MİTSO – MUTSO İşbirliği İle Karia Trekking Projesi
* MİTSO- MUTSO işbirliği ile Karia Trekking (doğa yürüyüşü) Projesi hazırlanıyor. Proje kapsamında Labranda- Latmos / Herakleia, Mazı Köyü- Akyaka -Bördübet ve Kızlan – Knidos – Datça arasına doğa yürüyüşü yolları oluşturulması tasarlanıyor.
* Yöre turizminde farklı seçenekler oluşturmak amacıyla hazırlanan projeye göre toplam 370 km uzunluğunda yolun turizm amaçlı doğa yürüyüşlerine uygun hale getirilmesi hedefleniyor.
* Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve MİTSOnun da destek verdiği proje için GEKAdan hibe desteği alınması için başvuruda bulunulacak. Proje bedelinin yaklaşık 120 bin lira olması öngörülüyor.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından, yöremizde farklı bir turizm seçeneği oluşturmak için üç farklı kulvarda toplam 370 kilometrelik doğa yürüyüşü parkuru oluşturmayı amaçlayan Karia Trekking Projesi için girişim başlatıldı. Güney Kalkınma Ajansı (GEKA)dan hibe desteği alarak gerçekleştirilmesi hedeflenen Karia Trekking Projesine MİTSO yönetimi de ortak olarak katılma kararı aldı. Proje kapsamında Labranda Kapıkırı (Latmos / Herakleia), Gökova Körfezi çevresinde Mazı Köyü Akyaka Bördübet arası, Reşadiye (Datça) Yarımadasında Kızlan- Knidos Datça arasında doğa yürüyüşü parkurları oluşturulacak ve bu yollar doğa yürüyüşüne uygun hale getirilecek.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından antik kentler arası veya antik kentlerle doğal güzelliği bulunan yerler arasında doğa yürüyüşü parkurları oluşturulması için proje oluşturuldu. Yöremiz turizmine farklı bir boyut kazandırmak, turizme yeni seçenekler kazandırmak amacıyla hazırlanan projeye MİTSO da ortak olarak katılma kararı aldı. Projeye göre antik kentler arasında veya antik kentlerle doğal güzelliği olan yerler arasında üç ayrı kulvarda toplam 370 kilometrelik yol trekking için uygun hale getirilecek. Proje amacına göre yol güzergahlarında bulunan köyler, trekkinge katılanlara sunacakları konaklama, yemek hizmetleriyle satacakları ürünlerle gelir elde ederek kalkınacaklar ve ülke kalkınmasına da katkıda bulunmuş olacaklar. Yaklaşık 120 bin liraya mal olması öngörülen proje için GEKAya hibe desteği başvurusunda bulunulacak.
Karia Trekking Projesine göre Labranda ile Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı arasında bir doğa yürüyüşü yolu oluşturulacak. Labranda antik kenti ile Kapıkırındaki Latmos / Herakleia antik kentlerini buluşturacak olan yol, yapılacak düzenlemelerle ve yön levhalarıyla doğa yürüyüşüne uygun hale getirilecek. Ayrıca Gökova Körfezi çevresinde Mazı Köyü Akyaka Bördübet arasıyla Reşadiye (Datça) Yarımadasındaki Kızlan Knidos Datça arasında da trekking yolları oluşturulması öngörülüyor. Projeyle, oluşturulacak yol güzergahlarında yaşamakta olan yaklaşık 500 ailenin gelir elde edebileceği umuluyor.
Karia Trekking Projesine göre oluşturulacak yolların tanıtımı için kitap ve broşürler hazırlanacak, uluslararası turizm fuarlarında tanıtımları yapılacak.
MUTSO tarafından hazırlanan ve GEKAdan hibe desteği sağlanarak gerçekleştirilmesi öngörülen Karia Trekking Projesine MİTSO da ortak olarak katılma kararı aldı. MUTSOnun projeye ortaklık davetini görüşen MİTSO Yönetim Kurulu, oybirliği ile projeye artıklık desteği verilmesini kararlaştırdı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Karia Trekking Projesinin yöremizdeki turizm seçeneklerinin arttırılması ve turizm faaliyetlerinin yılın 12 ayına yayılması açısından son derecede önemli bir proje olduğunu belirterek Eğer projeye GEKAdan hibe desteği sağlanabilirse Karia bölgesi için çok yararlı bir iş başarılmış olacaktır. Milas için özellikle Labranda Latmos / Herakleia doğa yürüyüşü yolu çok önemli bir turistk amaçlı parkur olacaktır. Yol boyunca yer alan köyler de turizm sayesinde kazanç sağlayacaklar ve gelişme göstereceklerdir. Ticaret ve Sanayi Odalarının işbirliği ve ortaklığı ile oluşturulacak bu projenin GEKAdan hibe desteği alma şansı da oldukça yüksek görünüyor dedi.