DOLAR
34,2304
EURO
37,5042
ALTIN
2.878,05
BIST
9.132,30










MİTSO, ÜYELERİ İÇİN UCUZ ENERJİ ARAYIŞI BAŞLATTI

MİTSO, ÜYELERİ İÇİN UCUZ ENERJİ ARAYIŞI BAŞLATTI
09.05.2014 13:57
0
A+
A-

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, kültür balığı üreticileriyle zeytinyağı fabrikalarının en büyük giderlerinin elektrik enerjisi olduğunu belirterek bu tesislerin ucuz enerji kullanarak iç ve dış pazarlarla rekabet güçlerini arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, özellikle kültür balığı ve zeytinyağı fabrikası işletmecisi üyelerinin enerji giderlerini en aza indirerek iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırmak için ucuz enerji arayışı başlattı. MİTSO, Milaslı kültür balığı üreticilerini bir elektrik dağıtım firması ile güneş enerjisi kurulumu yapan bir Alman firmasının Türkiye genel dağıtımcısı firma yetkilileriyle buluşturarak en uygun koşullarda elektrik enerjisi sağlamanın yollarını araştırdı.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in daveti üzerine bir elektrik dağıtım firması yetkilisi ile güneş enerjisi üretimi yapan ve dünyanın bu alanda önde gelen üç firmasından birisi olan kuruluşun Türkiye’deki dağıtımcı firmasının yetkilileri MİTSO’da kültür balığı üreticileriyle bir araya geldiler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in başkanlığında her iki firma yetkilileriyle ayrı ayrı yapılan toplantılarda öncelikle başta toprak havuz balıkçıları olmak üzere kültür balığı üreticilerine en uygun koşullarda elektrik enerjisi sağlanmasının yolları araştırıldı. MİTSO’da elektrik dağıtım firması Porföy Yöneticisi Koray Akan ile aynı kuruluşun yetkili bayisi Serkan Gülez’in katıldığı toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yiğit, Meclis Üyeleri Özcan Gül ve Ejder Üstek, 3 No’lu Meslek Komitesi Başkanı Mutlu Çokyüce Özcan ile Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici ve Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Atilla da katıldılar.

 

Elektrik dağıtım firmasının Porföy Yöneticisi Koray Akan ile aynı kuruluşun yetkili bayisi Serkan Gülez, MİTSO yöneticilerine ve Milaslı kültür balığı üreticilerine şu anki elektrik dağıtım firmasından çok daha uygun koşullarda elektrik verebileceklerini bildirdiler. Bunun için 150 dolayında üyesi bulunan toprak havuz balık üreticileri ile denizlerdeki ağ havuzlarda balık üretimi yapan 70’i aşkın firmanın yıl içinde gerçekleşen ayrıntılı ikişer elektrik faturası örneğinin kendilerine iletilmesini isteyen firma yetkilileri bu fatura örneklerini inceleyerek şu anki fiyat tarifesinden çok daha uygun fiyat teklifi hazırlayacaklarını ifade ettiler.

 

Öte yandan güneş enerjisi üretimi yapan bir Alman firmasının Türkiye dağıtımcısı firma temsilcileri ise güneş enerjisinin avantajlarını ve bu konuda firmalarının üstün yanlarını MİTSO yöneticilerine ve kültür balığı üreticilerine anlattılar. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer başkanlığında yapılan toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Sami Kont ile Turgay Ertuğrul, Yönetim Kurulu Üyeleri Koray Türkoğlu Mehmet Yiğit ve Halil İbrahim Gülen ile Firma yetkilileri katıldılar. Güneş enerjisi üretimi yapan Alman firmasının bu konuda dünyanın önde gelen üç firmasından birisi olduğunu ve kendilerinin de bu Alman firmasının Türkiye genel distribütörlüğünü yapmakta oluklarını belirten firma yetkililerinden Burhan Duran Milaslı toprak havuz balıkçılarının toplam yıllık elektrik ihtiyacının 220 MW gücünde olduğunu belirterek bu güçte kurulacak bir güneş enerjisi üretim sisteminin kendisini çok kısa sürede amorti edeceğini ifade etti. Firma yetkililerinden Savaş Karakaya da villalara kurulan güneş enerjisi üreten bir sistemin kendisini 2 yıl içinde amorti edeceğini, tüketimden daha fazla elektrik üretilmesi durumunda ise fazlılık elektriğin TEDAŞ’a satılacağını ve devletin bu konuda verilmiş garantisinin bulunduğunu anlattı.

 

Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici ve Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Atilla elektrik dağıtım firması ile güneş enerjisi üreticisi firma yetkililerinin tekliflerini birlik üyelerine aktaracaklarını ve mümkün olduğu kadar topluca davranmaya çalışacaklarını söyledi.

 

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin Milas’ın kıyılarında ve toprak havuzlarında üretilmekte olduğunu ve ilçede 83 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu belirterek “Gerek zeytinyağı üretiminde olsun gerek balık üretiminde olsun üyelerimizin en büyük gider kalemini elektrik enerjisi giderleri oluşturuyor. Eğer elektrik enerjisi giderlerini en aza indirebilirsek balık ve zeytinyağı üretiminde iç ve dış pazarlardaki rekabet gücümüzü arttırabiliriz. MİTSO olarak bu konuda üyelerimize öncülük yapmak istiyoruz. Onları ortak çıkarları doğrultusunda bir noktada buluşturarak elektrik dağıtım firmalarından indirimli elektrik almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Dahası, güneşten veya rüzgardan yararlanarak kendi elektriklerini kendilerinin üretmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu nedenle ilgili firma yetkililerini odamıza davet ettik ve onları kültür balığı üreticilerimizle bir araya getirdik. Teklifleri aldık. Firma yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek” diye konuştu.

ucuz enerji ucuz enerji1