DOLAR
35,6531
EURO
37,2491
ALTIN
3.163,06
BIST
10.044,34










MİTSO Yine başardı…

MİTSO Yine başardı…
05.06.2018 16:29
0
A+
A-

MİLAS HALILARININ COĞRAFİ İŞARETİ ARTIK MİTSO’NUN

Bugüne dek sürdürdüğü örnek çalışmalarla “olmaz” denilen birçok işi başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası şimdi de Milas halılarının coğrafi işaretini almayı başardı. Yaklaşık iki yıldır kararlılıkla sürdürülen girişimler sonucunda Milas halılarının coğrafi işaret hakları artık MİTSO’ya geçti. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas halılarının coğrafi işaret tescil belgesini Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu’ndan aldı.
MİTSO yine “olmaz” denilen bir işi ısrarlı girişimleri sonucunda başardı. Milas halılarının 1996 yılından bu yana Sümer Holding’de bulunan sahiplik hakları artık MİTSO’ya geçti. MİTSO böylece Milas zeytinyağından sonra Milas halılarının da coğrafi işaretine sahip oldu. Şu anda iki coğrafi işaret sahip olan MİTSO, Milas tepsi böreği ile Milas yağlı zeytinin coğrafi işareti almak için de Türk Patent ve Markalar Kurumu’na başvuruda bulunurken ayrıca Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak için başvuru yapmıştı ve bunlarla ilgili işlemler halen devam ediyor.
Milas yöresinde yüzyıllardır dokunmakta ve ihraç edilmekte olan Milas halılarının coğrafi işaret tescili, geleneksel Türk el halılarının karakteristiğine uygun olmayan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı kalitesi düşük üretimlerin neden olduğu haksız rekabeti önlemek amacıyla 21 Türk el halısı ve 3 kilimle birlikte1996 yılında Sümer Holding tarafından yaptırılmıştı. Bu haklar daha sonra, 1989 yılında Sümer Holding bünyesinde kurulmuş olan Sümerhalı’ya geçmişti. Ancak 2009 yılında Sümer Holdingin tasfiye sürecine girmesiyle birlikte kurumun sahip olduğu coğrafi işaret haklarının geleceği de belirsiz bir hale gelmişti. Bu süreçte MİTSO, Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını Sümer Holding’den devralmak üzere girişim başlattı. Bir yandan Sümer Holding’e, diğer yandan Türk Patent ve Markalar Kurumuna başvuran MİTSO, Milas el halılarının coğrafi işaret kullanım haklarının Odaya devrini talep etti. MİTSO ayrıca TOBB’a da başvuruda bulunarak devir işlemleri için destek istedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da devreye girmesiyle MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ankara’da Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşmüş ve Milas halılarının coğrafi işaretinin bedelsiz olarak MİTSO’ya devrini istemişti. Bunu üzerine Maliye Bakanı Ağbal, Özelliştirme İdaresi Başkanlığını telefonla arayarak Milas halılarının coğrafi işaret haklarının en kısa sürede ve bedelsiz olarak MİTSO’ya devredilmesi talimatını vermişti.
Sonrasında gerek Sümer Holding, gerek Türk Patent ve Markalar Kurumu ile görüşmelerini sürdüren MİTSO, Reşit Özer’in ısrarlı takibi sonucu olumlu sonuca ulaştı. Son olarak Ankara’da Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ile görüşen MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas el halılarının coğrafi işaret haklarının Odaya devredilmesiyle yapacaklarını anlattı ve devir işleminin bir an önce tamamlanmasını talep etti. Türk Patent ve Markalar Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın onayıyla 1996 yılından bu yana Sümer Holding’de olan Milas el halılarının coğrafi işaret hakları MİTSO’ya geçmiş oldu.
REŞİT ÖZER : YİNE BİR OLMAZ DENİLEN İŞİ BAŞARDIK…
Geleneksel Milas el halılarının coğrafi işaret haklarının MİTSO’ya devrinin başarılmasının ardından uzun ve yorucu bir sürecin ardından amaçlarına ulaşmayı başardıklarını belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer “Milas el halılarının coğrafi işaret haklarının MİTSO’ya devri için çıktığımızda pek çok engeli aşmamız gerekti. Uzun, yorucu bir sürecin ardından MİTSO olarak yine bir olmaz denileni başarmış olduk. Bundan sonra da yolumuz kolay değil. Bundan sonra bizi daha zorlu bir süreç bekliyor; Milas halılarının başka yerlerde yapılan taklitlerini önlememiz gerekiyor. Halılarımızın tanıtımını yapıp pazar değerini arttırmamız gerekiyor. Tabi ki bunun için de halı üreticimizi bilinçlendirip Milas’a özgü motiflerle, Milas’a özgü desenlerle, coğrafi işaret standartlarında halı dokumalarını sağlamamız gerekiyor. Bu amaçla önce bir planlama yapacağız ve adım adım yoğun bir çalışma yürüterek Milas el halılarımızı hak ettiği yere yükselteceğiz. Tarih boyunca Milas’ın en önemli ihraç ürünlerinden birisi olan Milas halılarını yine yöremizin en değerli ihraç ürünü haline getireceğiz” dedi.