DOLAR
35,6504
EURO
37,2963
ALTIN
3.150,00
BIST
10.006,61










MİTSO MECLİSİNDE ENERJİ 4.0

MİTSO MECLİSİNDE ENERJİ 4.0
30.09.2016 13:12
0
A+
A-

MİTSO’DA KAMU – ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİ, AR-GE REFORM PAKETİ ve ENDÜSTRİ 4.0 ANLATILDI

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyelerine kamu – üniversite ve sanayi işbirliği ile Ar-Ge reform paketi ve Endüstri 4.0 projesi anlatıldı ve Ar-Ge Merkezleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

MİTSO’nun Eylül ayı olağan meclis toplantısına Muğla Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer ve aynı kurumdan Sabri Çakmak, KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akaydın, GEKA Muğla Yatırım Ofisi temsilcisi Mehmet Yasin Kartal ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Günlü de katıldılar. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından açılan oturumda Muğla Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, kamu – üniversite ve sanayi işbirliği ile Ar-Ge reform paketi ve Endüstri 4.0 projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayramer; Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği (KÜSİ)’nin planlama ve geliştirme faaliyetleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

Daha sonra Ar-Ge reform paketi hakkında açıklamalarda da bulunan Ahmet Bayramer, “Ar-Ge Merkezi unvanına sahip olabilmek için tam zaman eşdeğer Ar-Ge personel sayısı en az 15 olmalıdır. Uygun personel sayısının belirlenmesinde işletmenin NACE kodları dikkate alınmalıdır” dedi. Ar-Ge kapasitesi hakkında da açıklamalarda bulunan Bayramer “Başvuru sahibi sistematik olarak Ar-Ge projesi üretme yeteneğine sahip olmalıdır. Belgenin geçerliğini koruması ve teşviklerden faydalanabilmesi için merkezin ayrı bir yönetim merkezine sahip olması gerekmektedir. Teşviklerden faydalanmak için kurulacak Ar-Ge merkezi, işletmenin diğer faaliyetlerinden ayrı bir şekilde örgütlenmiş ve giriş çıkışı denetlenebilir bir alana sahip olmalıdır” dedi.

Ahmet Bayramer daha sonra Sanayi 4.0 projesi hakkında da açıklamalar yaptı. Bayramer sunumunda, insanlık tarihi boyunca dört büyük endüstriyel devrim yaşandığını anlatarak şöyle konuştu:

Tarih boyunca dört büyük endüstriyel devrim yaşanmıştır. İlk devrim; su ve buhar gücünün daha verimli kullanılmasını sağlayan mekanik tezgahların bulunmasıdır. İkinci devrim; üretim bandı tasarımı ve elektriğin seri üretimde kullanılmaya başlanmasıdır. Üçüncü devrim ise; 1970’lerde üretimde mekanik ve elektronik teknolojilerin yerini dijital teknolojiye bırakmasına neden olan programlanabilir makinelerin kullanılmaya başlanmasıdır. Günümüz, bu endüstri devrimi içindedir. Fakat artık gündeme dördüncü endüstri devrimi aşaması gelmiştir. Bu; Endüstri 4.0 olarak adlandırılan devrimdir. Bu devrimde, bilişim teknolojileri ile endüstri bir araya getirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Muğla Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer konuşmasında daha sonra Endüstri 4.0 hakkında açıklamalarda bulunarak “Dördüncü aşama endüstri devriminde yeni nesil yazılım ve donanım ile düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir. Üretim sürecinde, fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılması demek, insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek ‘akıllı fabrikalar’ demektir. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan eneri miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Muğla KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akaydın Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Ar-Ge faaliyetleri veya tasarım faaliyetleri yürüten işletmelerin, sistematik olarak vergi teşviklerinden yararlanma şansı elde ettiğini belirten Gökhan Akaydın, “Teşvik sistemi, Ar-G Merkezi veya Tasarım Merkezi unvanlarından birine sahip olunduğunda başlar ve 2013 yılına kadar bu unvanın korunduğu süre boyunca geçerli olur” dedi. Gökhan Akaydın teknolojiye yatırımın geleceği yatırım olduğunu belirterek “Ar-Ge Merkezlerinde veya Tasarım Merkezlerinde çalışacak doktoralı ve temel bilimler konusunda yüksek lisans derecesine sahip personel için % 95, yüksek lisans veya temel bilimlerde lisans mezunu personel için % 90, diğer personel için ise % 80 Gelir Vergisi stopajı, personelin Ar-Ge faaliyetlerinde ayırdıkları süre oranında istisna edilir” dedi.

MİTSO Meclis toplantısına katılan konuklar daha sonra oda meclisi üyelerinin yönelttiği çeşitli soruları yanıtladılar. Meclis üyelerinin iş makinelerinin ve teçhizatlarının yenilenmesine uygulanacak teşvikler hakkında da bilgi veren Gökhan Akaydın, teşvik verilecek makine ve teçhizatların yerli malı olması gerektiğini vurgulayarak “Hangi makine ve teçhizatın yerli malı olduğuna bağlı olduğu meslek odası belirleyecek. Asansör ve kantarlar, teşvik kapsamına girmiyor ve destekten yararlanamıyor” dedi.

MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, oda meclisi üyelerine bilgilendirmede bulunan konuklarına teşekkür ederek bir anı fotoğrafı çektirdiler.

mitso-meclis4-4

mitso-meclis4-2

mitso-meclis4-3

 

mitso-meclisi4-5