JAPONYA VE HONG KONG İÇİN MİLAS’A SIZMA ZEYTİNYAĞI TALEBİ GELDİ

17.09.2015 15:45

Bir dış ticaret firması, Japonya ve Hong Kong’a ihraç etmek üzere Milas’tan sızma dökme zeytinyağı istiyor. MİTSO’ya başvurarak Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile görüşen firma yetkilileri her ay düzenli olarak Japonya ve Hong Kong’a ihracat yapmak istediklerini belirterek aylık 400 / 600 ton arası zeytinyağı talep ettiklerini bildirdiler.

Milas zeytinyağının ihracatı için MİTSO’ya sevindirici talep geldi. Troja Gıda İhracat İthalat Tekstil Ltd. firması yetkilileri Göksel Çotuk ve Jutta Meyer,  MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ederek Japonya ve Hong Kong’a ihracat için ayda 400 / 600 tonluk sızma, dökme zeytinyağı talebinde bulu. MİTSO aracılığıyla Milas’ta bazı zeytinyağı firmalarının temsilcileriyle görüşen firma yetkilileri son dönemde Japonya, Çin ve Hong Kong’da zeytinyağına yönelik giderek artan bir talep olduğunu belirttiler. Japon, Çin ve Hong Kong’lu zeytinyağı alıcılarının, yaşanan bazı sorunlar nedeniyle İtalyan zeytinyağı ihracatçılarına mesafeli olduğunu ve bu ülkelerden zeytinyağı almak istemediklerini belirten firma temsilcileri alıcı firmaların bu nedenle Türkiye’yi tercih ettiğini anlattılar. Alıcı firma yetkililerine Türk zeytin ve zeytinyağını tattırdıklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını belirten Troja firması yetkilisi Göksel Çotuk “Talep üzerine Ayvalık yöresinde bir araştırma yaptık. Fakat Ayvalık bu miktarda zeytinyağını karşılayamadı. Bunun üzerine MİTSO’da dış ticaret eğitimi veren bir arkadaşlarının yönlendirmesiyle Milas’ı tercih ettik. Bize  her ay 1’er veya 20’şer tonluk konteynırlar içinde 20 / 30 konteynır olmak üzere   400 – 600 ton sızma, dökme zeytinyağı gerekiyor. Zeytinyağını alacak  firma, dökme olarak alacağı zeytinyağını kendisi paketleyerek Japonya’da ve Hong Kong’da satışa sunacak” dedi.

Milaslı zeytinyağı tüccarlarından Levent Baydal, bu miktarda zeytinyağını Milas’ın tek başına karşılayamayacağını belirterek “Bu miktarda zeytinyağını Ayvalık da karşılayamaz. Bizin orada da işbirliği yaptığımız arkadaşlarımız var. Bunu ancak diğer bölgelerle işbirliği yaparak karşılayabiliriz. Biz bu organizasyonu yaparız. Size istediğiniz miktarda zeytinyağı sağlarız.” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MİTSO’nun referans alınarak ihracat yapılmak üzere Milas zeytinyağı istenmesinin sevindirici olduğunu belirterek “Uzun zamandır Milas’ın zeytinini, zeytinyağını tanıtmaya çalışıyoruz. Sonuçta böyle bir ihracat teklifiyle karşılaşmamız bizi sevindirdi. MİTSO’ya böyle bir teklif gelince biz de firma yetkililerini zeytinyağı ticareti yapan üyelerimizle buluşturduk. Eğer teklifi getiren firma ile Milaslı tüccarlarımız arasında bir anlaşma sağlanır da zeytinyağı ihracatı başlarsa Milas ekonomisine, tüccarlarımıza ve üreticimize çok önemli katkıları olacaktır. Bu gelişme, odamızın Milas zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için ne kadar doğru çalışmalar yaptığının da bir göstergesi olması bakımından ayrıca sevindirici olmuştur” diye konuştu.