DOLAR
35,6504
EURO
37,2963
ALTIN
3.150,00
BIST
10.006,61










Muğlanın Solmayan Ağaçları projesinin konferansı yapıldı.

Muğlanın Solmayan Ağaçları projesinin konferansı yapıldı.
06.08.2013 17:24
0
A+
A-

Toplantıya; Milas Kaymakamı Şahin Aslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Muğla İl Tarım Müdür Yardımcısı Ahmet Dallı, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna, CHP’li il genel meclis üyeleri Akın Üstündağ ve Halil Ilbıra, Tariş Milas 153. Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi yöneticileri, ilçemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi ve satışı yapan yurttaşlar katıldılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Enver Tuna, ilçemiz ve ilimiz için önemli bir değer olan zeytin ve zeytincilikle ilgili olarak düzenlenen toplantıya katılan herkese teşekkür etti. Toplantıda daha sonra Milas Kaymakamı Şahin Aslan söz aldı.
Zeytin’in Milas’la özdeşleşmiş bir konu olduğuna dikkat çeken Kaymakam Aslan, “Zeytin Milas ve Türkiye için çok önemli bir tarım ürünü. Zeytinciliği marka haline getirmek, Milas’ı bu alanda tanıtmak için önümüzdeki süreçte etkinlikler gerçekleşecek. Milas bana göre zeytin konusunda hak ettiği yerde değil. Hak ettiği yere gelmesi için çalışacağız” dedi.
Kaymakam Aslan’ın konuşmasının ardından Muğla İl Tarım Müdür Yardımcısı Ahmet Dallı, Muğla Valiliği’nce hazırlanan “Muğla’nın Solmayan Ağaçları” adlı proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. Muğla’da yaklaşık 13 milyon zeytin ağacı olduğuna dikkat çeken Dallı, “Muğla’nın Solmayan Ağaçları projesinin ilk tanıtım toplantısını Milas’ta gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki süreçte Muğla’nın diğer ilçelerinde de toplantılar yaparak, proje üzerindeki düşünceleri belirlemeye çalışacağız. Bu proje uluslararası bir sempozyum şeklinde olacak” dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu projenin amacı, Muğla yöresinin en önemli tarım ürünü olan Zeytin ve Zeytin Yağı’nın, binlerce yıllık süreçten gelen kültürel değerlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve bu ürünlerin markalaşma, standardizasyon çalışmalarına ışık tutacak etkinlikler düzenlenmesidir.
Muğla ilinde Milas denince akla tarih ve zeytin gelir. Bölge zeytin ağacı sayısı bakımından Türkiye’nin yaklaşık % 10’una karşılık gelen bir potansiyele sahip. Zeytinin ilk çağlardan günümüze kadar bölgenin toplumsal ve ekonomik yaşamında çok önemli bir yeri var. Milas zeytinlerinin ülke genelinde önemli bir potansiyele sahip olmasına karşın yeterince tanınmaması dikkat çekicidir. Zeytinin ve zeytinyağının belli standart ve ambalajlarda ulusal ve uluslararası alanda yeterli düzeyde tanınmasına zemin oluşturacak çalışmalar, projede yer almakta.
Muğla bölgesinin zeytin-zeytinyağı konularında yeni açılımlar yapması, ulusal ve uluslararası alanda tanınma ve markalaşma, tarım ürünlerinde kalite artımı, hijyen, depolama, ambalajlama konularında ciddi ve düzeyli bilgi kaynaklarına ve uygulamaya yönelik çözüm önerilerine ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır. Bu proje ile elde edilecek verilerin ışığında yapılabilecek yeni yapılanmalarla üretimde artış, kalitede yükselme, sürekli, düzenli ve güvenilir pazar yaratılması konularında önemli adımlar atılmış olacak.
Solmayan ağaçların (zeytin ağaçları) yetiştiği bölgenin, binlerce yıllık süreç içinden gelen çok zengin kültürlere sahip olduğu, insanlığın uygarlık yolunda attığı adımlara kaynaklık ettiği dünyaca bilinen bir gerçektir. Bu nedenle Akdeniz kültürü ve bu kültürün ürünlerinin korunması, işlenmesi ve bunların tüm dünyaya tanıtılması açısından önerilen bu proje büyük önem taşımaktadır.
Projeye maddi destek verecek ve sponsor olacak kurumlar çalışmalar sırasında belirlenecek. Bunun yanısıra, Ekim-Kasım 2009 tarihlerinde yapılması önerilen etkinliğe katılacak ve etkinlik sonrası yürütülecek pazarlama ve tanıtım çalışmalarına destek verecek özel bir grubunun davet edilmesi önerilmekte. Bu grup, gazeteci ve/veya uluslararası sivil toplum kuruluşların yöneticileri gibi, konumları itibariyle önemli ve ilişkileri güçlü kişilerden oluşacak. Projenin hazırlıklarının Mart ve Ekim ayı arasında yapılması planlanıyor.”
Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan, zeytin ve zeytinyağının üretimi ve işlenmesi sempozyumu, panel, geziler, atölye çalışmaları, sokak yemekleri şenliği, görsel ve yazılı tanıtıcı malzeme hazırlanması, sergiler, yarışmalar, tadım seansları, konserler, müzikli sahne gösterileri gibi etkinlikler hakkında da bilgi veren Dallı, projenin bütçesinin 158 bin avro olduğunu ifade etti. Dallı, yapılacak etkinlikler ve bütçede değişikliklerin olacağını da sözlerine ekledi.
Muğla İl Tarım Müdür Yardımcısı Ahmet Dallı’nın projenin içeriği hakkında bilgi vermesinin ardından sırasıyla söz alan;
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Hep kendimizi kötüleyerek, eleştirerek sonuca varmaya çalışmayalım. Sempozyum ilçemiz açısından yararlı olacaktır. Onun için somut katkılarda bulunmamız gerekiyor. Bizim yapmamız gereken çalışma, eğitim, tanıtım ve pazarlama alanında olmalıdır. Projenin Milas’ta uygulanması kesinleştikten sonra bizler ön bir program yapmalıyız. Her zaman bu tür konularda bir profesyonelin gelip elimizden tutmasını beklemeyelim. Bizler de kendimizi geliştirelim. Belediye olarak bizler üzerimize düşeni Milas’a bir zeytin pazarı kazandırarak yapmaya çalışacağız. Düzenlenecek olan sempozyumda Milas’ın adı ön planda tutulmalıdır. Sempozyumun Milas’ta gerçekleştirilmesini talep ediyoruz”,
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna; “Zeytin denince Muğla’da ilk akla gelen yer Milas’tır. Bizler bu projenin Milas’ta hayata geçirilmesi için hazırız. Bu projenin mutfağında yeraldığımız takdirde her türlü katkıda bulunacağız. Valilikçe gerçekleştirilecek olan bu projeye talibiz”,
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sürekli olarak toplantılar ve seminerler yapılıyor. Fakat önemli bir adım atılmış değil. Bütün toplantıların ardından zeytin yine eski haliyle, sıkıntılarıyla başbaşa kalacaksa söz konusu proje uygulanmasın. Artık el ele vererek Milas zeytinciliğini birinci lige çıkarmalıyız”,
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Akın Üstündağ, “Zeytin ve zeytinyağına tam anlamıyla destek verilmiyor. Zeytinciliğimizin değer kazanması için bu gibi etkinlikler çok önemli. Muğla Valiliğimizi ve Muğla İl Tarım Müdürlüğümüzü kutluyorum. İl Genel Meclis Üyeleri olarak böyle projelerin her zaman arkasında durmaya hazırız”,
Gazeteci – Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi; “Milas denince akla zeytin ve turizm gelir. Fakat her iki alanda da istenilen yerde değiliz. Bugün bizlere altın değerinde bir fırsat olan ‘Muğla’nın Solmayan Ağaçları’ projesi sunuldu. Bu proje Milas’ta değişim için önemli bir gelişme” dediler.
Salonda bulunan zeytin ve zeytinyağı üreticileri de söz alarak sektörün sorunları ve proje hakkındaki görüşlerini belirttiler. Toplantıya katılan Ali Osman Menteşe ve Tariş Zeytin-Zeytinyağı Kooperatifi yetkilileri ise ülkemiz ve dünya çapında zeytinyağı sektöründe elde ettikleri başarılardan örnekler verdiler.