DOLAR
32,5629
EURO
34,7123
ALTIN
2.410,49
BIST
9.645,02










İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ. 50’DEN AZ ÇALIŞANI OLAN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YA İŞVEREN EĞİTİM ALACAK, YA DA DIŞARIDAN HİZMET ALIMI YAPACAK.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ.  50’DEN AZ ÇALIŞANI OLAN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YA İŞVEREN EĞİTİM ALACAK, YA DA DIŞARIDAN HİZMET ALIMI YAPACAK.
06.07.2020 10:42
0
A+
A-

50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren  işyerlerinde iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesini zorunlu hale getiren süreç başladı. 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Temmuz 2016’da yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Ancak bu tarih daha sonra, önce 2017 yılına, sonra da çıkarılan bir torba yasa ile 2020 yılı Temmuz ayına ertelenmişti. Kanun, yeni bir erteleme olmayınca 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren uygulamaya girmiş oldu. 

1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmiş olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; Az tehlikeli alanlarda faaliyet gösteren ve 50’den az çalışanı bulunan işyerlerinde iş güvenliği ve sağlığı hizmeti verilmesini zorunlu hale getiriyor. Kanuna göre tek bir çalışanı da olsa tüm işyerleri de aynı kapsamda kalıyor. İş güvenliği ve sağlığı hizmeti, işyerlerinde dışarıdan yetkili firmalardan hizmet alımı şeklinde yapılabileceği gibi, işverenin kendisinin bu konuda eğitim almasıyla verilebilecek.  Buna göre, işveren veya işveren vekilinin İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüyle protokol imzalamış kurum veya kuruluşlarla ya da üniversiteler aracıcığıyla verilen eğitimlere katılması gerekecek. Eğitimlere herhangi bir okuldan mezuniyet koşulu aranmayacak ve 18 yaşını dolduran herkes bu eğitimlere katılabilecek. Eğitim almayan işverenler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet alımı yapmak zorunda olacaklar.