MİTSO’NUN ZEYTİNYAĞI FABRİKALARININ GIDA MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRILMASINA KARŞI ÖNERİSİ BAKANLIKTA
MİTSO, 30 Hp ve üstünde kurulum gücüne sahip veya 10’dan çok kişinin çalıştığı zeytinyağı fabrikalarının bir gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması veya yumuşatılması konusundaki önerileri TOBB tarafından ilgili bakanlıklara iletildi.
30 Hp ve üstünde kurulum gücüne sahip veya 10’dan çok kişinin çalıştığı zeytinyağı fabrikalarının gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu MİTSO tarafından TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara taşındı. MİTSO, zeytinyağı fabrikalarının 30 Hp ve üstünde kurulum gücüne sahip olsalar bile yılan sadece birkaç ayında çalışabildiğini, çalışan kişinin çoğunluğunun fabrika sahibinin aile bireylerinden olmak üzere 3/5 kişiyi geçmediği belirtilerek bu fabrikaların gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını veya yumuşatılmasını istemişti.
Zeytinyağı üreten işyerlerinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanundan kaynaklanan zorunlu istihdam uygulamasına ilişkin hazırlamış olduğu öneriler daha önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderilmişti. MİTSO’nun önerilerini haklı bulan TOBB, bu önerileri Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na intikal ettirdi.
MİTSO, zeytinyağı fabrikalarının işletmecilerini çok zor durumda bırakan ve sorunun çözümü için TOBB’ye ilgili bakanlıklara sunulmak üzere şu önerilerde bulunmuştu:
“1 – Zeytinyağı fabrikalarının hijyen denetimlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılması ve fabrikaların gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması şeklinde olabilir.
2 – Birkaç aylığına çalışacak bir mühendis bulmak mümkün olmayacağı için, hijyen denetimleri, birden çok işletmenin denetimini yapmayı üstlenebilecek özel kuruluşlar, şirketler, kooperatifler veya meslek odaları tarafından yapılabilir.
3 – Fabrika motor gücü ne olursa olsun, çalışan sayısı 40 ve üzerindeki işyerlerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu uygulanabilir.
4 – Fabrika motor gücü ne olursa olsun, 10 ve üzerinde işçi çalıştıran 7 zeytinyağı fabrikası için haftanın her günü bir işletmede bulunması koşuluyla ortaklaşa bir gıda mühendisi çalıştırılması istenebilir.
5 – Zeytinyağı fabrikalarının çalışmadığı aylarda gıda mühendisi çalıştırılması zorunlu olmamalıdır.”
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, zeytinyağı fabrikalarının sahiplerinin çoğunun 30 Hp’nin üstünde kurulum gücüne sahip sıkım makineleri bulunduğunu belirterek “Ancak bunlar gerçekçi bir değerlendirme ile kurulmamış. Yağhanelerin çoğu, ihtiyacın üstünde kurulum gücüne sahipler. Bununla birlikte motor gücü 30 Hp’nin çok üstünde olsa bile yağhanelerde, çoğunlukla aile bireylerinden oluşan 3 / 5 kişi çalışıyor. Yılına ancak bir iki ayında çalışan bu yağhanelerin 12 ay boyunca gıda mühendisi veya gıda bölümünden çıkmış bir ziraat mühendisi, veya bir kimya mühendisi ya da kimyager çalıştırabilmeleri veya çalışıyor göstermeleri mümkün değil. Biz de başta üyelerimiz olmak üzere , Türkiye genelindeki tüm zeytinyağı fabrikası veya yağhanesi işletmecilerinin bu sorununu TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara taşıdık” dedi.