MİTSO’dan zeytinyağı ve balık üretimi için RES veya GES fizibilitesi: RES veya GES, 6 – 7 YILDA MALİYETİNİ KARŞILIYOR

29.01.2015 14:52

*MİTSO’nun fizibiliteye göre Milas’taki zeytinyağı fabrikalarıyla balık üreticilerinin elektrik enerjisi giderini en aza indirmek için kurulacak RES veya GES 6 – 7 yılda kendini amorti ediyor.

*25 yıllık ekonomik ömür öngörülen RES veya GES ile elektrik  üretim maliyeti 4 sente iniyor.

*Milas’taki zeytinyağı fabrikalarıyla balık üreticilerinin bir araya gelerek kuracakları GES’in yılda 222.7 bin dolar, RES’in 165.4 bin dolar kar sağlayacağı hesaplandı.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, ilçedeki 83 zeytinyağı fabrikası ile 237 balık üretimi işletmesinin enerji giderlerini en aza indirerek iç ve dış pazarlarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla GEKA’dan sağladığı hibe desteğiyle Denizli ABİGEM’e güneş ve rüzgar enerjisi üretimiyle ilgili bir fizibilite projesi hazırlattı. Fizibiliteye göre, Milas’taki zeytinyağı ve balık üreticileri için kurulacak GES veya RES enerji maliyetini 4 sente indirecek. Ekonomik ömrünün 25 yıl olması öngörülen GES veya RES, kendisini 6 – 7 yılda amorti edecek.

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip olan ve Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’inin yapılmakta olduğu Milas’ta, zeytinyağı ve balık üreticilerinin elektrik enerjisi giderlerini en aza indirerek iç ve dış pazarlarda rekabet gücünü arttırabilmek amacıyla MİTSO tarafından güneş veya rüzgar enerjisi üretimi için bir fizibilite hazırlatıldı. MİTSO’nun Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’dan 88 bin 500 TL. hibe desteği sağlayarak Denizli – Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)’e hazırlattığı fizibilite sunumu MİTSO’da yapıldı. Sunuma Muğla Vali Yardımcısı Fatih Ürkmezer, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, İlçe Malmüdürü Ayşe Güliz Akat ile zeytinyağı ve balık üreticileri katıldılar.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una ve kültür balığı üretiminin yüzde 68’ine sahip olan Milas’ta 83 zeytinyağı fabrikası ile 237 balık üretimi işletmesinin enerji giderlerini en aza indirerek iç ve dış pazarlardaki rekabet güçlerini arttırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden Yard. Doç. Dr. Koray Ülgen, Pamukkale Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Erkan Kaçan, ABİGEM Direktörü Sıdıka Arıkan ve ABİGEM Uzmanı Enis Erdal tarafından hazırlanan Milas’ta GES veya RES fizibilitesinin sunumunu Yard. Doç. Dr. Erkan Kaçan yaptı. Kaçan sunumunun başında Milas ekonomisinde zeytin ve zeytinyağı ile balığın önemini vurgulayarak Avrupa’da yenilen her üç balığın birisinin Türkiye’den gittiğini, Türkiye’de üretilen kültür balığının yüzde 68’inin ise Milas’tan sağlandığını söyledi. Kaçan Milas’tan yılda yaklaşık 26 bin ton balık ihracatı yapılmakta olduğunu ve 530 bin dolarlık da zeytinyağı ihracatı yapıldığını anlattı. Milas’taki 83 zeytinyağı işletmesinin yıllık enerji giderinin toplam4.5 milyar TL olduğunu, toplam giderler içinde balık üretiminde enerji giderlerinin yüzde 30, zeytinyağında ise yüzde 10 düzeyinde olduğunu ifade etti. Yöredeki balık ve zeytinyağı üreticileri için çeşitli senaryolar üzerinden maliyet hesapları yaptıklarını anlatan Yard. Doç. Dr. Erkan Kaçan, kurulu gücü 1000 kW’lik GES’in kurulum maliyetinin GES için 1 milyon 386 bin dolar, 1000 KW’lik RES için ise 1 milyon 397 bin 500 dolar olacağını bildirdi. GES’in yılda 9 bin 702 dolar işletim gideri olacağını ve ilk yıl gelirinin ise 236 bin 202 dolar olacağını anlatan Kaçan, 1 kWh elektrik üretimi maliyetinin ise 4 sent olacağını söyledi. Ekonomik ömrü 25 yıl olan GES’in yıllık 222 bin 775 dolar, RES’in yıllık 165 bin 39 dolar gelir sağlayacağını, 25 yıllık dönem sonunda ise net 3 milyon 677 bin 074 dolar gelir sağlayacağını ifade eden Kaçan senaryolara göre santrallerin 6.3 veya 7.3 yılda kendisini amorti edeceğini sözlerine ekledi. Yard. Doç. Dr. Erkan Kaçan, Milas ve yakınlarında GES ve RES kurulabilecek en uygun alan seçeneklerini de belirterek sunumunu tamamladı.