MİTSO’NUN BEÇİN KALESİ’NİN AYDINLATILMASI TALEBİNE BAKANLIKTAN UYGUN GÖRÜŞ

MİTSO’NUN BEÇİN KALESİ’NİN AYDINLATILMASI TALEBİNE  BAKANLIKTAN UYGUN GÖRÜŞ
10.10.2018 14:30

Bir süre önce Beçin Kalesi’nin, geceleri aydınlatılması için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı başvuruya T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uygun görüş bildirildi. UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer almakta olan Beçin Kalesi ve Ortaçağ Kenti Kalıntıları; Muğla Valiliği’nin Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonu ödeneğinden yararlanarak geceleri aydınlatılacak.

Milas’ın Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı ile birlikte UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almakta olan Beçin Kalesi’nin geceleri aydınlatılması için MİTSO tarafından yapılan başvuruya T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan uygun görüş bildirildi. Beçin Kalesi’nin, güneş enerjisinden yararlanılarak geceleri aydınlatılmasını Muğla Valiliği, Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonundan karşılayarak yaptıracak.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, geçen yıl 22 Ağustos’ta MİTSO’yu ziyaret eden Muğla Valisi Esengül Civelek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Beçin Kalesi’nin geceleri aydınlatılması talebinde bulunmuştu. Özer’in önerisini çok olumlu yaklaşan Muğla Valisi Esengül Civelek, Beçin Kalesinin aydınlatılması için girişim başlatmıştı. Daha sonra Muğla Valiliğinin talimatıyla MİTSO’da bir toplantı yapılmış, toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Beçin Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Ali Haydar İstemihan ile Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri katılmışlardı. Toplantıda alınan karar uyarınca MİTSO, Beçin Kalesinin aydınlatılması için Muğla Valiliğine ve Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Müzeler Şube Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. Valilik, MİTSO’nun Beçin Kalesinin aydınlatılması talebi üzerine bu işin Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonu’ndan karşılanarak yaptırılabilmesini, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşüne sunmuştu. Yapılan başvuruya  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden olumlu görüş yazısı geldi.

Beçin Kalesinin aydınlatılması için Bakanlıktan gelen uygun görüş yazısı üzerine Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları birimi tarafından Beçin Kalesi’nin güneş enerjisi kullanılarak geceleri aydınlatılması çalışmalarının kısa sürede başlayacağı öğrenildi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Beçin Kalesi’nin aydınlatılması için Bakanlıktan uygun görüş gelmesinin Milas açısından çok sevindirici olduğunu belirterek “Beçin Kalesi’nin, turizme kazandırılması için Bodrum’a gelip geçen turistler tarafından geceleri de görülebilir hale getirilmesini önermiştik. Önerimiz, Sayın Valimiz tarafından uygun bulunmuştu ve bize bu iş için kaynak arayışı başlatacağını söylemişti. Kendileri, bu işin nasıl yapılabileceği konusunu değerlendirdiler. Aydınlatma yapım işi için kaynağı da buldular. Şimdi de Bakanlık uygun görüş bildirdi. Beçin Kalesinin güneş enerjisinden yararlanarak aydınlatılması çalışmalarının kısa sürede başlamasını umuyoruz” diye konuştu.