DOLAR
32,4979
EURO
34,9774
ALTIN
2.431,80
BIST
9.716,77










Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün MİTSOda konuştu: İLLERİMİZDE MUTLAKA BİR SANAYİ SEVGİSİ VE KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK GEREK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün MİTSOda konuştu: İLLERİMİZDE MUTLAKA BİR SANAYİ SEVGİSİ VE KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK GEREK
06.08.2013 17:37
0
A+
A-

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 110. kuruluş yıldönümü kutlamaları için Fethiye’ye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Ankara’ya dönüş yapmak için Milas Bodrum Havalimanı’na geçerken MİTSO’nun konuğu oldu. MİTSO Yönetimini ziyaret eden Bakan Ergün daha sonra MİTSO lokalinde sunulan akşam yemeğine katıldı. Yemekte MİTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin yanı sıra Milaslı işadamlarıyla birlikte olan Bakan Ergün burada yaptığı konuşmada “Ticaret birilerini zengin eder. Sanayi ise toplumları geliştirir ve zengin eder. Sanayi içinde AR-GE var, teknoloji var, istihdam var, kalkınma var. Mutlaka illerimizde bir sanayi kültürü oluşturmak zorundayız” diye konuştu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Pazar günü akşama doğru MİTSO’yu ziyaret etti. Bakan Ergün ve beraberindekiler; Muğla Valisi Fatih Şahin, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, AKP Muğla Milletvekili Adayı Ali Boğa, CHP Muğla Milletvekili Adayı Tolga Çandar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, Milas Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Tayip Kömür ile aralarında Orhan Kılıç, Önol Karadeveci, Dr. Cahit Sayım’ın da aralarında bulunduğu bir grup Milaslı işadamı tarafından karşılandı. Oda lokalindeki yemek öncesinde bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Bakanı Enver Tuna, Milas ve MİTSO hakkında yaptığı kısa bilgilendirme sunuşundan sonra Milas OSB’nin altyapı sorunlarının bir an önce çözümlenmesi, Milas’a ve Güllük iskelesine demiryolu bağlantısının sağlanması ve Milas’a doğal gaz getirilmesi konusunda Bakan Ergün’den destek istedi.
Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı konuşmada MİTSO’da gördüğü ilgiden memnuniyetini dile getirerek ilgililere teşekkür etti. Bakan Ergün daha sonra konuşmasını “Ege ve Akdeniz Bölgeleri genellikle turizmi ve tarımsal ürünleriyle tanınır. Ancak bunun arkasında çok önemli bir sanayi olduğunu gördük” diye sürdürdü. İzmir OSB’de 100 dolarlık bir uçak motorları fabrikası ile dizel motorlar üretecek 100 milyon dolarlık iki fabrika açılışı yaptıklarını anlatan Bakan Ergün “İzmir’de de turizm ve tarımın yanı sıra çok ciddi bir sanayi potansiyeli var. Bu aslında sevindirici bir durum. Çünkü sanayileşmeden zenginleşmek mümkün değildir. Ticaret bireyi zenginleştirir. Sanayi, toplumları zengin eder. Çünkü sanayinin içerisinde teknolojik geliştirme vardır. AR-GE vardır, yenilik vardır, tasarım vardır ve birçok alana birden sirayet eden büyük atılımlar, büyük yatırımlar vardır. Bir toplum sanayiyi ihmal edemez. Hele bizim gibi toplumların sanayi yatırımları ihmal etmesi düşünülemez. Mutlaka illerimizde bir sanayi sevgisi, bir sanayi kültürü oluşturmamız gerekiyor. O nedenle organize sanayi bölgeleri ve sanayi kuruluşları bizim açımızdan son derece önemli diye düşünüyorum” dedi.
Türkiye’de artık kaynak sıkıntısı yaşanmadığını dile getiren Bakan Ergün, ”Türkiye kaynak sorunlarını aştı. Yatırım için ödenek sorunu yaşanmıyor. Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir yatırıma başlanıyorsa onun kaynağı var” diye konuştu. Bakan Ergün daha sonra esnaf ve sanatkarlara verilen destekten de söz ederek “’Biz bir taraftan esnaf ve sanatkarımızın yeni döneme ve gelişen teknolojiye ayak uydurması için destek mekanizmaları oluşturuyoruz. Hem kredi destekleri hem yasal destekler oluşturuyoruz. Küçük ve Orta Boy İşletmeler, ekonominin ana unsurudur. Biz, KOBİ’lerin güçlenmesi için KOSGEB vasıtasıyla çok ciddi destek mekanizmaları geliştirdik. KOSGEB vasıtasıyla esnaf ve sanatkarımıza, tüccar ve sanayicimize eğitim, kredi, değişik finansman, proje araştırma, geliştirme destekleri adı altında çok ciddi destekler veriyoruz. Önemli olan esnaf, sanatkar, tüccar ve sanayicimizin bu desteklere ulaşacak projeleri yapmaları. Onlar bu adımları attıkça, biz onlara destek miktarını artıracağız” dedi.

Dünyada, Londra’nın günümüzün merkezi, İstanbul’un ise geleceğin merkezi olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün uluslararası düzeydeki büyük şirketlerin İstanbul’a kaydırmaya başladıklarını anlattı. Bunun nedeninin Türkiye’deki siyasi istikrar olduğunu savunan Bakan Ergün “Türkiye siyasi istikrarı sağlamış. Yatırım güvenliğini sağlamış, makro ekonomik dengeleri oturtmuş bir seviyeye geldi. Şimdi herkes bunu görüyor. Türkiye’de demokrasi işliyor. Seçimlerin yapılıyor olması bile bunun bir göstergesi. Türkiye artık sağlam bir zemin üzerine oturuyor. Herkes planını bu sağlam zemine göre oturtsun” dedi.
Sağlanan istikrar ortamının sonucunda komşu ülkelerle “sıfır sorun” politikası kapsamında iyi ilişkiler kurulduğunu vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün “Bu politika izlenmeye başlandığından beri müthiş bir şekilde pazarlarımız gelişti. Kafkasya ile, Rusya ile, Suriye ile, Afrika ülkeleriyle ticaretimiz müthiş bir şekilde gelişti. Bu politikayı sürdürmeye kararlıyız. 2023 yılını kendimize hedef alıyoruz. 2023’de ihracatımızı 500 milyar dolar, üretimimizi ise 2 trilyon dolar yapacağız. Bunun için sanayileşmeye çok büyük bir önem veriyoruz. Enerji politikalarımızı da buna göre oluşturuyoruz. Sanayileşme için öncelikle enerji gerekiyor. Bu nedenle nerede akarsu varsa oraya HES kuruyoruz. Nerede sıcak su kaynağı varsa oraya jeotermal enerji santrali kuruyoruz. Nerede rüzgar alan tepe varsa oraya rüzgar santralleri kuruyoruz. Böylece 2023 yılının sanayi, enerji ve ulaşım politikalarını oluşturuyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de bir değişim rüzgarının esmekte olduğunu ve bu rüzgarın Türkiye’yi bir cazibe merkezi haline getirdiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün “Muğlalılar bu değişim rüzgarından yararlanabilecek mi? Muğlalıların bu konuda biraz isteksiz olduğunu görüyorum” dedi. Bakan Nihat Ergün isim vermeden çevrecilere çatarak “Bazı kuruluşlar aynı hızla gelişmelere ayak uyduramıyorlar. İçimize kapanmayalım. Yağmur yağarken kabı ters çevirmeyelim. Yağmur yağarken kabı ters tutarsak içine bir şey girmez. Bakın bugün Muğla’da duble yollar yapılıyor. Oysa bu yollar çok daha önce yapılmalıydı. Muğla’da bazı kurumlar var, yapılacak yatırımlara karşı çıkıyorlar, engelliyorlar. Akarsulara HES yapalım, diyoruz, karşı çıkıyorlar. Duble yol yapalım diyorsunuz engel oluyorlar. Muğla’da ağaç mı kıt, yol mu kıt? Biz Muğla’ya duble yol yapalım diyoruz, bu kurumlar kestirmeyiz diyorlar. Yarın da demiryolu yapacağız yine ağaç kestirmeyiz, diyecekler. Doğalgaz hattı geçireceğiz, ağaçlar kesilmeyecek mi? Bu konuları Ticaret ve Sanayi Odaları ele almalılar. Ticaret ve Sanayi Odaları bu konulara sahip çıkmalılar. Kabı ters çevirtmemek gerek. Yerel blokajlar var. Duvarlar örmüşler. Böyle olunca bir şey yapılamıyor. Bu blokajların açılması için Ticaret ve Sanayi Odalarının çalışması gerekiyor. Bu blokajların, duvarların kaldırılması gerekiyor. Bu blokajlar, bu duvarlar Muğla’nın gelişmesine engel olmasınlar” diye konuştu.
Daha sonra yemeğe katılan Milas’lı bazı işadamlarının sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gösterilen ilgi nedeniyle MİTSO yöneticilerine teşekkür ederek Milas Bodrum Havalimanı’ndan Ankara’ya dönmek için MİTSO’dan ayrıldı.