MİTSOnun AB Leonardo ihracatçı eğitimi Berlinde yapıldı. 16 KİŞİYE ALMANYADA 2 HAFTA İHRACAT EĞİTİMİ VERİLDİ
Milas Ticaret ve Sanayi Odasının Avrupa Birliğinin Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında sağlanan 33 bin 320 hibe desteğiyle 20 kişiye, Almanyada iki hafta boyunca toplam 40 saat ihracat eğitimi verildi. Berlinde gerçekleştirilen eğitim süresince eğitime katılanlar bazı ihracatçı kuruluşlarda incelemelerde bulundular ve kültürel eğitim amaçlı gezilere de katıldılar.
MİTSOnun Avrupa Birliğinin Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığının Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında hazırladığı Milastaki İşletmelerde İşe Yeni Başlayanların ve İşsizlerin İhracat Elemanı Olarak Yetiştirilmesi projesinin katılımcıları, eğitimin Almanya ayağını tamamladılar. MİTSOnun ABden sağladığı 33 bin 320 Euro hibe desteğiyle gerçekleştirilen işe şeni başlamış 10 kişiyle işsiz 10 kişi olmak üzere toplam 20 kişinin ihracat elemanı olarak yetiştirilmesini amaçlayan projeye 27 kişi başvuruda bulundu. Proje gereğince başvuruda bulunanlar önce Milasta toplam 60 saat süren ihracat temel eğitimi aldılar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan 16 katılımcı daha sonra eğitimin Almanya aşamasını gerçekleştirmek üzere MİTSOnun projelerden sorumlu personeli Gülay Aytaçın rehberliğinde Milas Bodrum Havalimanından Berlin Havalimanına uçtular.
MİTSOnun, Milastan Milas Belediyesi, Milas Halk Eğitimi Merkezi, Özer Otomotiv Motorlu Araçlar Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi, Almanyadan Türk Alman İşadamları Derneği (TDU) ile International Education & Service Consulting (IESC) adlı kuruluşlarla işbirliği yaparak gerçekleştirdiği projesi kapsamında 16 kişi Almanyada kaldıkları 2 hafta boyunca toplam 40 saat eğitim gördüler.
Projenin Almanyadaki ortaklarının organizasyonu ve katkılarıyla sürdürülen eğitim sürecinde Berlinde faaliyet gösteren Dappelpack paketleme firması ziyaret edildi. Kursa katılanlar, MİTSOnun proje ortağı Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı Remzi Kaplanın Berlindeki döner imalathanesini de gezdiler. Hollandadan et satın alarak Berlinde günde 30 ton et işleyip döner haline getiren ve Almanyanın yanı sıra Hollanda, Finlandiya, İngiltere, Fransaya pazarlayan Remzi Kaplan kursa katılanlara ihracatla ilgili bilgiler verdi. Firmasında 125 kişinin çalıştığını anlatan Remzi Kaplan ihracat konusunda da açıklamalarda bulundu.
MİTSOnun ihracat elemanı yetiştirme kursuna katılanlar Birlin haline de giderek burada Deutschesee adlı balık işleme tesisini gezdiler ve yöneticilerinden bilgiler aldılar. Şirket yöneticileri, Deutschesee firmasının asıl merkezinin Hamburgda olduğunu ve çeşitli yerlerden satın aldıkları balıkları işleyerek Almanya içinde pazarladıklarını anlattılar.
Berlin halinde meyve ithalatı ve pazarlamasıyla uğraşan Sonnenfrucht adlı bir firmayı da ziyaret eden MİTSO ekibi burada şirket yöneticisi Vedat Arukaslandan ihracat konusunda bilgiler aldılar.
MİTSO ekibi daha sonra Berlin Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret ettiler. Burada Oda yöneticisi Sami Bettaieh Milaslı kursiyerlere uluslararası ticaret konusunda çeşitli bilgiler verdi. İhracatla ilgili gerekli belgeler hakkında açıklamalarda bulunan Sami Bettaieh, Milaslı ihracatçılara da her konuda yardımcı olacaklarını söyledi.
Berlindeki Türk Alman Ticaret Odaları (TD-İHK)nı da ziyaret eten Milas ekibine TD-İHK Genel Sekreteri ihracatla ilgili çeşitli bilgiler aktardı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tunaya bir plaket takdim eden Suat Bakır, TD-IHKnın faaliyetlerini tanıttı. Suat Bakır, Almanya ile Türkiye arasında ticarette yaşanan güncel gelişmeler hakanda açıklamalarda bulunarak Milaslı ihracatçılara ihracat konusunda gereken desteği vereceklerini ve yardımcı olacaklarını bildirdi.
Öte yandan MİTSOnun ihracat elemanı yetiştirme kursunun Almanya aşaması sürerken MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, diğer proje ortaklarından Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Kaplan, Özer Otomotiv Ltd. Şti. sahibi ve MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer, kursu denetlemek üzere Berline gittiler. Burada iki gün boyunca eğitim çalışmalarını denetleyen ve kursa katılanlarla birlikte bazı kurumları ziyaret eden yöneticiler Türkiyenin Berlin ve Hamburg Ticari Ataşeleriyle de görüşmeler yaptılar. Projenin Almanyadaki eğitim programının tamamlanmasından sonra proje yöneticileri ile kursa katılanlar birlikte Milasa döndüler.
MİTSOnun ihracat elemanı yetiştirme amaçlı projesi kapsamında eğitime katılanlar gerek Milastaki, gerekse Almanyadaki eğitimin kendileri için çok yararlı geçtiğini ve ufuklarını açtığını bildirdiler. İhracat eğitimine katılanlardan Zafer Kus şunları söyledi:
MİTSOnun önderliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Almanyada devam eden eğitimin beklentilerin üstünde bir şekilde verimli olması bizleri çok sevindirdi. Ticaret Ataşeliğimizde yaptığımız görüşmeler ve ihracat ile ilgili Alman firmalarla görüşmelerimiz çok olumluydu. Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan ikili görüşme bize ciddi anlamda ışık tuttu. Özellikle Hamburgda T.C.Başkonsolosluğunda bulunan Ataşemizin bizimle birebir ilgilenmesi, birlikte bir Cumartesi sabahı saat 04.00te Hamburg limanında bulunan balık haline gelmesi, gerek bizim için, gerek ihracat için, daha önemlisi Milas için çok önemliydi. Milasta toprak havuzlarda üretilmekte olan balıklarımızın ihracatına her türlü konuda destek vereceklerini bildirdiler. Ve bunu dile getirirken çok içten oldukları her hallerinden belliydi. Ataşemizin bizimle ilgili şahsi düşüncelerini dile getirmesi bize önemli ölçüde yol haritası oldu Başta MİTSO Başkanımız Enver Tuna olmak üzere tüm eğitim süresince bize her türlü yakınlığını esirgemeyen ve tüm ekibin sorunlarıyla ilgilenmeye çalışan Gülay Aytaça, kısacası emeği geçen herkese teşekkür ederim.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Avrupa Birliğinin Leonardo da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında sağlanan 33 bin 320 hibe desteğiyle 20 kişiye Almanyanın Berlin kentinde iki hafta boyunca toplam 40 saat ihracat eğitimi verildiğini belirterek Bu eğitimin ilk aşaması Milasta gerçekleştirildi ve katılanlara Milasta 60 saat ihracat eğitimi verildi. Berlinde ise Milasta alınan teorik bilgilerin uygulamaları tanıtıldı. Bizce başarılı bir eğitim süreci oldu. Umarız bu eğitim sürecinde edinilen bilgiler uygulamaya geçirilir ve Milasın ürünü dünya pazarlarında kendisine yer bulur. MİTSO olarak bundan sonra da bu tür eğitsel çalışmalarımız, kurslarımız olacak. Fakat her çalışmamız mutlaka Milasta kaliteli üretimin arttırılması ve ihracata yöneltilmesini hedef alacak dedi.