DOLAR
34,4808
EURO
36,4447
ALTIN
2.955,87
BIST
9.366,68










MİTSOnun GEKA Projesinin il bilgilendirme toplantısı yapıldı. KÜLTÜR BALIKÇILARI MİTSONUN PROJESİNDEN ÖĞRENMEK İSTİYOR

MİTSOnun GEKA Projesinin il bilgilendirme toplantısı yapıldı. KÜLTÜR BALIKÇILARI MİTSONUN PROJESİNDEN ÖĞRENMEK İSTİYOR
06.08.2013 17:41
0
A+
A-

M İTSO’nun GEKA’nın hibe desteğiyle oluşturduğu “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi” kapsamında düzenlenecek eğitim çalışmasına katılmak isteyenleri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantı, kültür balıkçılarından büyük ilgi gördü. Toplantıda, düzenlenecek eğitim çalışmasında izlenecek yöntem ve çalışma yapılacak konular anlatıldı. Milas yöresinde kültür balıkçılığı işkolunda çalışanların büyük ilgi gösterdiği toplantı sonunda katılımcılara MİTSO tarafından akşam yemeği verildi.

MİTSO’nun proje sahibi, Muğla Üniversitesi su Ürünleri Fakültesi, Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği ve Milas Ziraat Odası’nın proje ortağı olduğu GEKA’dan hibe destekli “Milas’ta İç Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İşgücünün Geliştirilmesi ve İhracatın Arttırılması Projesi”nin ilk tanıtım toplantısı MİTSO’da yapıldı. Milas yöresinde kültür balıkçılığı işkolunda çalışanların yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılış konuşmasını MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna yaptı. Tuna, projenin Milas ve yöredeki kültür balıkçılığı işkolunda çalışanlar için büyük bir şans ve fırsat olduğunu belirterek projenin toplam maliyetinin 260 bin 778 TL olduğunu ve bunun yüzde 75’i olan 195 bin 583 TL. 50 kuruşunun GEKA tarafından hibe olarak karşılandığını anlattı. Projenin, GEKA’ya yapılan 184 proje başvurusu içinde kabul gören 24 proje arasına 8. sıradan seçildiğini belirten Enver Tuna bunun MİTSO adına önemli bir başarı olduğunu söyledi. Projenin “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yönelik Projelendirme” grubunda olduğunu ve amacının kültür balıkçılığı işkolunda çalışanların ve çalışmak isteyenlerin eğitilmesiyle verimliliğin arttırılmasını hedeflediğini anlatan Enver Tuna projenin genel amaçlarını şöyle sıraladı:

“Projemizin genel amaçları : Milas’ta iç su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracat sektöründe çalışan ve çalışacakların eğitimini sağlayarak ürün kalitesi ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmak ve bölgesel ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımı ve Pazar oluşturulması yoluyla bölgenin sürdürülebilir iktisadi kalkınmasını desteklemektir. Özel amaçları ise; 1 – İç su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracat sektöründe çalışanların ve çalışacakların eğitimlerini ve sürekliliğini sağlamak.
2 – Bölgesel ürünlerin iç ve dış pazarlarda tanıtımı ve pazar oluşturulmasını sağlayarak ihracatın arttırılmasını desteklemek.
3 – Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda “online bilgi destek birimi” oluşturarak bölgemizdeki firmalara sürekli destek sağlamak.
4 – Bölgemizdeki üreticiler, meslek kuruluşları ve eğitim kurumları arasında işbirliği ve ortak çalışma kültürü geliştirerek sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamaktır”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna daha sonra konuşmasını şöyle bitirdi.

“MİTSO Yönetimi olarak bugün burada ayrıntılarını az sonra arkadaşlarımızın açıklayacağı projemizin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mutlulukla belirtmek isterim ki, gelecekte de daha pek çok projemizle sizlerin karşısına çıkacağız. Tüm çabamız, gayretimiz bu yoldadır. Milaslılar olarak, MİTSO üyeleri olarak el ele verirsek başaramayacağımız iş yoktur”.
Daha sonra proje ortaklarından Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı yaptığı konuşmada “Elimizden geldiği kadarıyla üyelerimize, balıkçılık işkolunda çalışanlara destek olmaya çalışıyoruz. Artık günümüz proje günüdür. Proje olmadan hiçbir yerde başarılı olmak ve destek sağlamak mümkün değildir. Projeler kurumsal olarak hazırlanabildiği gibi bireysel olarak da hazırlanabilir ve GEKA benzeri kuruluşlardan destek sağlanabilir. Biz Milas’ın tarımının daha da gelişmesi için Ziraat Fakültesi açılmasını istiyoruz. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Proje ortaklarından Milas İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Atilla ise bu projede olmayı tereddütsüz bir şekilde kabul ettiklerini belirterek “Bizler bu işe hiç eğitim almadan başlamıştık. Şimdi bu konuda eğitim çalışması yapılacağını, bu konuda bir proje hazırlandığını duyunca bundan çok memnun olduk. Hemen proje ortağı olduk. Bu proje için MİTSO Başkanı Sayın Enver Tuna’ya ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ndeki hocalarımıza verdikleri emekten ötürü çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Proje ortaklarından Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ertan Ercan da “Bu projeye gönüllü olarak ve çok isteyerek katıldık. Bizim amacımız bu işkolundaki eğitimi yaygınlaştırmaktır. Çevreye duyarlı bir üretimin yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu konuda sağlıklı balık üretimini ve üretimi yaparken de çevrenin en az zarar görmesini istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz” dedi.

Daha sonra MİTSO’nun GEKA Projesi konusundaki uzmanı Gülay Aytaç proje hakkında açıklamalarda bulundu. Projenin, kültür balıkçılığı ve ihracatın arttırılması olmak üzere iki aşamalı olduğunu belirten Gülay Aytaç “Yöredeki kültür balıkçılığında verim kaybının yüzde 35’leri bulduğunu biliyoruz. Bu kaybın en aza indirilebilmesi amacıyla bu projeyi geliştirdik. Bu konuda halen bu işkolunda çalışmakta olan veya daha sonra bu işkolunda çalışmak isteyenlerin eğitimi amacıyla oluşturduğumuz bu proje kapsamında eğitim çalışmaları hafta sonlarında, cumartesi ve pazar günleri, 4’er saat olarak yapılacaktır. Eğitim çalışmasına katılmak isteyenlerin bir an önce odamıza veya proje ortaklarımıza başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

Yapılan açıklamaların ardından dinleyenlerden gelen sorular yanıtlanırken Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay kendilerinin de müdürlük olarak yöredeki kültür balıkçılığının geliştirilmesi çalışmalarına katkıda bulunduklarını, proje kapsamında sürdürülecek eğitim sırasında bu konuda deneyim kazanmış uzmanlardan ve kişilerden de yararlanılması gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından MİTSO Yönetimi tarafından katılımcılara oda lokalinde akşam yemeği verildi.