Tarım ve Orman Muğla İl Müdürü Saylak ile toprak havuz balık üreticileri MİTSO’da buluştu: BALIKTA KDV YÜZDE 8’DEN YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN

Tarım ve Orman Muğla İl Müdürü Saylak ile toprak havuz balık üreticileri MİTSO’da buluştu:  BALIKTA KDV YÜZDE 8’DEN YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN
11.12.2019 09:15

Milas’ın Ekinambarı ve Avşar mahallelerinde toprak havuzlar içinde kültür balığı üretimi yapan üreticiler Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak‘la buluştu. Toprak havuz balıkçıları balıkta yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini, elektrikte indirimli tarife uygulanmasını, kullandıkları mazottan ÖTV alınmamasını talep ettiler.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Milas’ta toprak havuzlarda kültür balığı üretimi yapmakta olan üreticilerle Milas Ticaret ve Sanayi Odası lokalinde buluştu. Milas’ın Ekinambarı ve Avşar bölgelerinde toprak havuzlarda balık üreticiliği yapan üreticilerle yaptığı toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Milas İç Su Ürünleri Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Muhammet Toğuç ile birlikte balık üreticileri ve İl Müdürlüğü yetkilileri katıldılar. Toprak havuz balıkçılarına destek olmak için çalışacağını belirten İl Müdürü Barış Saylak, üreticilerin sesinin daha gür çıkması için birlik olmalarını istedir.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de toplantıda yaptığı konuşmada, toprak havuz balık üreticileriyle birçok kez toplantılar yaptıklarını belirterek “Bu toplantılarda belirlediğimiz talepleri bir rapor halinde TOBB’ye ve ilgili bakanlıklara sunduk. Raporlarımızda balıktaki KDV oranını yüzde 8’den 1’e indirilmesini, toprak havuz balıkçılarının kendi açtıkları kuyulardan çekmekte oldukları yeraltı suları için kaynak suyu harcı ödememesini, balık üreticilerine elektrikte indirimli tarife uygulanmasını, denizdeki balık üreticilerinin kullandığı mazottan ÖTV alınmadığı gibi toprak havuz balıkçılarından da alınmamasını talep ettik. Her fırsatta balık üreticilerimizin sorunlarını dile getirip çözüm arayışımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Milas İç su Ürünleri Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Muhammet Toğuç konuşmasında balıktaki yüzde 8’lik KDV’nin ekmekte olduğu gibi yüzde 1’e indirilmesini istediklerini belirtti. Toprak havuz balık üreticilerinden Mehmet Yiğit ise konuşmasında daha birkaç yıl öncesine kadar 100’ün üstünde toprak havuz balıkçısı olduğunu, ancak ekonomik koşullar nedeniyle sayılarının yarı yarıya azaldığını söyledi. Açık denizde balık üretimi yapanların kullandığı mazottan ÖTV alınmadığını da belirten Mehmet Yiğit, toprak havuz balık üreticilerinin kullandığı mazottan da ÖTV alınmamasını istediklerini ifade etti.