önce İl Genel Meclisi tarafından alınan bir kararla turizm altyapı katılım payı alınmasında haksızlık yapıldığını ve uygulamanın adil olmadığını belirterek komisyon üyelerine sitem etti.
Bir süre önce Yunanistan’ın Simi (Sömbeki) Adası Belediye Başkanı Eleftarios Papaladauskas’ın Marmaris ve Muğla’ya yaptığı ziyaret sırasında adanın Muğla ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla gündeme gelen Muğla’da bir Yunan konsolosluğu açılması önerisine Muğla İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonu sahip çıktı. Muğla’da bir Yunan konsolosluğu açılması durumunda Sömbeki adasının ihtiyaçlarını büyük ölçüde Muğla ve ilçelerinden karşılayacağı ve bunun da iki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesini sağlayacağı düşünülüyor. Bu amaçla Muğla ilçe belediye başkanlarıyla Ticaret, Ticaret ve Sanayi, Deniz Ticaret Odalarını ziyaret eden komisyon üyeleri Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve MiTSO’yu da ziyaret ederek destek istediler. MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Mat ile görüşen Komisyon üyeleri konsolosluğun Muğla il merkezinde açılmasının daha uygun olacağını bildirdiler.
Sömbeki Adasının, Marmaris’in Bozburun kıyısına uzaklığı sadece yaklaşık 6 kilometre olmasına karşın Yunanistan’ın en yakın büyük adalarından Rodos’a 19, Girit’e 192, anakaradaki Atina’ya ise 360 kilometre uzaklıkta oluşu, ada halkını ihtiyaçlarını karşılamada Muğla kıyılarına yöneltiyor. Bu nedenle Muğla ve ilçeleriyle ticari ilişkilerini daha da geliştirmek isteyen Sömbekililer Muğla’da bir Yunan konsolosluğu açılmasını gündeme getirdiler. Sömbekililerin önerilerinin, geçen ay Muğla ve Marmaris’i ziyaret eden Sömbeki Belediye Başkanı Eleftarios Papaladauskas tarafından yerel yöneticilere iletilmesinin ardından konuyu değerlendiren Muğla İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonu, ilde bir Yunan konsolosluğu açılması için destek arayışına çıktı. Bu amaçla Muğla’nın ilçelerin belediye başkanlarıyla Ticaret, Ticaret ve Sanayi ile Deniz Ticaret Odalarına ziyaretler gerçekleştirmeye başladılar. İlk olarak Yatağan, Milas ve Bodrum belediye başkanlarıyla Milas Ticaret ve Sanayi, Bodrum Ticaret ve Bodrum Deniz Ticaret Odalarını ziyaret eden komisyon üyeleri, Muğla’da bir Yunan konsolosluğu açılması durumunda özellikle ticaret ve turizm alanlarında sağlanacak gelişmeleri anlatarak bu konuda kamuoyu oluşturulması için destek isteminde bulunuyorlar.
Muğla İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Erden, Muğla’da Yunanistan konsolosluğu açılması durumunda iki tarafın da bundan kazançlı çıkacağını belirterek “İki ülke arasında ve özellikle Muğla ve ilçeleriyle Simi Adası arasında ticaret ve turizm alanında olumlu gelişmeler yaşanacağını ve bundan iki tarafın da kazançlı çıkacağını düşünüyoruz. Bu amaçla Muğla’da belediyeler ve meslek odaları arasında destek arayışına çıktık” diye konuştu. Konsolosluğun Fethiye ve Bodrum arasındaki orta nokta olarak Muğla’da açılmasının daha yararlı olacağını bildiren Komisyon Başkanı Mehmet Erden Muğla’da bu yönde bir kamuoyu oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna ise “Muğla’da Yunanistan’ın bir konsolosluğunun açılması önerisini destekliyoruz. Eğer konsolosluk açılırsa Sadece Sömbeki ile değil Rodos ve İstanköy gibi Yunan adalarıyla da turizm ve ticari alanlarda büyük gelişmeler sağlanabilir. Bu durum aynı zamanda iki ülke arasında özlenen barış, diyalog ve işbirliğini de beraberinde getirir” dedi.

ENVER TUNA, TURİZM ÜYELİK VEYA KATKI PAYI İÇİN SİTEM ETTİ

MiTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna; Muğla İl Genel Meclisi Turizm ve Ulaştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Erden ile komisyon üyeleri Cesim Öncel, Halil Mutlu, Halil Ilbıra, Yusuf Esen, Mehmet Kocağöz ve Kemal Karaca’ya bir süre önce İl Genel Meclisi’nde alınan bir kararla turizmin geliştirilmesi amacıyla “üyelik ödentisi” veya “katılma payı” adıyla işyerlerine ödenti tahakkuk ettirildiğini belirterek sitem etti. Tahakkuk ettirilen ödentilerin çok yüksek olduğunu ve aynı işkolundaki işyerlerinin iş ve ticari kapasitesine bakılmaksızın tek rakam halinde tahakkuk gerçekleştirildiğini belirten Enver Tuna “Bu haksız bir uygulamadır. Her şeyden önce adil bir değerlendirme yapılmamıştır. Kendi halinde bir mezar ustası ile bir mermer fabrikasından aynı rakam istenmektedir. Bu yanlışlığın düzeltilmesi gerekiyor” dedi.
Görüşmelerin ardından MiTSO lokalinde öğle yemeği ikram edilen komisyon üyeleri daha sonra görüşmelerini sürdürmek amacıyla Bodrum’a geçtiler.