MİTSO – MUTSO – FETSO MUĞLA İÇİN BİRLİKTEYİZ
*Bir süredir özellikle Fethiye yöresinde tepkilere neden olan HESler için görüşlerini açıklayan başkanlar önce çevre ve insan dediler ve HESlerin suyunun satışına karşı çıktılar.
*Başkanlar Güllük Limanına demiryolu bağlantısının önemini bir kez daha vurguladılar.
Muğlanın üç Ticaret ve Sanayi Odasının başkanı, Muğla odaları olarak aralarında güzel bir dayanışma ve işbirliği bulunduğunu belirterek tüm amaçlarının Muğla ilinin çıkarlarını savunmak olduğunu belittiler. Muğla odaları olarak aralarında hiçbir kıskançlık bulunmadığının altını çizen üç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı bundan sonra da işbirliği ve dayanışmayı sürdüreceklerini bildirdiler. Son dönemde özellikle Fethiye yöresinde gündeme gelen HESler konusunda da görüşlerini açıklayan üç oda başkanı önce çevre ve insan dediler. Başkanlar HESlerdeki suyun satışına kesinlikle karşı çıktılar. Başkanlar ayrıca, yörenin başta mermer olmak üzere ihraç ürünlerinin en kolay ve ucuz bir şekilde Güllük Limanına ulaştırılabilmesi için de demiryolu bağlantısının önemini bir kez daha vurguladılar.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Fethiyede yayın yapmakta olan Kanal F televizyonunun Pozitif Düşünce programına konuk oldular. Program yapımcısı Erdoğan Cankuşun sorularını yanıtlayan Muğlanın üç Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, ildeki TOBB üyesi meslek odaları arasında 6 yıldır güzel bir işbirliği ve dayanışma olduğunu ve bundan da Muğla ili açısından çok yararlı sonuç alındığını bildirdiler.
Televizyon programında ilk konuşmayı yapan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş Biz Türkiyedeki odalara örnek olacak şekilde birlik ve dayanışma içinde hareket etme geleneğini başlattık. 6 yıl önce Muğladaki tüm oda başkanları yeni seçilmişlerdi. Bir araya geldik böle bir geleneği başlattık. Bugün ortak toplantılarımızın 19.sunun, 20.sini yapıyoruz. Başkaları da bizim yaptığımızı yapmaya çalıştılar ama ancak 2 3 toplantı yapabildiler. Arkasını getiremediler dedi. TOBB üyesi Muğla odalarının toplantılarında sadece şikayetlerin dile getirilmediğini de anlatan MUTSO Başkanı Karakuş Biz bu toplantılarda çözüm yollarını da ortaya koyuyoruz. Ortaya koyduğumuz çözüm yollarının gerçekleşebilmesi için hep birlikte çaba gösteriyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan her odanın kendi yöresinin sorunlarını kendi sorunumuz olarak görüyor ve sahip çıkıyoruz. Böyle çalıştığımız için de bugüne dek belirlediğimiz sorunların yüzde 50sinden çoğunun çözümünü sağladık dedi. Muğla odaları olarak başardıkları işler arasında Yunan adalarıyla ticari ilişkilerin geliştirilmesi, yurt dışında Muğla ilini tanıtıcı fuarların açılması gibi çalışmalar yapıldığını anlatan MUTSO Başkanı Karakuş Biz il olarak iki kez Yunanistanda, bir kez de Ukraynanın Odesa kentinde fuarlar açtık. Bugün bir ilin yurt dışında fuar açmasının örneği yoktur. Ama bunu biz Muğla odaları olarak birlikte başardık. Daha önce Muğla ili olarak Yunanistan ile ticaretimiz sıfır seviyesinde idi. Biz ilk fuarı açtıktan sonra 10 milyon dolar, ikinci fuardan sonra da 30 milyon dolar oldu. Bu rakamlar, gümrüklerden aldığımız resmi rakamlar. Ayrıca bireysel olarak Yunanistandan gelip alışveriş yapanlar da var ve onların rakamları bu rakamlara dahil değil. Bu gelişme, bütün Muğla odaların ortak başarısıdır diye konuştu.
MİTSO Başkanı Enver Tuna da konuşmasında Muğladaki odaların birlikteliğinin önemine değinerek Muğla odaları olarak birlikte çalışmalar yapıyoruz. Aramızda çok yararlı bir işbirliği var. Odalarımız arasında hiçbir kıskançlık, çekememezlik yok. Bu işbirliğini bundan sonra da sürdürmeye ve ilimizin çıkarlarını birlikte savunmaya devam edeceğiz dedi. MİTSO Başkanı Enver Tuna daha sonra Milas OSB konusunda da açıklamalarda bulunarak Muğlalı yatırımcıları Milas OSBde yatırım yapmaya davet etti. Bir ilde açılmış olan bir OSBnin yüzde 75lik doluluk oranına ulaşmadan ilde başka bir OSBnin kurulmasının mümkün olmadığını anlatan Tuna Ben burada Fethiyelilere müjde vermek istiyorum. Çünkü biliyorum ki onlar da OSB istiyorlar. Biz Milas OSBde daha şimdiden yüzde 75 doluluğa ulaşmış durumdayız. Bizden arta talep edenlerin oranı yüzde 75i geçmiş durumda. Demek oluyor ki Fethiyelilerin de OSB girişimi için önleri açılıyor diye konuştu.
FETSO Başkanı Akif Arıcan da konuşmasında Muğla odaları arasındaki işbirliğine dikkat çekerek Bu dönemde Muğlada odalar arasında, sivil toplum örgütleri arasında çok güzel bir işbirliği var. Bu birlikteliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bölge milletvekillerimizin belediyelerimizin, odalarınızın birlikteliği ile daha pek çok sorunun çözümlenebileceğine inanıyoruz. Ortak akılla hareket ederek bu işi başarmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız Türkiyeye örnek oluyor. Odalarımız arasındaki bu işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Zaten aramızda bir ayrılık yok. İlçelerimizin sorunlarına ortak şekilde sahip çıkıyoruz. Hiçbir ayrım yapmıyoruz dedi. FETSO olarak Babadağa teleferik kurma projesini başlattıklarını da anlatan FETSO Başkanı Akif Arıcan Bu çok önemli bir proje. Yılda 200 bin turisti Babadağa çıkarmayı hedefliyoruz. Zaten bu yatırım kısa sürede kendini finanse eder dedi.
GÜLLÜKE DEMİRYOLU MUTLAKA YAPILMALI
Konuşmaların ikinci turunda MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Güllük Limanına demiryolu bağlantısının önemini vurgulayarak Muğla olarak ürünlerimizin denize en kısa yoldan ulaştırılmasını istiyorduk. Bunun için Güllük Limanı yapıldı. Ancak yol bağlantıları sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle mutlaka Güllüke demiryolu bağlantısı yapılması gerekiyor. Muğladaki mermerin Güllüke ulaştırılabilmesi için mutlaka demiryolu olmalı. Bunun için çalışıyoruz dedi. Muğlada yat imalatının giderek geliştiğini belirten Karakuş yat imalatı yapılabilmesi için Muğlada üç yer belirlendiğini, bunların Fethiye, Marmaris ve Güllük olduğunu sözlerine ekledi.
MİTSO Başkanı Enver Tuna da Güllük limanına demiryolu bağlantısının çok önemli olduğunu belirterek aslında bu yatırımların Muğla için çok geç kalmış yatırımlar olduğunu, Muğlanın altyapı yatırımları yönünden birçok ilden çok geride kalmış olduğunu söyledi. Milasın aynı zamanda çok önemli bir kültür balıkçılığı merkezi olduğunun altını çizen Tuna, geçen yıl Milastan 13 bin 600 ton balık ihraç edildiğini, ihraç edilen ülkelerin ise hep deniz kıyısı ülkeler olduğunu anlattı.
FETSO Başkanı Akif Arıcan ise Muğlada turizmin istenilen seviyede olmadığını belirterek Turizm ne yazık ki istediğimiz seviyede değil. İngilizlerin en ucuz turistlerine hizmet veriyoruz. Mutlaka turist profilinin zenginleştirilmesi gerekiyor dedi.
MUĞLA ODALARI; HESLER ÇEVREYE ZARAR VERMESİN, SULARI SATILMASIN
Programın son bölümünde özellikle son dönemde Fethiye yöresine yapılması gündeme gelen ve yöre halkıyla çevrecilerin tepkisiyle karşılaşan HESler hakkındaki görüşlerini açıklayan Muğlanın üç Sanayi ve Ticaret Odasının başkanları çevreye ve insana gereken duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini belirttiler. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş Çevre konusunda Muğla, Türkiyenin en duyarlı ili. Bizler de oda başkanları olarak bu konuda çok duyarlıyız. Mutlaka çevre ve sanayi dengesini çok iyi kurmalıyız. Gerekirse biraz maliyete katlanarak çevreye en az etki edecek şekilde HESler yapılmalı. Enerjiye olan ihtiyaç da giderek artıyor ama biz çevre mahvolsun, yatırım olsun demiyoruz. Çevre köylüler bu konuda mağdur edilmemeli dedi.
MİTSO Başkanı Enver Tuna da Yatırımlar yapılmalıdır ama HESler konusunda çok önemli kaygılarımız var. Öncelikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Rüzgar ve güneş enerjisi öncelikle tercih edilmeli. Ayrıca HESlerde birikecek suyun satışı da gündemde. Biz buna kesinlikle karşıyız. Suyun satış hakkı asla şahıslara, firmalara devredilmemeli dedi.
FETSO Başkanı Akif Arıkan da Bölgenin doğal dokusu bozulmadan, bölgenin su kaynaklarına sahip çıkarak yatırımlar yapılmalı. Su artık günümüzde petrolden bile öneli. Bu nedenle suyun şahıslara devredilmemeli diye konuştu.