MİTSO'ya hoşgeldiniz. Bugün: 21 Mayıs 2019, Salı




MİTSO’NUN TARIM VE ORMAN BAKANI DR. PAKDEMİRLİ’YE RAPORU DEĞERLENDİRMEDE

MİTSO’NUN  TARIM VE ORMAN BAKANI DR. PAKDEMİRLİ’YE RAPORU DEĞERLENDİRMEDE

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırlayıp 10. Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı için 08 Mart’ta Milas’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye sunduğu raporda belirtilen talepler değerlendirmeye alındı. Bakanlıktan MİTSO’ya gönderilen yazıda, raporda belirtilen konulardaki Bakanlık çalışmalarının devam etmekte olduğu bildirildi.

            10. Güney Ege Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı için Milas’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tarafından yörenin tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunları ve beklentileriyle ilgili bir rapor sunulmuştu. Raporda,  düşük asitli zeytinyağına daha yüksek, yüksek asitli zeytinyağına daha az prim verilmesi, Türkiye’de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 1 litrenin altında olmasına karşın Yunanistan’da 21, İtalya’da 11.5, İspanya’da 10.4 litre olduğu belirtilerek Türkiye’de de zeytinyağı iç tüketiminin arttırılmasının teşvik edilmesi, zeytinyağı fabrikalarının bir gıda veya kimya ya da ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması ya da esnetilmesi, denizdeki kültür balığı üretim tesisleri için lojistik destek iskelesi yapılması, kültür balığı üreticilerinin kullanmakta olduğu elektrikte indirimli tarife uygulanması, balık ihracatında THY’den indirimli kargo ücreti uygulaması yapılması, balık ve baldaki KDV’nin yüzde1’e indirilmesi, piyasadaki sahte bal ve tağşişli zeytinyağı ile etkin mücadele edilmesi gibi öneriler yer almıştı…

            MİTSO’nun dilek ve önerilerini içeren raporda dile getirilen konulara ilişkin Bakanlığın görüşleri bir yazıyla MİTSO’ya bildirildi. Bakanlığın yazısında “kaliteli üretimin desteklenmesi için sektörün tüm bileşenlerinin bu değişim sürecine katkı sağlamasının gerektiği” ifade ediliyor. MİTSO’nun zeytinyağında iç tüketimin arttırılmasına yönelik talebiyle ilgili olarak, Bakanlıkla UZZK ve Uluslararası Zeytin Konseyi ile çalışmaların yürütülmekte olduğu ve bu çalışmalar sonucunda ülkemizde kişi başına zeytinyağı tüketiminin 1 kg.dan 2 kg.a ulaştığı ve Bakanlığın 2013 yılı hedefinin kişi başına iç tüketimin 4 kg.a çıkartılması olduğu bildiriliyor. Bakanlığın yazısında ayrıca, “zeytinyağının iç tüketiminin arttırılması ve sağlıklı beslenme bilincinin artması konusunda yazılı ve görsel basında tanıtım çalışmalarının yapılmakta, çeşitli platformlarda zeytin ve zeytinyağının tüketimine yönelik tadım etkinlikleri, zeytinyağı kalite ödül törenleri, festivaller, paneller düzenlenmektedir” deniliyor. Bakanlığın yazısının devamında, zeytinyağı fabrikalarının mühendis çalıştırma zorunluluğu konusunda “5996 Sayılı Kanunda Ek.1’de yapılmakta olan değişiklik çalışmaları”  kapsamında MİTSO’nun taleplerinin değerlendirmeye alındığı anlatılıyor. Tağşişli zeytinyağı ve sahte bal konusunda önlem alınması ve denetimlerin arttırılması yönündeki MİTSO’nun talebi karşılığında ilgili yasalar çerçevesinde denetimlerin yapılmakta olduğu ve yasal işlemlerin uygulanmakta olduğu anlatılarak “taklit ve tağşiş yaptığı veya sağlığa aykırı üretim yaptığı kesinleşen firmalar hakkında Bakanlığın internet sayfasında kamuoyuna duyuru yapılmakta olduğu” ifade ediliyor.

            MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yazıyı değerlendirerek “Sayın Bakan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı için Milas’a geldiğinde kendisine yöremizin tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarını, beklentilerini ve dileklerimizi içeren bir rapor arz etmiştik. Bakanlıktan raporumuza karşılık gönderilen yazıda, dile getirdiğimiz konularla ilgili Bakanlığın yapmakta olduğu çalışmalar anlatılıyor. Yazıda bizi en çok sevindiren konu, zeytinyağı fabrikalarımızın en önemli sorunlarından birisi olan mühendis çalıştırma zorunluluğunun, ilgili kanunun Ek-1 maddesinde yapılmakta olan değişiklik kapsamında değerlendirmeye alınmış olmasıdır. Bu bizim için sevindirici bir gelişme olmuştur” dedi.