MİTSO, ALMANYA’NIN BREMEN KENTİNDEKİ ULUSLARARASI BALIK FUARINDA

14.02.2014 17:19

*MİTSO, Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen Uluslararası Balık Fuarı’na katıldı. MİTSO, heyeti Bremen Ticaret Odası ile Bremen Kalkınma Ajansı’nı ziyaret ederek işbirliği olanaklarını araştırdı.

Uluslararası ticaret konusunda üyelerine deneyim kazandırmak amacıyla Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Almanya gezisi düzenlendi. Almanya’nın Bremen kentinde düzenlenen Uluslararası Balık Fuarı’na (Fish International – 2014 – International Trade Fair for Fish – Bremen) gezi masraflarını kendileri karşılayarak giden MİTSO yöneticisi ve üyesi işadamları, Bremen Ticaret Odası’nı ve Bremen Kalkınma Ajansı’nı ziyaret ederek görüşmelerde bulundular.

MİTSO’nun düzenlediği Almanya ziyaretine Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile birlikte aralarında balık üreticisi, zeytin ve zeytinyağı ile otomotiv pazarlama işkollarından işadamları ve çalışanlarından oluşan 22 kişilik bir heyet katıldı. Almanya’nın Bremen kentinde iki yılda bir düzenlenmekte olan Uluslararası Balık Fuarı’na giden MİTSO heyeti, ilk gün Bremen kentinin tarihi mekanlarını ziyaret etti.

Uluslararası Bremen Balıkçılık Fuarı’na MİTSO heyetinden ayrıca Milas’tan Kılıç Balıkçılık ile STG Balıkçılık firması da stant açarak katıldılar. Kılıç ve STG firmaları fuarda Milas yöresinde üretilmekte olan balıklardan hazırladıkları mönüleri ziyaretçilere ikram ederek tanıttılar.

Fuarın ikinci gününde Uluslararası Bremen Balıkçılık Fuarı’nda çeşitli firma yetkilileriyle görüşmeler yapan ve ihracat veya işbirliği olanaklarını araştıran MİTSO heyeti daha sonra Bremen Ticaret Odası ile Bremen Kalkınma Ajansı’nı ziyaret etti. Bremenli yöneticilerle Türk ve Alman ekonomik işbirliği konularında görüşmelerde yapan MİTSO yönetimi burada Milas yöresinin başta zeytin, balık ve bal olmak üzere ürünlerini tanıttı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in yaptığı sunumu, Bremen’li Alman yetkililer ilgiyle izlediler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Alman yetkililere Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin Milas kıyılarında ve toprak havuzlarında üretilmekte olduğunu, dünya çam balı üretiminin yaklaşık yarısının Milas’ta elde edildiğini ve Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’unun yine Milas’ta olduğunu anlatınca Alman yetkililer çok etkilendiler. Milas’ta bir Alman Arkeolog olan Dr. Anneliese Peschlow’un Beşparmak Dağlarında 6 – 8 bin yıllık kaya resimleri bulduğunu ve Milas’ta “Arkeolojide yüzyılın buluşu” olarak adlandırılan anıtmezar ortaya çıktığını da anlatan Reşit Özer’i büyük bir ilgiyle dinleyen Alman yetkililer Milas’ı ziyaret etmek istediklerini söylediler.

Bremen Ticaret Odası ve Bremen Kalkınma Ajansı yöneticileri de MİTSO heyetine Bremen’de denize kurulan rüzgar kanatlarıyla elektrik enerjisi üretimi konusunda bir sunumda bulundular. Bremenli yetkililerin yaptığı bu sunum üzerine, özellikle kültür balığı üretimi yapan MİTSO üyelerinin büyük ölçüde ilgisini çeken bu proje konusunda işbirliği yapılması konusu gündeme geldi ve bu konuda işbirliği olanaklarının araştırılması kararlaştırıldı.

MİTSO heyetinden MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Kont, kültür balığı üretimi konusunda Alman yetkililerle kültür balığı üretimi konusunda işbirliği olanaklarının değerlendirildiğini söyledi. Kendisinin geziye kültür balığı üreticisi olarak katıldığını belirten Sami Kont “Almanların Aqua Kültür Araştırma Merkezi var. Alman devletinin bir kuruluşu olan bu merkezde tatlı ve tuzlu su balıklarıyla ilgili araştırmalar yapılıyor. Kendileriyle yaptığımız görüşmede, balık üretimi konusunda bilgi alışverişinde bulunmayı istedik. Ayrıca ben de Almanya’da, AB ülkelerine balık ihracatı yapmak amacıyla  yeni bir firma kurmuştum. Bu firma kanalıyla AB ülkelerine balık ihraç etmek için bazı görüşmeler ve bağlantılar yaptım. Sonuçta, MİTSO olarak düzenlediğimiz bu eğitim amaçlı gezinin, diğer katılımcılara olduğu kadar balık üretimi sektörünün bir üyesi olarak bizim firmamıza da yararı olduğunu söyleyebilirim” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de MİTSO üyelerinin ihracata yönelmesi adına bu tür uluslararası fuarlara katılmayı çok önemsediklerini belirterek “Mümkün olan her ortamda, yurt içinde ve yurtdışında düzenlenen fuarları Milas’ın ve Milas ürünlerinin tanıtımı için çok önemsiyoruz. Bremen fuarı da bu anlamda çok yararlı geçti. Milas’ın balını, zeytin ve zeytinyağını Bremen fuarında tanıttık. Tarihi ve kültürel değerlerini Almanlara anlattık. Çok etkilendiler. Özellikle Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin Milas’ta yapılıyor olmasına çok şaşırdılar. Ayrıca dünya çam balı üretiminin yarıya yakınının Milas’ta yapılıyor olması, Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’unun Milas’ta bulunması da çok ilgilerini çekti. Milas’ın tarihi ve kültürel değerleriyle ekonomisi hakkında yaptığımız sunumun çok yararlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Reşit Özer, Alman yetkililerle rüzgar enerjisi konusunda işbirliği olanaklarının da araştırıldığını belirterek “Bizi, Bremen’in denizdeki rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesislerini gösterdiler. Biz de Milas’ta özellikle balıkçılık firmalarımızın enerji giderlerini en aza indirmek için böyle bir arayış içindeyiz. Önümüzdeki süreçte ortak bir çalışma olanaklarını araştıracağız” dedi.

Genel olarak Almanya gezisinin çok olumlu geçtiğini vurgulayan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bremen’deki fuarda stant açarak yöremizin balık üretimi tanıtan Kılıç ve STG firmalarına da teşekkür etti. DSC_2120 DSC_2155 IMG-20140209-WA0004