DOLAR
34,0591
EURO
37,6687
ALTIN
2.760,51
BIST
9.624,04










MİLASIN EN ÖNEMLİ TARIMSAL İHRAÇ ÜRÜNÜ : ZEYTİN, BALIK VE BAL

MİLASIN EN ÖNEMLİ TARIMSAL İHRAÇ ÜRÜNÜ :  ZEYTİN, BALIK VE BAL
06.08.2013 17:37
0
A+
A-

*Kesme çiçekçilik gibi ihraç potansiyeli bulunan bir alana bugüne dek Milas’ta hiç yatırım yapılmadığına dikkat çeken Enver Tuna Labranda suyunun da önemli bir ihraç ürünü olabileceğini anlattı.

M.Ü. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nun konuğu olarak “Milas’ın gıda ürünleri üretiminin ihraç potansiyeli” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milas’ın en önemli tarımsal ihraç ürününün zeytin, balık ve bal olduğunu söyledi. Önemli bir ihraç potansiyeli bulunan kesme çiçekçilik alanına bugüne dek hiç yatırım yapılmadığına dikkat çeken Enver Tuna, Labranda suyunun da önemli bir ihraç ürünü olabileceğini anlattı.
Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Programlar Bölümü Başkanı Yard. Doç. Dr. Figen Çukur ve Pazarlama Programı Başkanı Yard. Doç. Dr. Tayfun Çukur tarafından düzenlenen “Milas’ın gıda ürünleri üretiminin ihraç potansiyeli” konulu konferans Yüksekokul’un Zeki Bora konferans salonunda yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, okul yöneticileri, bölüm öğretim üyeleri ve öğretim görevlileriyle Pazarlama ve İşletme Programlarından çok sayıda öğrenciye Milas’ın tarımsal üretim potansiyeli hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna sunumunda Milas’ın Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una, kültür balıkçılığı üretiminin ise yaklaşık yüzde 70’inin Milas’a üretildiğini, çam balı ile ünlenen Muğla’nın en çok bal üretilen ilçesinin de yine Milas olduğunu anlattı. Zeytin ve zeytinyağıyla balık ve balın Milas için çok önemli ihraç potansiyeline sahip olduğunu belirten Enver Tuna 2009 yılında Milas’tan 14 bin 897.5 ton kültür balığı ihraç edilerek 130 milyon 500 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Balığın ihraç potansiyelinin her geçen yıl daha da arttığını buna karşılık zeytin, zeytinyağı ve balda tanıtım ve markalaşma sağlanamadığı için ihraç potansiyelinin değerlendirilemediğini bildiren Enver Tuna, Labranda suyunun da önemli bir ihraç ürünü olabileceğini savundu.
Milas’taki tarım alanlarının yeterli ve verimli olmasına karşın ciddi boyutta bir sulama sorununun bulunduğuna dikkat çeken Enver Tuna tarımsal potansiyelin daha da geliştirilebilmesi için sulama sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini anlattı. Milas’ın önemli bir ihraç potansiyeli olan kesme çiçekçileğe de yönelmesi gerektiğini anlatan Enver Tuna daha sonra şöyle konuştu:
“Milas’ın ürünlerinin ihracatının önündeki en önemli engel markalaşma ve tanıtımdır. Eğer Milas zeytinini, zeytinyağını, balığını ve balını markalaştırıp gerekli tanıtımı yaparsa çok önemli miktarlarda ihracat gerçekleştirebilir. Bunun için de kurumların, meslek odalarının, üniversitenin işbirliği gerekiyor. Ayrıca birlikte yatırım yapma alışkanlığı bulunmayan Milas’ta bu sorunun da aşılması gerekiyor. Küçük sermayelerin bir araya gelerek, işbirliği ederek yatırıma yönelmesi gerekiyor. Milas OSB bunun için iyi bir fırsat. Milaslılar bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Yoksa başkaları gelir, bu işleri yaparlar, Milaslılar da karşıdan bakar”
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna daha sonra öğrencilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Konferansın sonunda Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürü Muzaffer Demir, Enver Tuna’ya günün anısına bir armağan sundu.