DOLAR
35,6542
EURO
37,1607
ALTIN
3.150,00
BIST
10.030,11










Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı ilk kez bir Bakan açtı BAKAN FAKIBABA YENİ FUAR ALANI İÇİN ONAY SÖZÜ VERDİ

Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı ilk kez bir Bakan açtı BAKAN FAKIBABA YENİ FUAR ALANI İÇİN ONAY SÖZÜ VERDİ
12.03.2018 08:31
0
A+
A-

*Milas’ta bu yıl 9’uncusu düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı bu yıla kadar ilk kez bir Bakan açtı.

*Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Pilavtepe mevkiindeki Süt Birliği’nin önündeki mera arazisine yapılması düşünülen yeni fuar alanı için onay sözü verdi.

*Bakan Fakıbaba fuar açılışında yaptığı konuşmada “Zeki Bey fuar alanı dedi. ’20 dönüm arazi var. Siz imzalarsanız olacak’ dedi. İmzaladım gitti” diye yeni fuar alanı için ilk onayı verdi.

 

Milas’ta 9 yıldır düzenlenmekte olan Güney Ege Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı ilk kez bir Bakan açtı. Bu yılki fuarın en büyük kazancı ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yeni fuar alanı için onay sözü vermesi oldu. Pilavtepe mevkiindeki Süt Birliği’nin önündeki mera arazisine kurulması düşünülen yeni fuar alanı için Bakan Fakıbaba “Dosyayı getirin, hemen imzalayayım” dedi.

Milas Güney Ege 9. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yapıldı. Fuarın açılış törenine Muğla Milletvekillerinden Nihat Öztürk (Akparti), Nurettin Demir (CHP), Mehmet Erdoğan (MHP), Muğla Valisi Esengül Civelek, Kaymakam Eren Arslan, Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ile aralarında MİTSO Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in de olduğu Oda başkanları, çeşitli kurum ve kuruluşlarla sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile Milas’ın mahallelerinden, Muğla ve komşu illerin ilçelerinden ve bazı illerden gelen kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Expolink Fuarcılık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan fuarın her yıl 90 / 95 bin ziyaretçi ile Türkiye’nin sayılı fuarları arasında yer aldığını belirterek Milas’ta artık modern bir fuar alanı yapılmasının zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini anlattı ve bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan destek istedi.

Açılış töreninin ikinci konuşmasını yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise konuşmasında Ege Bölgesinin, GSMH’nın yüzde 18’ini tek başına karşıladığını belirterek bunda Muğla ilinin de büyük payı olduğunu söyledi. Bayraktar, bu günün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu ifade ederek kadınların gününü kutladığı konuşmasında, Bakan Fakıbaba’dan tarımda çalışan kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması istedi. Şemsi Bayraktar “Tarımda çalışan kadınların yüzde 94’üanün sosyal güvenliği yok. Buz de bunların primlerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından ödenmesini önerdik. Bunu yaparsak tarımda kayıt dışını da önlemiş oluruz” dedi. Tarımın, günümüzde tüm dünyada çok stratejik bir sektör haline geldiğini ifade eden Şemsi Bayraktar “Biz tarım sektörü olarak GSMH’ya 150 milyar dolarlık katkı sağlamanın çabası içindeyiz Bunun da yolu eğitimden geçer. Eğitim, eğitim, eğitim.. Bu konuda Milas Ziraat Odası çalışmalarıyla örnek bir rol modeli temsil ediyor.l Çiftçilerimize sürekli eğitim veriyor. bir yaldı 3 bin 500 çiftçimize eğitim veriyor. Bunun 750’si kadın. Bir yılda 3 bin 500 çiftçiye eğitim vermek kolay iş değil.” diye konuştu.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise tarım sektöründe kadın çalışanların üretimin içinde en yoğun olduğu ilin Muğla olduğunu söyledi. Erdoğan, Muğla ilinin çam balında, kültür balığı üretiminde, zeytinyağında, narenciyede, narda, domateste en çok üretimin yapıldığı il olduğunu ifade ederek “Bu bakımdan Muğla’nın özel olarak desteklenmesi gerekir” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir konuşmasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın başarılı çalışmalar yapmakta olduğunu belirterek kendisini desteklediklerini ifade etti. Demir, 2 yıl önce AKP Milletvekili Nihat Öztürk tarafından Muğla’nın IPARD kapsamına alındığının fuar alanında açıklandığını ancak halen Muğla’nın IPARD dışında olduğunu ifade etti. Demir, Milas Ziraat Fakültesi’nin bir an önce eğitime başlaması için destek verilmesini ve Milas’a yeni bir fuar alanı yapılmasını Bakan Fakıbaba’dan  talep etti. Hükümet tarafından devletin şeker fabrikalarının satılmak istendiğini de belirten Nurettin Demir “Şeker stratejik bir üründür. Şeker fabrikaları satılamaz. Şeker fabrikaları vatandır, vatan satılamaz. Tarihe şeker fabrikalarını kapatan bir bakan olarak geçmeyin” diyerek şeker fabrikalarının satış kararının bir kez daha gözden geçirilmesini istedi.

Akparti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk konuşmasında Milas Veteriner Fakültesi’ne çok değerli bir arazi kazandırıldığını fakülte açılınca bir de hayvan hastanesi yapılacağını ifade etti. Öztürk kendi dönemlerinde tarımsal ürün ihracatının 22 milyon dolardan 320 milyon dolar çıktığını belirterek “Biz tarıma destek vermeseydik bu artış olur muydu? Bizden önceki destekle bizim dönemimizdeki destek arasında 14 kat fark var” dedi.

Milletvekillerinin ardından kürsüye gelen Muğla Valisi Esengül Civelek Muğla ilinin 1480 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip olduğunu anlatarak Muğla’nın deniz kültür balıkçılığında lider il olduğunu belirtti. Vali Civelek, yılda 95 bin ton balık üretimi yapıldığını ve bunların ihracatından 95 milyon dolar gelir elde edildiğini anlattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, konuşmasına Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başladı. Fakıbaba “Muğla’da 60 bin çiftçinin 25 bini kadın. Ne güzel. Sizi yürekten kutluyorum. Kadına şiddetin ‘ş’sinden söz edeni nefretle kınıyorum” dedi. Afrin operasyonuna da değinin Bakan Fakıbaba, “El ele verdiğimiz zaman başaramayacağımız iş yok. Biz birlik ve beraberlik içinde olacağız. Biz birbirimize güveneceğiz. Birbirimizi seveceğiz. Başka Türkiye yok. Bizim hiç kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok. Bizim bir çakıl taşımızda gözü olanın da gözünü oyarız” diye konuştu.

Konuşmasının devamında fuarın organizatör firması yöneticisi Zeki Erdoğan’ın yeni fuar alanından söz ettiğini belirten Bakan Fakıbaba “Zeki Bey, fuar alanı, dedi. 20 dönüm bir arazi var. Siz imzalarsanız olacak, dedi. İmzaladım gitti. Dosyayı getirin hemen imzalayayım” diye konuştu.

Bakan Fakıbaba, daha sonra üreticilere koyun dağıtımı ile ilgili projesini anlatarak sürdürdüğü konuşmasında amaçlarının et üretimini arttırmak için ana hayvan sayısını arttırmak olduğunu söyledi. Tarımdan vahşi sulamayı kaldırdıklarını da belirten Bakan Fakıbaba toprağın suyla buluşmasının üzerinde en fazla durdukları konu olduğunu ve bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını ve sulamada Büyükşehir Belediyelerinin mi, DSİ’nin mi söz sahibi konusundaki karmaşanın yarın (9 Mart) meclise geleceğini anlatarak şöyle konuştu: “Bu konuda artık sulamadan tamamen DSİ Genel Müdürlüğü sorumludur. Tarımdan artık vahşi sulamayı kaldırdık. Basınçlı sulama, damlama veya yağmurlamayla sulama olacak. Suyu israf etmeyeceğiz. Suyu yerinde yüzde 60 kurtarmış olacağız. Bunun için Bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldık” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı şeker fabrikalarının satışıyla ilgili olarak CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir’in eleştirilerine de yanıt vererek şöyle konuştu:

“Mutlaka ve mutlaka regülasyonda devletin olması lazım. Devletin 25 şeker fabrikası var, 8 tane de özel sektörün fabrikası var. 8 özel sektör tam olarak 1 milyon ton üretim yapıyor. Bizim 25 fabrikamızda 1 milyon 400 bin ton üretim yapılıyor. Hemen hemen bizim fabrikalarımız özel sektöre eşik hale geldi. Yaptığımız işken zarar görmememiz lazım. Bazıları “nişasta bazlı şekerin önü açılacak’ diyor. İnanın bu doğru değil. Hekim olarak, nişasta bazlı şekerin önünün açılmayacağının garantisini verebilirim. Pancardan üretilen şekerin arttırılması gerekir. Bunun fiyatını da düşürdüğümüz zaman nişasta bazlı şeker bizimle rakip olamayacak. Rekabeti önleyeceğiz. Biz Avrupa pazarına çıkma fırsatı yakalayacağız. Onun için emin olun, hükümetimiz doğru yapmaktadır. Biz bunları tartışıyoruz. Hemen karar vermiyoruz. Çiftçi kardeşlerimizin gelirinde azalma olmasına karşıyım. Eğer işçi kardeşimizin bu özelleştirmeden mağduriyeti yoksa, çiftçi kardeşimiz bu özelleştirmeden daha çok kazanacaksa, eğer nişasta bazlı şekerle daha iyi rekabet edebileceksek, Türk halkı bundan mutlu olacaksa, bu özelleştirmeyle biz Avrupa7da rekabet edebilecek güce geleceksek, nişasta bazlı şekerin tüketiminin kotasını azaltacaksak, özelleştirmenin yanındayım. İnşallah alacağımız kararlar emin olun hep halkımız için. Biz sizin hizmetkarınızız”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın konuşmasının ardından 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle Muğla Valisi Esengül Civelek’e çiçek armağan edilmesinden sonra topluca fuarın açılış kurdelesi kesildi.

Açılış törenin ardından Milas Ziraat Odası’nın yeni binasını ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in ısrarları sonucunda MİTSO’yu da ziyaret programına kattı. Öğle yemeğini de MİTSO’de yiyen bakan Fakıbaba daha sonra Kılıç Balık firmasını ziyaretinin ardan Ankara’ya döndü.