DOLAR
34,4861
EURO
36,2614
ALTIN
2.957,64
BIST
9.367,77










MİLAS BALCILIĞI İÇİN MİTSO – İLÇE TARIM EL ELE

MİLAS BALCILIĞI İÇİN MİTSO – İLÇE TARIM EL ELE
12.03.2014 16:17
0
A+
A-

*Türkiye’nin en çok bal elde edilen ili Muğla’nın en çok bal üretilen ilçesi Milas’ın balcılığının tanıtımını yapmak ve balcılığı daha da geliştirmek için MİTSO ile Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği yapacak.

 

Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas’ta balcılığın tanıtımını yapmak ve balcılığı daha da geliştirmek için işbirliği yapacak. İki kurum tarafından öncelikle, kısa sürede Milas’taki balcılığın değerlendirileceği bir çalıştay düzenlenecek. İşbirliği, zeytinciliğin tanıtımı ve geliştirilmesi için de sürdürülecek.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye’nin en çok bal üretilen ili olan Muğla, 14.418 tonluk bal üretimiyle Türkiye’nin genel bal üretiminin yüzde 17.5’ini karşılıyor. Muğla’nın en çok bal üretilen ilçesi olan Milas’ta yılda 3.348 ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92’si Muğla ve Aydın’ın Dilek Yarımadasında elde edilirken Milas, başlı başına dünya çam balı üretiminin yüzde 40’a yakınını sağlıyor.

 

Böylesine önemli bir bal üretim potansiyeline sahip olan Milas’ın balcılığının hak ettiği şekilde tanıtımının yapılması ve yörede balcılığın daha da geliştirilebilmesi amacıyla kolları sıvayan Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas’ın halı, zeytin ve zeytinyağından sonra şimdi de balına sahip çıkıyor. Milas’ın bal üretimi konusunda uzun süredir araştırmalarını sürdüren MİTSO, bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği yapacak.

 

MİTSO Yönetimi, Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne atanan Ziraat Mühendisi Oktay Çelik’i ziyaret ederek kutladı. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgay Ertuğrul, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yiğit, Halil İbrahim Gülen ve Ömer Eliş, yeni Müdür Ziraat Mühendisi Oktay Cevik’e yeni görevinde başarılar dilediler.

 

MİTSO yöneticileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hayvancılık Müdürlüğünü ziyaretleri sırasında, Milas balcılığının tanıtımının yapılması ve daha da geliştirilmesi için de görüş alışverişinde bulundular. Oktay Çelik’i Gıda, tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne atanması nedeniyle kutlayan ve başarılar dileyen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Biz MİTSO olarak bugüne kadar Milas halılarının coğrafi işaret patentini ve Milas zeytin ve zeytinyağının coğrafi işaret patentini almak için yoğun bir çalışma yaptık. Zeytinimizi, zeytinyağımızı, halımızı tanıtmak için fuarlara katıldık. Şimdi sıra Milas balına geldi. Şimdi balımıza sahip çıkacağız. Tanıtımını yapacağız ve balcılığın daha da geliştirilmesinin yollarını araştıracağız” diye konuştu. Türkiye’nin en çok bal üretilen ilinin Muğla, Muğla’nın en çok bal elde edilen ilçesinin ise Milas olduğunu belirten Reşit Özer “Milas aynı zamanda dünyanın en çok çam balı üretilen ilçesi. Dünyanın çam balı üretiminin yüzde 40’ına yakınını Milas’ın ürettiğini öğrendik. Madem bu kadar çok bal üretiyorsak, mutlaka bunun tanıtımını yapmamız gerekiyor. Milas balına sahip çıkacağız” dedi.

 

Milas’ta balcılığın daha da geliştirilebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği yapmak istediklerini belirten Reşit Özer “Balımız için el ele verelim. Öncelikle Milaslı bal üreticilerini ve pazarlamacılarını toplayalım. Onlarla bir görüşelim. Sorunları nedir, beklentileri nedir, bir de onların ağızlarından dinleyelim. Birlikte, balcılıkla ilgili bir çalıştay yapalım” dedi.

 

MİTSO yöneticilerinin ziyaretinden memnun olduğunu belirterek teşekkür eden Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi Oktay Çelik, kendilerin de yörenin balcılığının geliştirilmesi yönünde çalışmaları olduğunu belirterek “Bu yıl Milas’taki arı kovanı konulan sahaları internet üzerinde işaretleme yaptık. Kovanını bu bölgeye getirmek isteyen aracılar internetten baktıklarında bu bölgede ne kadar kovan olduğunu, kovan koymaya izin verilip verilmediğini görebilecekler” dedi. Balın ihracatı konusunda yaşanan sorunlara da değinen Oktay Çelik “İhracatta en önemli sorun naftalin kalıntısı. Balcılar, güveye karşı zaman zaman naftalin kullanıyorlar. Kullanılan naftalin, uzun yıllar kalıcı oluyor ve ihraç edilen balda yapılan analizlerde ortaya çıkıyor. Bu da ihracatın önündeki en büyük engeli oluşturuyor. Bu konuda üreticiyi bilgilendirmemiz gerekiyor. Naftalin kalıcı bir madde. 7 – 8 yıl önce kullanılmış olsa bile ortamda kalıcı oluyor ve etkisi ürün üzerinde görülüyor. Bu konuda bilgilendirme yapabiliriz. İlaç kullanmadan arı kenesiyle mücadele yöntemlerini anlatabiliriz” dedi.

 

Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi Oktay Çelik, Pinar ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından üretilen “Pinko” balının internet üzerinden pazarlanması için yardımcı olduklarını ve kooperatifin internet üzerinden bal pazarlamaya başladığını da anlatan Oktay Çelik, balcılığın geliştirilmesi için işbirliğinin yararına inandıklarını söyledi.

 

ORGANİK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ

 

Milas zeytinciliğinin geliştirilmesi için organik zeytin ve zeytinyağı üretimi ve tanıtımına önem verilmesi gerektiğini de anlatan Oktay Çelik “Organik zeytin ve zeytinyağı üretim alanlarını belirlemek istiyoruz. Bu konuda bir çalışma başlatacağız. Organik ürünü öne çıkarabilirsek zeytin ve zeytinyağını daha iyi değerlendirebiliriz. Milas bu konuda çok önemli bir potansiyele sahip. Bunu değerlendirebilirsek zeytin ve zeytinyağına önemli ölçüde değer kazandırmış oluruz” dedi.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytin ve zeytinyağı ile sabunun tanıtımı için birçok fuara katılındığını belirterek “Zeytin için de ortak çalışma yapalım. Biz hazırız. Zeytinciliğin geliştirilmesi için gerekirse toplantılar düzenleyelim, üreticileri davet edelim. Gerekirse biz gidelim, anlatalım. Israrla üzerine gidersek mutlaka başarılı olacağımıza inanıyorum. İşbirliği yaparak başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.