DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46










MİTSO’NUN RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ FİZİBİLİTESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI.

MİTSO’NUN RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ FİZİBİLİTESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI.
16.01.2015 17:00
0
A+
A-

*MİTSO’nun GEKA’dan sağladığı 88 500 liralık hibe desteğiyle başlattığı balık ve zeytinyağı üreticileri için güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanarak enerji üretiminin fizibilitesi çalışmaları başladı.

 

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın, yöremizdeki zeytinyağı ve balık üreticilerinin elektrik enerjisi giderlerini en aza indirebilmek amacıyla Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (Denizli ABİGEM) işbirliğinde başlatmış olduğu rüzgar veya güneş enerjisi üretiminin fizibilitesi projesi için çalışmalar başladı. Denizli ABİGEM temsilcileriyle projede görev alan akademisyenler Milas’a gelerek proje için çalışmaları başlattılar. MİTSO’nun Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) sağladığı 88 bin 500 liralık hibe desteği ile yöremizde rüzgar veya güneş enerjisinin maliyeti, uzun ve kısa vadede maliyetin karşılama süreleri ile kurulacak tesisin ekonomik ömrünü belirleyerek toplam maliyet  hesaplamasını yapmak üzere sürdürülecek çalışmaların ilk aşamasında ilgili kurumlarla görüşmeler yapıldı ve arazide incelemelerde bulunuldu. Çalışmaların üç ay içinde tamamlanarak fizibilitenin hazırlanması gerekiyor.

Denizli ABİGEM’den proje direktörü Sıdıka Arıkan, İş Geliştirme Uzmanı Enis Erdal, Doç. Dr. Erkan Kaçan, Ege Üniversitesi Güney Enerjisi Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Koray Ülgen’den oluşan proje ekibi önce MİTSO’da proje hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Oda Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu, Projeler Sorumlusu Gülay Aytaç ile bir toplantı yaptı. Toplantıda projenin uygulanabileceği alanlar ve yer seçimi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Proje ekibi daha sonra Bazı kurum ve kuruluşlarda araştırmalarda bulunduktan sonra projenin uygulanmasının düşünüldüğü arazilerde incelemeler yaptı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, projenin Milas’ın kültür balıkçılığı ve zeytinyağının dış pazarlarda rekabet gücünü arttırmak için çok önemli bir proje olduğunu belirterek “Türkiye’nin kültür balığı üretiminin yüzde 68’ini üreten ve zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahip olan ilçemizde, balık ve zeytinyağı üreticilerimizin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyoruz. Bunun için en büyük gider kalemini oluşturan enerji giderlerini en aza indirebilmek için güneş ve rüzgardan yararlanarak ortaklaşa bir modelde enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bu projemiz sonucunda ortaya çıkacak fizibilite sonuçları bizim yol haritamızı oluşturacak” diye konuştu.