DOLAR
33,9517
EURO
37,7093
ALTIN
2.798,62
BIST
9.521,04










MİTSO yine başardı… MİLAS ÇEKİŞKE ZEYTİNİNİN DE COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI

MİTSO yine başardı… MİLAS ÇEKİŞKE ZEYTİNİNİN DE COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI
18.05.2022 13:19
0
A+
A-

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, ilçe sınırları içindeki memecik türü zeytinlerden yapılan sofralık bir ürün olan Milas çekişke zeytinine coğrafi işaret aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu, MİTSO’nun Milas çekişke zeytinine mahreç türünde coğrafi işaret alınması için yaptığı başvuruyu, yaptığı inceleme sonunda uygun bularak 20.08.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere tescil etti.

MİTSO, daha önce Milas’a özgü ürünlerden Milas el halılarına, Milas zeytinyağına, Milas yağlı zeytinine ve Milas tepsi böreğine TPMK’ndan coğrafi işaret almayı başarmıştı. MİTSO, bu kez de Milas çekişke zeytinin coğrafi işaretini aldı. Sofralık bir ürün olan Milas çekişke zeytini, ilçe sınırları içindeki memecik türü zeytin ağaçlarından, eylül ayında, zeytinler daha olgunlaşmadan ve yeşil renkte iken el ile toplanan zeytinlerle hazırlanıyor. Milas çekişke zeytini, sezonun ilk sofralık ürünü olarak yörede, özellikle kahvaltı sofralarında yüzlerce yıldır sevilerek yenilen bir ürün olarak biliniyor. MİTSO’nun başvurusu üzerine Milas çekişke zeytinin özelliklerini ve bilinirliğini inceleyen TPMK,  Milas çekişke zeytinini,  mahreç türünde coğrafi işaretle tescil ederek 20.08.2021 tarihinden itibaren korumaya aldı.

Milas çekişke zeytininin coğrafi işaretle tescillenmesi üzerine MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas’a özgü, çok sevilen, Milas’ın kahvaltı sofralarında çok beğenilerek yenilen bir ürünümüz olan çekişke zeytinimize de coğrafi işaret almayı başardık” dedi. Özer, Milas’a özgü bir başka sofralık zeytin çeşidi olan Milas yağlı zeytininden sonra yine sofralık bir ürün olan Milas çekişke zeytinine de coğrafi işaret aldığını belirterek “Avrupa Birliği coğrafi işaretli Milas zeytinyağımızın yanısıra sofralık zeytin ürünlerimize de coğrafi işaretler alıyoruz. Böylece yöremize özgü birer değer olan sofralık zeytinlerimize de pazar değeri kazandırıyoruz. Şimdi üreticilerimizden, evlerde daha çok kendi ihtiyaçları için yaptıkları çekişke zeytinlerini coğrafi işaret standartlarına uygun bir şekilde pazar için de ürütmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

MİTSO’nun başka Milas ürünlerine de coğrafi işaretler almak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Özer “Sırada başka ürünlerimiz de var. Kısa sürede onların da coğrafi işaret tescillerinin onaylanacağını umuyoruz. Ayrıca yeni coğrafi işaret başvurularımız da olacak. Milas çekişke zeytinin coğrafi işaretinin üreticilerimize hayırlı olmasını, bol ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum” dedi

Yazı detayını buraya yazınız