MİTSO; “HİYEN DENETİMLERİNDE CEZAİ YAPTIRIMLAR ERTELENSİN”

MİTSO;   “HİYEN DENETİMLERİNDE CEZAİ YAPTIRIMLAR ERTELENSİN”
04.07.2014 08:31

*Hijyen eğitimi belgesi olmayan işyerlerine her çalışan için 250 – 1000 TL arasında ceza uygulanacak. İşyerinde hijyen eğitimi belgesi olmayan çalışanlardan işyeri sahipleri sorumlu sayılacak. İşyeri sahibi kendi işyerinde fiilen çalışıyorsa o da eğitim almak zorunda.

5 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında insan sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren meslek gruplarında 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi zorunluluğu getirilmişti. Sürenin dolmasına çok kısa bir süre kalmasına karşın insan sağlığını doğrudan veya dolayı ilgilendiren işyerlerinde çalışanların eğitimleri henüz tamamlanamadı. Meslek odalarına, hijyen eğitimi almak için başvurular halen devam ederken düzenlenecek eğitimlerin 5 Temmuz’a yetiştirilmesinin mümkün olmadığı bildiriliyor.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, 5 Temmuzda başlayacak ve ağır cezalar içeren denetimlerin ertelenmesini istiyor. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bir yazıyla başvuruda bulanan MİTSO, yönetmelik gereği hijyen eğitimleri için sürenin dolmasına çok az bir zaman kala, ağır cezai yaptırımlar içeren denetimlerin ertelenmesi için girişimde bulunulmasını talep etti.

Milas’ta hijyen eğitimiyle ilgili meslek odaları ve diğer kurumlar arası toplantılarda yapılan görev paylaşımına uygun bir şekilde hijyen eğitimi veren MİTSO, bugüne kadar 21 hijyen kursu düzenledi. Bu kurslara katılan 1172 kişiye en az 8’er saat hijyen eğitimi verildi. MİTSO’ya halen daha hijyen eğitimi almak için yapılan başvurular sürüyor. Şu anda 10 farklı işkolunda başvuruda bulunan 69 kişi hijyen eğitimi için sıra bekliyor.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, insan sağlığı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili mesleklerde çalışanların mutlaka hijyen eğitimi almaları gerektiğini belirterek 5 Temmuzdan başlayarak bir işyerinde hijyen eğitimi almamış her çalışan için 250 – 1000 TL arasında para cezası uygulanacağını ve hijyen belgesi olmayanlardan işyeri sahiplerinin sorumlu olacağını söyledi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Yılbaşından bu yana yoğun bir şekilde hijyen eğitimi vermeyi sürdürüyoruz. İşyeri sahipleri ve işletenler, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belge sahibi personel çalıştırılmasından birinci derecede sorumlular. İşyeri sahipleri de işyerlerinde fiilen çalışıyorlarsa kendilerinin de mutlaka eğitim almaları gerekiyor. İlgili yönetmelik gereği 5 Temmuzdan sonra para cezası uygulamaları başlayacak. Öyle ki, işyerinde belgesi olmayan her çalışan için 250 ile 1000 TL arasında para cezası uygulanacak. Hijyen eğitimleri için süre bitti sayılır. Ancak halen pek çok kişinin eğitim alması gerektiğini biliyoruz. Üyelerimizin mağdur olmaması için TOBB’ye başvuruda bulunarak ceza uygulamalarının ertelenmesi için girişimde bulunulmasını talep ettik” diye konuştu.