MİTSO’nun Bafa raporunu soru önergesine Çevre Bakanlığından yanıt: “HER ŞEY USULÜNE UYGUN YAPILMAKTA, USULE UYGUN OLMAYANA İDARİ YAPTIRIM UYGULANMAKTA”

29.12.2014 10:53

*Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir süre önce Bafa Gölü’ndeki kirlenmeyle balık ve kuş ölümleri nedeniyle hazırlamış olduğu raporu Muğla milletvekillerine göndermesinin ardından CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

*Bakanlığın Muğla Milletvekili Ö.S. Aldan’a verdiği yanıtta Bafa Gölü’nde her şeyin usulüne uygun bir şekilde yapılmakta olduğu ileri sürülürken usule uygun olmayanlara idari yaptırım uygulandığı bildirildi.

*Bakanlığın yanıtında Bafa Gölü kıyısındaki balık çiftliklerinin atık sularını bir kanalla denize deşarj etmelerinin planlanmakta olduğu ifade edildi.

*Zeytinyağı fabrikalarının karasuları için  Türkiye genelinde bir proje başlattığı ve tüm zeytinyağı fabrikaları için bir yönetim planı oluşturarak daha az atık su üretmek ve bunların etkin şekilde bertarafını sağlamak için TÜBİTAK-MAM ile sözleşme yapıldığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MİTSO) Bafa Gölü raporuna dayanarak CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın Bafa Gölü’ndeki kirlilikle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta Bafa Gölü ve çevresinde yasa ve yönetmelikler çerçevesinde her şeyin usule uygun şekilde yapılmakta olduğu ve usule uygun olmayanlar için ise idari yaptırımlar uygulandığı bildirildi. Bakanlığın yanıtlarında ayrıca bölgedeki balık çiftliklerinin atık sularını DSİ’nin sulama kanalına paralel olarak yapacakları bir kanalla denize deşarj edecekleri ifade edildi. Yanıtta ayrıca zeytinyağı fabrikalarının karasularının etkin şekilde bertarafı için TÜBİTAK – MAM işbirliğinde bir proje hazırlanmakta olduğu da belirtildi.

MİTSO, bir süre önce Bafa Gölü’ndeki aşırı kirlenme ve kirlenmenin yol açtığı balık ve kuş ölümleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak Muğla milletvekillerine sunmuştu. MİTSO’nun raporuna dayanarak CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle üç maddeden oluşan yazılı bir soru önergesi verdi. CHP Muğla Milletvekili Aldan’ın yönelttiği sorulara Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Bakan Güllüce tarafından yazılı yanıt verildi. Verilen yanıtta Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bafa Gölü Havza Koruma Eylem Planı hazırlandığı ve palan çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer kurumların işbirliğinde sürdürülmekte olduğu ifade edildi. Verilen yanıtta “her türlü faaliyet sonucunda oluşan atıksuların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla arıtılarak deşarj edilmesi zorunlu kılındığı ve her bir faaliyet türüne göre atık suların alıcı ortama deşarj standartları belirlenmiş olup uygulamalar bu çerçevede yürütülmektedir” denildi. Bakanlığın yanıtında ayrıca “Bafa Gölü havzasında oluşan evsel ve endüstriyel atıksular da bu yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde arıtılmakta ve alıcı ortama deşarj edilmektedir. Yapılan bu deşarj işlemlerinde mezuata aykırı faaliyette bulunan kurumlara ve işletmeler bu kapsamda idari yaptırın uygulanmaktadır” deniliyor.

Bakanlığın yanıtında zeytinyağı fabrikalarının karasuları konusuna da değinilerek karasuların atıksu deşarj standartlarına uygun şekilde arıtıldıktan sonra deşarj edilebildiği, gerekli arıtmayı yapamayanların da karasuları “sızdırmasız lagünlerde toplayarak buharlaştırmakta veya atıksu arıtma tesisi olan başka işletmelere taşımakta” olduğu belirtiliyor. Yanıtta, Bakanlığın Türkiye genelinde zeytinyağı fabrikalarının karasu sorununu çözmek amacıyla bu yılın Ağustos ayandı TÜBİTAK-MAM ile sözleşme yaptığı ifade edilirken bu sektörde daha az karasu üretimi meydana gelmesi ve oluşan atıksuların bertarafının sağlanmasının planlanmakta olduğu anlatılıyor.

Bakanlığın yanıtında yöredeki balık çiftliklerinin durumuna da değinilerek “söz konusu tesislerden kaynaklanan atıksuların, sonu deniz ile biten ve DSİ sulama kanalına paralel bir deşarj hattı döşenerek denize deşarj edilmesi, böylelikle balık çiftliklerinin Bafa Gölü üzerindeki kirletici baskısının bertaraf edilmesi planlanmaktadır” deniliyor.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın soru önergesine Cevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından verilen yazılı yanıtın son bölümünde ise “Bafa Gölü’nün kalitesine etki eden faktörlerden biri olan Büyük Menderes Nehri, havzada bulunan tüm illerden kaynaklanan kirliliği taşıyarak göle ulaştığı” belirtilerek ÇEvre Kananu ve ilgili yönetmeliklere aykırı bir durum olup olmadığının tespiti için Aydın ve Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine talimat verildiği ve kanuna ayrıkı davrananlar hakkında gerekli idari yaptırımların uygulanmakta olduğu ifade edildi.

IMG_1926