MİTSO, COĞRAFİ İŞARET EĞİTİMİ İÇİN ANKARA’DA
*TOBB’nin TSE ile yaptığı protokol kapsamında düzenlenen eğitimde Coğrafi İşaretli ürün üreten işletmelere KOSGEB desteği olduğu bildirildi.
Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağına Coğrafi İşaret almayı başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetlenmesi Eğitimi’ne katıldı. MİTSO adına odanın Ar-Ge ve dış ilişkiler memuru Gülay Aytaç katıldı.
Ankara’da TOBB’de yapılan “Coğrafi İşaretli Ürünlerin denetlenmesi Eğitimi”ne TOBB Reel Sektör Ar-Ge Uygulama Daire Başkanı Fatih Soysal, TSE Belgelendirme Merkezi Başkanı Alper Veyisoğlu, TSE Gıda Sektörü Müdürü Nihal Sayar, Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Neşelioğlu ve Oda/Borsaların başkan, genel sekreter ve coğrafi işaret sorumluları katıldılar. Eğitimde, Coğrafi İşaretli ürünlerin denetim planlaması, TSE Belgelendirme Bölüm Başkanı Alper Veyisoğlu, Coğrafi İşaretli ürünlerde denetleme ve raporlama konusu TSE Gıda Sektörü Müdürü Nihal Sayar tarafından anlatıldı. Coğrafi İşaretli ürünlerin denetleme pilot çalışması konusunda da Ayvalık Ticaret Odası’ndan Suzan Kantarcı Savaş ve Yeşim Bayraktar deneyimlerini aktardılar.
TOBB’nin TSE ile yapmış olduğu ve TSE’nin oda ve borsaların “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi” çalışmalarına teknik destek vermesi protokolü kapsamında düzenlenen eğitimde, oda ve borsaların yapacakları coğrafi işaretli ürünlerin denetiminin planlanması, belgelerin hazırlanması ve raporlanması gibi konular örnekleme yöntemiyle anlatıldı. Eğitim kapsamında, 23 Aralık 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda yapılan değişiklikler konusunda da açıklamalarda bulunuldu.
Coğrafi İşaretli ürün üreten işletmelere KOSGEB desteği var.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret anlamına gelen Coğrafi İşaretli ürünler, ürünün kalitesini garanti ediyor. Bu nedenle ürünün tanınmışlığını sağlayan ve ürüne ayrıca bir katma değer kazandıran Coğrafi İşaret, üretildiği yöreye de ek ekonomik katkı sağlaması bakımından çok büyük önem taşıyor. Coğrafi İşaretli ürünleri üreten işyerlerine ise KOSGEB, ekonomik destek sağlıyor.