DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00










MİTSO’DAN TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NA 15 SAYFALIK MİLAS RAPORU

MİTSO’DAN TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NA 15 SAYFALIK MİLAS RAPORU
28.08.2017 14:38
0
A+
A-

*MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın ve oda üyelerinin çeşitli sorunlarını, çözüm önerilerini ve oda üyelerinin dilek ve beklentilerini TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na 15 sayfalık bir rapor olarak sundu.

*Raporda, zeytinyağı fabrikalarının gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesiyle Milas’a doğalgaz getirilmesi gibi konularda TOBB’den destek isteniyor.

Muğla Valisi Esengül Civelek ile birlikte Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından, Milas’ın ve oda üyelerinin çeşitli sorunlarını, çözüm önerilerini ve oda üyelerinin dilek ve beklentilerini içeren 15 sayfalık bir rapor sunuldu. Raporda, özellikle zeytinyağı fabrikalarının gıda mühendisi çalışma zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi ile Milas’a OSB getirilmesi gibi konularda TOBB’den destek isteniyor.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Muğla’ya gelen ve Fethiye’den Menteşe’ye kadar bazı açılış törenlerine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Valisi Esengül Civelek ile birlikte Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret ederek MİTSO’nun düzenlemiş olduğu “Milas Ekonomisinin Öncüleri” ödül törenine katıldı. Tören öncesinde bir süre MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in makamında konuklarla MİTSO’nun çalışmaları ve yörenin sorunları ve üyelerin beklentileri konularında bir söyleşi yapıldı. Bu sırada MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer,TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Milas’ın ve oda üyelerinin çeşitli sorunları, çözüm önerileri ve oda üyelerinin dilek ve beklentilerini içeren 15 sayfalık bir rapor verdi.

MİTSO’nun TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na verdiği raporda, 30 Hp ve üzeri kurulum gücüne sahip veya 10 ve üzeri işçi çalıştırmakta olan zeytinyağı fabrikalarına getirilen bir gıda mühendisi veya ziraat mühendisi veya kimya mühendisi ya da bir kimyager çalıştırılması zorunluluğunun kaldırılması veya esnetilmesi talep ediliyor

Raporda kaliteli zeytinyağı üretiminin desteklenmesi amacıyla prim sisteminin değiştirilmesi ve zeytinyağına kalitesine göre prim verilmesi öneriliyor. Zeytinyağı üretiminin teşviki amacıyla iç tüketiminin arttırılması, bunun için de öğrenci yurtlarında, hastanelerde, askeri mutfaklarla kamu personeline verilen yemeklerde zeytinyağı kullanımının zorunlu hale getirilmesi isteniyor. Raporda ayrıca, zeytinyağı fabrikalarının kullanmakta olduğu elektrik için indirimli tarife uygulanması ile üreticilere kromajlı saklama tankları verilmesi için destek talep ediliyor.

Raporun devamında Milas’ta Türkiye’nin levrek ve çipurada kültür balığı üretiminin % 68’inin üretilmekte olduğu belirtilerek kültür balığı üreticilerinin kullanmakta olduğu elektriğe indirimli tarife uygulanması, denizdeki balık çiftlikleri için Güllük Körfezi’nde uygun bir yere modern bir lojistik destek iskelesi yapılması, denizdeki balık üreticileri için sağlanan ÖTV’siz mazot desteğinin toprak havuz balıkçılarına da verilmesi ve balığın da “temel besin maddesi” sayılarak gıda maddelerine uygulanmakta olan % 8 KDV’nin % 1’e indirilmesi gibi talepler de yer aldı.

Raporda ayrıca Aydın – Güllük demiryolunun yapılması, demiryolunun Milas OSB’den geçirilmesi, Milas’a doğalgaz getirilmesi ve Milas’a modern bir fuar alanı kazandırılması gibi konular da gerekçeleriyle birlikte anlatıldı.

İki yıl önce açılan ve dekan ataması yapılmasına rağmen binası olmadığı için öğretime başlayamayan Milas Veteriner Fakültesi’nin bina sorunun çözümlenmesi, geleneksel Türk el sanatlarından olan halı, kilim ve battaniye dokuyanların desteklenmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından her yıl destekleme alımı yapılması, tarihi Milas evlerinden birisinin restorasyonunun TOBB tarafından yapılması gibi konular da raporda dile getirildi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, raporda yer alan konuların TOBB tarafından ilgili bakanlıklara aktarılması durumunda olumlu sonuç alınacağını umduğunu belirterek “Daha önce de TOBB’ne bazı konularda raporlar sunmuştuk. Sunmuş olduğumuz raporlardan en önemlisi büyük mağazalarla zincir marketlerin toplam raf alanının % 10’unun yerel, markalı ürünlere tahsisi hakkında idi. Sizin de desteğinizle bu talebimiz yasa tasarısına % 5 olarak girdi, % 1 olarak yasalaştı. Bu MİTSO’nun ve TOBB’nin çok büyük bir başarısıdır. Yerel üreticinin ve esnafın korunmasında çok önemli bir başarıdır. Bu konuda verdiğiniz destek için size ve şahsınızda TOBB’ne teşekkür ediyorum. Aynı desteği verdiğimiz bu raporda dile getirilen konularda da vereceğinize yürekten inanıyoruz” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da MİTSO’nun sorunları raporlaştırarak çözüm önerileriyle birlikte TOBB’ne sunmasının güzel ve örnek bir çalışma olduğunu belirterek Reşit Özer’e teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu “Reşit Başkan, daha önce de bazı konularda böyle raporlar getirdi. Hepsiyle ilgilendik. Bununla da ilgileneceğiz. MİTSO, sorunları ve çözüm önerilerini böyle raporlar şeklinde düzenleyerek bize getiriyor. Böylece güzel bir örnek oluşturdu. Biz de bu konuların takipçisi olacağız. Reşit Başkanın belirttiği gibi büyük mağazalarla zincir mağazaların raf alanlarının yerel markalı ürünlere tahsisi örnek bir başarıdır ” diye konuştu.