DOLAR
35,6512
EURO
37,2344
ALTIN
3.156,70
BIST
10.039,12










MUĞLA VALİSİ MİTSO’DA İŞADAMLARIYLA BULUŞTU

MUĞLA VALİSİ MİTSO’DA İŞADAMLARIYLA BULUŞTU
08.12.2016 14:32
0
A+
A-

*Milas ziyaretinin son durağında MİTSO’ya gelen Muğla Valisi Amir Çiçek burada Milaslı işadamları ve sektör temsilcileriyle buluştu.

*Milaslı işadamlarının taleplerini ve şikayetlerini dinleyen Vali Amir Çiçek,bürokrasinin yatırımcının önünü kesmemesi gerektiğini belirterek bürokrasiden yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olunmasını istedi.

Bazı ziyaretlerde ve görüşmelerde bulunmak üzere Milas’a gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, günün son toplantısını Milas Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri ve Milaslı işadamlarıyla yaptı. MİTSO toplantı salonunda yapılan toplantıda Vali Çiçek, Ankara Etimesgut’a atanan Kaymakam Fuat Gürel’e çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Son ekonomik gelişmeler kapsamında Milaslı işadamlarından önerilerini dinlemek isteyen ve işadamlarının beklentilerini ve sorunlarını öğrenmek isteyen Vali Çiçek bürokrasinin yatırımcının önünü kesmemesini, yatırım yapmak isteyenlere yardımcı olunmasını istedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Milas ziyaretinin son durağında MİTSO’da oda yöneticileri, Milaslı işadamları ve sektör temsilcileriyle buluştu. Toplantı, Milas Kaymakamlığının hazırlattığı Milas’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin yansıtıldığı CD’nin tanıtım gösterimi ile başladı ve CD’nin yapılmasına maddi destek sağlayan işadamlarına Kaymakamlık tarafından teşekkür belgesi verildi. Toplantıda konuşmasına, Ankara Etimesgut’a atanan Milas Kaymakamı Fuat Gürel’e çalışmaları nedeniyle teşekkür ederek başlayan Vali Çiçek Milas’ın tarihiyle, doğasıyla, zeytini, balı, balığıyla birçok zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Bu güzellikleri sadece Milaslıların bilmesinin yeterli olmadığını anlatan Vali Çiçek, tanıtıma önem verilmesini istedi. Yatırımlar için bürokrasinin engel olmamasını isteyen Vali Çiçek “Yatırımcı çok büyük umutlarla, hevesle bir yatırım dosyası hazırlıyor. Sonra gerekli izinleri almak için gidiyor. Fakat karşısındaki bürokrattan olmaz sözünü duyunca bir anda tüm hevesi kırılıyor. Bu böyle olmaz. Bürokrasi yatırımcıya yardımcı olmalı. Önünü açmalı. Olmaz deyip yatırımcının heyecanını kırmamak gerek” diye konuştu.

Vali Amir Çiçek daha sonra sözü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’e verdi. Dün aldıkları haberle MİTSO’nun Milas Zeytinyağı için coğrafi işaret patenti aldığını, bugün için ise patent belgesinin internet ortamında gönderildiğini anlatan Reşit Özer “Bu bizim 3 yıllık çabamızın sonucunda gerçekleşti. Artık Milas Zeytinyağı, Türkiye’nin coğrafi işaret tesciliyle korumaya alınmış ve marka değeri taşıyan dört zeytinyağından birisi olduğunu anlatan Reşit Özer, Milas’ta 73 zeytinyağı fabrikası ve 35 zeytinyağı markası olduğunu anlattı. Milas OSB konusundaki gelişmeleri de anlatan Reşit Özer, 3 ay içinde sanayi parsellerinin oluşturularak yatırımcılara dağıtımına başlanacağını söyledi. Reşit Özer halen İŞKUR kayıtlarının MİTSO’da yapılmakta olduğunu ve henüz Milas İŞKUR bürosunun açılamadığını belirterek “Biz odamızda gerekirse yer gösterelim, Yeter ki İŞKUR bürosu bir an önce açılsın” diye konuştu.

Reşit Özer’in konuşması üzerine bir açıklama yapan İŞKUR İl Müdürü, Milas’a yapılacak hizmet merkezinin onayının bakanlıktan çıktığını, Hazineye ait bir taşınmazın tahsisinin sağlandığını ve şu anda bu binada onarım çalışmalarının sürmekte olduğunu anlattı.

Daha sonra söz alan Milaslı işadamlarından Ali Osman Menteşe, Milas’ta pamuk ekim alanlarının 25 – 30 bin dönümden 1 500 dönüme kadar gerilediğini, makineli tarıma geçilemediğini, tarla parsellerinin küçüklüğü nedeniyle ekonomik tarım yapılamadığını, eskiden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alımı yaparak çiftçiye destek olduğunu ancak şimdilerde alım yapmadığını anlatarak yörede zeytinciliğin gelişmesi için zeytin üreticileri birliği kurulmasını önerdi. Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınması için MİTSO’ya teşekkür eden Ali Osman Menteşe yöredeki memecik zeytininden elde edilen zeytinyağının, doğru prosesler uygulanırsa dünyanın en kaliteli zeytinyağı olduğunu belirterek “Zeytin, Milas’ın altın madenidir” dedi.

TARİŞ Milas Pamuk Birliği Başkanı Halit Şenli, birliğin 1952 yılında kurulduğunu, ancak şu an marketçilik yaparak birliği kapatmamaya çalıştıklarını anlatarak “TARİŞ Milas Pamuk Birliği daha önceleri 9 milyon kg dolayında pamuk satın alıyordu. Oysa bu yıl sadece 230 bin kg. pamuk aldık. Üreticinin yeniden pamuk üretimine dönmek için ovalarda sulama kanalları yapılarak baraj suyunun verilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda daha sonra söz alan Milaslı işadamları ve sektör temsilcileri kendi sektörleriyle ilgili beklentilerini ve önerilerini dile getirdiler. İşadamlarının ve sektör temsilcilerinin yaptıkları öneriler arasında tarım sektöründe eğitime önem verilmesi, yılda sadece 3 ay çalışan zeytinyağı fabrikalarında yıl boyunca bir gıda mühendisi çalıştırılması zorunluluğunun kaldırılması gerektiği, balık üreticileri için iskele yapılması, üreticiler için güneş veya rüzgar enerjisi üretimi yapılması, Güllük limanı iskelesinin büyütülmesi gibi öneriler ve sorunlar dile getirildi.
amir-cicek-2amir-cicek-3