DOLAR
37,9880
EURO
41,0404
ALTIN
3.690,93
BIST
9.715,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
22°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C

GELENEKTEN SOFRAYA EŞSİZ LEZZET : ÇINTAR KAVURMASI

GELENEKTEN SOFRAYA EŞSİZ LEZZET : ÇINTAR KAVURMASI
12.02.2025 16:50
28
A+
A-

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Çıntar Kavurmasının Milas mutfağındaki yerini ve coğrafi işaret alma sürecini anlatı. Reşit Özer, çıntar kavurmasının yüzyıllardır bölgede tüketildiğini ve bu nedenle tescillenmesi gerektiğini düşünerek 2021 yılında tescillenme sürecine başladıklarını söyledi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 15.04.2022 tarihinden itibaren korunmak üzere 25.10.2023 tarihinde tescil edilmiştir.

Milas Çıntar Kavurmasına coğrafi işaret almayı başardıklarını söyleyerek; “Milas’ta ormanlık alanlarda yetişen çıntar mantarı, geleneksel tariflerle sofralarımıza ulaşıyor. Bu yemeğin lezzeti, Milas’a özgü Avrupa Birliği coğrafi işaretli zeytinyağıyla pişirilmesinden geliyor,” dedi.

Çıntar Kavurması Tarifini anlatan odamız üyesi Tarihi Konak Lokantası ustası Ahmet Çevikgül ise, Milas’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Çıntar kavurmasının tarifini paylaşarak, “Çıntar, dağlarda yetişen nadir ve lezzetli bir mantar türüdür. Milas’ta bu mantarın pişirilmesiyle yapılan kavurma, çok özel bir tadı olan bir yemektir. Doğal yöntemlerle hazırlanır ve geleneksel tatları korur” seklinde konuştu.

Çevikgül, Çıntar kavurmasının yapımında kullanılan malzemelerin ve pişirme tekniklerinin önemine de değinerek; “Çıntar Kavurmasının malzemeleri Çıntar, kuru soğan, tuz, kırmızı toz biber ve karabiber. Kuru soğan kavrulduktan sonra doğranan Çıntarlar eklenir. Baharatlar da eklendikten sonra 30 dakika kısık ateşte pişirilir,” dedi.

 

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası | Hayıtlı Mah. 23 Nisan Bulvarı No:172 Mİlas / MUĞLA | Tel : (0252) 512 1118 - 512 9009 - 5128275
Fax : (0252) 512 8999 | info@mitso.org.tr