MİTSODA UMEM Projesi kapsamında eğitim çalışması yapıldı

06.08.2013 17:49

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda, kısa adı UMEM Projesi olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında bir eğitim çalışması yapıldı. Eğitim çalışmasına katılan okulların temsilcileri, UMEM eğitimlerinde teorik eğitimden daha çok uygulamalı eğitime öncelik verilmesi gerektiğini belirttiler.

lışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin ortak çalışması olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM Beceri 10) kapsamında düzenlenen eğitim çalışmasında bilgi aktarmak için Muğla Çalışma ve İş Kurumu’ndan Müzeyyen Yıldırım ve Fidan Doğan, Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Endüstri ve Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Yücel Demir MİTSO’ya geldiler.

MİTSO’da yapılan eğitim çalışmasına MİTSO adına Genel Sekreter Kazım Sarıoğlu ve Projeler Sorumlusu Gülay Aytaç katıldılar. Milas’taki eğitim kurumlarından ise; M.Ü. Milas S.K.Meslek Yüksekokulu’ndan Bilgin Güner ve Ali Çağlar Uzun, Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nden Abdullah Er ve Veysel Öz, Mesleki Eğitim Okulundan Mehmet Uzman, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Kaplan, Milas Anadolu Teknik Lisesi’nden Bekir Kalender, Ticaret Meslek Lisesi’nden Hüseyin Savcı katıldılar.

Muğla Çalışma ve iş Kurumu Müdürü Müzeyyen Yıldırım, katılımcıların yönelttikleri çeşitli soruları yanıtlayıp açıklamalarda bulunurken bir meslek öğrenmek isteyen işsizlerden gelecek talepler doğrultusunda Ticaret ve Sanayi Odalarının da desteğiyle işyerlerinden gelecek talebi değerlendirerek kurslar düzenlendiğini ve bu kurslara katılanlara günde 20 TL harçlık ödendiğini bildirdi.

Eğitim çalışmasına katılan okul yöneticileri meslek edinmek amacıyla kursa katılanlara daha çok teorik bilgiler verildiğini, oysa uygulamaya daha çok ağırlık verilmesinin istendiğini fakat ayrılan bütçenin uygulama için gereken malzemeyi almaya yetmediğini ve bu nedenle uygulama için maddi sorunun çözümlenmesi ve gerekli malzemelerin sağlanarak teorik eğitimden daha çok uygulamaya ağırlık verilmesini istediler.

UMEM BECERİ – 10 İLE İŞ BULMAK

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) personel yetersizliği çeken işveren ile bir iş öğrenerek iş bulmak isteyenleri buluşturmayı amaçlayan bir proje olarak 81 ilde uygulanıyor. Bir mesleki becerisi olmayanlar öncelikle yapmak istedikleri işlerle ilgili olarak İŞKUR’a başvuruda bulunarak kayıtlarını yaptırıyorlar. Personel açığı olan ve yetişmiş eleman isteyen işyerleri ile yapılan anlaşma gereği iş öğrenmek ve işe girmek isteyenler buluşturuluyor. Staj niteliğindeki 6 aylık teori ve pratik eğitiminin ardından başarılı olanlar genellikle staj gördükleri kurumlarda işe başlatılıyorlar. 6 aylık kurs süresi boyunca kursa katılanlara 20 TL cep harçlığı ödeniyor. Kurs süresinin sonunda kursun düzenlenmiş olduğu işyeri eleman ihtiyacı kalmadığını bu nedenle başarılı olsalar bile eleman alamayacağını bildirirse bu durumda kursa katılmış kişi işe başlayamıyor ancak bu süreçte en azından bir mesleki beceri kazanmış ve iş bulma olanağını arttırmış oluyor.