MİTSO BANKACILARI VE SİGORTACILARI BULUŞTURDU

06.08.2013 17:38

*MİTSO’nun meslek grupları toplantılarının üçüncüsüne konuk olarak katılan İzmir Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Saygılı sigortacılık mesleğinin en saygın mesleklerden birisi olduğun söyledi.

MİTSO’nun, meslek grupları toplantılarının üçüncüsünde ilçemizdeki bankacılar ve sigortacılar buluştular. Ülkemizde ilk kez kutlanmaya başlanan “Sigortacılık Haftası”nın ilk günü MİTSO yönetimi tarafından düzenlenen toplantıya İzmir Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Saygılı konuşmacı olarak katılarak sigortacılık mesleği hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de ilk kez bu yıl kutlanmakta olan “Sigortacılık Haftası”nın ilk gününde MİTSO ilçemizdeki sigortacıları ve bankacıları buluşturdu. İlçemizdeki meslek gruplarının kendi aralarında toplanarak meslek sorunlarını görüşmeleri ve birlikte çözüm yolları aramalarını sağlamak amacıyla MİTSO yönetimi tarafından başlatılan toplantıların üçüncüsünde ilçemizdeki bankacılar ve sigortacılar MİTSO toplantı salonunda buluştular. Toplantının açılış konuşması MİTSO Meclis Başkanı Reşit tarafından yapıldı. Özer konuşmasında MİTSO’nun meslek gruplarını bir araya getirerek mesleki sorunlarını ve bu sorunların çözüm yollarını ortak akılla bulmayı amaçladıklarını söyledi. Daha önce kendisinin de üyesi bulunduğu ve “finans, kuyumculuk ve sigortacılık” meslek gruplarını kapsayan MİTSO’nun 9 No’lu Meslek Komitesi’nin kuyumcu üyeleriyle bir toplantı yapıldığını belirten Reşit Özer bu yıl Türkiye’de ilk kez kutlanmaya başlanan “Sigortacılık Haftası”nın ilk gününde de ilçemizdeki sigortacılarla bankacıları buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Toplantı nedeniyle sigortacılık konusunda açıklamalarda bulunması için İzmir Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Saygılı’yı davet ettiklerini anlatan Reşit Özer sigortacıların haftalarını kutladı.
MİTSO’nun 9 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Emel Baydar da yaptığı konuşmada Milas’ta sigortacılığı başlatan ve yıllarca çok düzgün bir şekilde bu mesleği sürdürerek gelişimini sağlayan ve kısa bir süre önce vefat eden Nüzhet Mergen’i saygıyla andığını belirterek ailesine ve meslektaşlarına başsağlığı diledi. Türkiye’deki sigortacılık sektörünün artık yürümeyi bırakarak koşmaya başladığını ileri süren Emel Baydar, Türkiye’deki sigortacılığın birçok yönden ABD ve Avrupa’dan bile ileride bulunduğunu söyledi.
İzmir Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Saygılı da Türkiye’de ilk kez kutlanmaya başlanan “Sigortacılık Haftası”nın ilk günü Milas’ta böylesine bir toplantının gerçekleştirilmiş olmasının çok önemli ve sevindirici olduğunu vurgulayarak “Böyle bir haftanın olduğundan daha pek çok büyük Ticaret Odasının haberi bile yokken MİTSO’nun hem de haftanın ilk günü böyle bir kutlama düzenlemiş olması övülmesi gereken bir davranıştır. Kendilerini göstermiş oldukları ilgi nedeniyle kutluyorum” dedi.
Konuşmasında sigortacılığın çok sıkıntılı dönemlerden geçtiğini anlatan Hüseyin Saygılı “Daha önce bir yasamız bile yoktu. 2008 yılında parlamentodaki bütün partilerin ittifakıyla 5684 sayılı yasamız çıktı. Sonra bir yönetmelik çıktı. Bu bile çok önemli bir şeydir” dedi.
Yasanın bazı eksiklerinin olmasına karşın bu eksikliklerin zamanla giderilebileceğini anlatan Hüseyin Saygılı sigortacılık mesleğinde eğitimin önemini vurguladı. Saygılı, yeni çıkan yönetmeliğe göre sigortacılık yapmak isteyenlerin en az 4 yıllık üniversite mezunu olması gerektiğini, 2 yıllık meslek yüksekokullarının bankacılık ve sigortacılık bölümlerinden çıkanların da bu mesleği yapabileceklerini lise mezunlarının ise 2 yıllık bir deneyim kazandıktan sonra bu mesleği yapabileceklerini söyledi. Bankaların da sigortacılık yapabileceklerini fakat bankaların acenteleri zor duruma düşürecek ve haksız rekabet yaratacak çalışmalardan kaçınmaları gerektiğini bildirdi. Bankaların sigortacılık yapmaları durumunda poliçe keseceklerse mutlaka eğitimli teknik personel bulundurmak zorunda olduklarını da vurgulayan Hüseyin Saygılı “Biz bunu bu meslekte istihdam yaratmak amacıyla çok önemsiyoruz” dedi.
Sigortacılık mesleğinin Türkiye’de gelecekte çok büyük saygı duyulan bir meslek haline geleceğini ileri süren Hüseyin Saygılı “Bugün Türkiye’de en modern, en yenilikçi, yeniliklere en açık meslek sigortacılıktır. Böyle bir mesleğimiz var bizim. Bu meslek çağdaş bir meslektir. Bu meslekte kadın oranı diğer mesleklere göre daha yüksektir. Mesleğimiz yapanların da yüzde 54’ü üniversite mezunudur” diye konuştu.
Daha sonra toplantıya katılan banka müdürleri ve yetkilileriyle sigorta acentelerinin temsilcilerinin çeşitli sorularını yanıtlayan Hüseyin Saygılı Milas’ta 38 – 40 sigorta acentesi bulunmasının çok olduğunu belirterek “Bu durumda ilk 10 acente işin yüzde 80’ini yapar diğer 30 acente ise işin kalan yüzde 20’sini paylaşmak zorunda kalır ki, bu da verimli olmaz ve bu işi yapanlar yeterli kazanç sağlayamazlar” dedi.
Toplantının bitiminde, toplantıya katılanlara MİTSO yönetimi tarafından MİTSO lokalinde topluca bir akşam yemeği verildi.